
Finanțări pentru proiecte de educație și intervenție culturală
ARCUB Gabroveni | Sala Librărie
Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) este o instituţie publică autonomă, aflată în subordinea Ministerului Culturii, care operează la nivel național de peste 10 ani. Înființată în 2005, AFCN este principalul finanțator public al ofertei culturale din România care aplică un proces transparent de evaluare și selecție. Misiunea AFCN este să susţină creaţia contemporană românească și valorizarea patrimoniului, să contribuie la buna înţelegere a fenomenelor artistice precum şi să încurajeze accesul cât mai larg al publicului la cultură (sursa: www.afcn.ro).
AFCN finanțează, printre altele, proiecte de educație prin cultură și intervenție culturală.
Apelul de proiecte pentru 2018, lansat la 1 septembrie 2017 (cu termen limită 1 octombrie 2017) a anunțat fonduri de 1,4 milioane lei pentru proiectele de educație prin cultură și 800.000 lei pentru proiectele de intervenție culturală, valoarea maximă/proiect fiind de 65.000 lei, respectiv 50.000 lei. Dacă pentru 2017 una dintre prioritățile ariei tematice educație prin cultură a fost Centenarul României Moderne, pentru 2018 atenția se îndreaptă către contribuţia minorităţilor naţionale la construirea României de la 1916 până astăzi.
Matei Martin este jurnalist și mediator cultural. Este redactor la „Dilema veche” și realizator de emisiuni la Radio România Cultural. În articole și emisiuni urmărește cu prioritate politicile culturale din România și din lume. Din 2016 este președintele Consiliului AFCN.

În 2017 Asociația MetruCub a desfășurat proiectul Parteneri edu-creativi, care și-a propus să exploreze tema Centenarului României Moderne și să creeze o platformă de acompaniere și îndrumare dinamică pentru școli și organizații neguvernamentale culturale care, prin colaborare, integrează arta într-un context educațional stimulând creativitatea si inventivitatea copiilor și tinerilor prin întâlnirea directă cu artiștii si creațiile acestora. Cinci echipe edu-creative, beneficiare de finanțare sub umbrela Parteneri educreativi 2017 și București edu-creativ, vor prezenta experiența de lucru în colaborare și rezultatele activităților desfășurate pentru elevi din București, Târgu Mureș, Târgu Ocna și Timișoara.
Participanți: Mihaela Michailov – Asociația culturală Replika și Camelia Badea – Școala Gimnazială Sfinții Constantin și Elena (teatru, București), Irina Bălan – Asociația 37 și Mihaela Mihăilă – Colegiul Costache Negri (arte vizuale, Târgu Ocna), Victoria Pătrașcu – Asociația Ești Povești și Anca Malea – Şcoala nr.131 (literatură, București), Gabriel Boldiș – Asociația Minitremu și Laura Borotea – Liceul vocațional de artă (artă plastică, Târgu Mureș) și Laura Coroamă – Institutul Francez din Timișoara și Adina Sabo, Colegiul Naţional Bănăţean (arta cinematografică, Timișoara).