Apel la înscrieri: Formări gratuite despre managementul proiectelor de cooperare pentru activități culturale în șc

ATENȚIE!
Termenul limită de înscriere pentru participanții din București se prelungește până sâmbătă, 31 octombrie, ora 23.59. Vă rugăm să vă asigurați că ambele persoane se înscriu în acest interval. Vă așteptăm înscrierile!

Formări gratuite pentru profesioniști din domeniul culturii și cadre didactice

Managementul proiectelor de cooperare pentru activități culturale în școli

București

23-25 octombrie 2015 | Înscrieri până pe data de 16 octombrie | pentru participanți care se înscriu individual | Formular de înscriere: http://goo.gl/forms/DYBTu53o3k
6-8 noiembrie 2015 | Înscrieri până pe data de 28 octombrie (nou termen, doar pentru participanții din București: 31 octombrie!) | pentru echipe de participanți care se înscriu împreună: cadru didactic și profesionist în domeniul culturii | Formular de înscriere: http://goo.gl/forms/gkETNKrGJk 

Formatori: Raluca Bem Neamu și Vera Marin

Cu sprijinul Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală, al ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București și al Fondului ONG în România oferim unui număr de 40 de profesioniști care dezvoltă inițiative culturale cu dimensiune educațională în cadrul unor organizații culturale și școli să se cunoască și să lucreze împreună în jurul unor idei noi (20 de participanți/formare).Formările se adresează atât celor care au identificat parteneri cu care doresc să contruiască un nou proiect (sesiunea de formare din 6-8 noiembrie), cât și celor care vor să cunoască potențiali colegi pentru viitoare inițiative (23-25 octombrie).  Prin colaborarea cu școlile, organizațiile culturale și artiștii independenți pot dobândi nu doar un partener de lucru, ci și un sprijin pentru a dezvolta practica educației culturale cu reale valențe pedagogice, pentru a transmite valori și practici artistice alături de cei care sunt constant prezenți în lumea școlarilor: cadrele didactice. Cadrele didactice pot dobândi la rândul lor mai multă încredere în propriile competențe, se pot dezvolta profesional, pot motiva elevii și le pot oferi acestora acces la experiențe culturale de calitate, prin parteneriatele cu artiștii și organizațiilor culturale.Formările Susține cultura în educație despre managementul proiectelor de cooperare pentru activități culturale în școli sunt dedicate celor care vor să facă saltul de la o activitate punctuală la un proiect sau program cultural, demers care necesită planificare, resurse financiare dedicate mai substanțiale, gândirea unui plan de evaluare și comunicare, raportarea la un finanțator, sponsori sau donatori etc. Cele două sesiuni de formare sunt organizate în parteneriat cu Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) – instituție subordonată Ministerului Culturii.

La fiecare din cele două sesiuni de formare vor participa 10 profesioniști activi în domeniul cultural, respectiv 10 cadre didactice din învățământul preuniversitar. La prima sesiune nu este nevoie ca cele două persoane să fie deja în echipă (23-25 octombrie) iar a doua sesiune formarea se adresează unor echipe deja formate (6-8 noiembrie). În ambele sesiuni, participanții vor avea ocazia să aprofundeze aspecte care țin de planificarea activităților culturale cu o dimensiune educațională sub formă de proiect comun.

La finalul formării, participanții vor avea posibilitatea să devină membri ai unei rețele a profesioniștilor culturii în educație la nivel național, care își propune să promoveze și să contribuie la profesionalizarea activităților culturale realizate în cadrul unor parteneriate între școli și operatori culturali.

Profilul participantului:
Pentru fiecare sesiune de formare vom selecta 10 profesioniști în domeniul culturii și 10 cadre didactice din învățământul preuniversitar. Vom selecta acele persoane care demonstrează că au sau au avut în ultimii ani experiențe semnificative de dezvoltare a unor activități culturale în școli/cu participarea școlilor, care sunt motivate să continue și își doresc să își asume rolul de manager sau co-inițiator al unor proiecte comune.

Vor avea prioritate la selecție cei care au participat la una dintre sesiunile de formare deja derulate în cadrul proiectului (vezi detalii pe site: https://culturaineducatie.ro/formari/).

Costuri de participare:
Formările sunt gratuite pentru participanți, costurile fiind suportate de organizatori.

Pentru participanții din alte localități organizatorii vor acoperi costurile de deplasare și cazare pentru maxim 4 persoane/formare. Costurile de transport vor fi decontate de organizatori pe baza documentelor justificative la finalizarea formării, în anumite limite.

Pauzele de cafea și ceai și prânzul vor fi oferite de organizatori pentru toți participanții la formare.

Loc de desfășurare:
Sesiunile de formare vor avea loc la București, la sediul INCFC (Bulevardul Unirii nr. 22).

Teme:

  • Managementul unui proiect comun între școli și organizații culturale: planificare, implementare, evaluare;
  • Specificul proiectelor realizate de școli cu ONGuri culturale, respectiv cu instituții publice de cultură;
  • Finanțări disponibile pentru realizarea de proiecte de cultură în educație;
  • Prioritățile politicilor europene, naționale și locale cu privire la practicile culturale cu o dimensiune educațională și la educația artistică;
  • Rolul părinților, al comunității locale și al voluntarilor – implicare și fidelizare;
  • Evaluarea activităților pentru copiii și tinerii participanți – dincolo de evaluarea satisfacției acestora, cum interpretăm atingerea obiectivelor de conținut?;
  • Propuneri de schimbări ale cadrului legislativ care reglementează activitățile culturale în școli și valoarea unei comunități profesionale a culturii în educație pentru protejarea și promovarea domeniului, dar și pentru inovare și împărtășirea de bune practici.

Metode:
Cursul este pregătit şi dezvoltat pe baza unei metodologii care pune accent pe participare şi implicare în procesul de experimentare/învăţare al cursanţilor. Ulterior sesiunii de formare, participanții vor putea discuta și primi răspunsuri de ghidaj din partea formatorilor pentru realizarea de activități culturale în școală pe forumul online special creat în cadrul proiectului Susține cultura în educație.

Recunoaștere:
Toți participanții vor fi primi certificare de participare.

Formatori:
Raluca Bem Neamu coordonează Asociația Da’DeCe, care propune programe în domeniul educației culturale pentru copii și tineri. A fost șef secție Educație, PR, Proiecte culturale în Muzeul Național de Artă al României, a colaborat cu mai multe instituții în domeniul managementului cultural, relațiilor publice, managementului de proiect, evaluării de proiecte culturale europene și naționale. Experiența de formator este însă cea preferată.
Vera Marin este arhitect și urbanist, cu experiență didactică la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (din 2000), trainer și consultant, promovează abordarea participativă și interdisciplinară a spațiului, la orice scară. Coordonează activitatea ATU – Asociația pentru Tranziție Urbană (din 2001) și este vice-președinte la Asociația De-a Arhitectura (din 2013).

Procedura de înscriere:
Persoanele interesate sunt rugate să completeze formularele online de înscriere corespunzătoare sesiunii la care doresc să se înscrie:

  • 23-25 octombrie | Formare cu înscriere individuală: http://goo.gl/forms/DYBTu53o3k
  • 6-8 noiembrie | Formare cu înscriere în echipă cadru didactic + profesionist din domeniul culturii: http://goo.gl/forms/gkETNKrGJk (Atenție!! Completarea formularul se face individual, dar nu va deveni validă decât în momentul în care ambele persoane vor completa înscrierea)

Procedura de selecție este competitivă. În consecință, rezultatele nu pot fi comunicate decât după încheierea perioadei de înscriere, care este urmată de evaluarea aplicațiilor primite. Toți cei care s-au înscris vor primi pe e-mail rezultatul selecției.

Cultura în educaţie
Cultura în educaţie
Contul oficial al echipei de proiect.
Related Posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte