Cristina Toma este de trei ani și jumătate directoarea Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi din București. Istoric de arta ca formare, educator muzeal în trecut, a luat cu ea cunoștințele și experiența în educație muzeală și istoria artei și le-a implementat în acest muzeu. Râde din tot sufletul, îi place să citească, să călătorească și să își  petreacă timpul cu familia și prietenii.

Cum a fost ultima lună pentru tine?

Criza ne-a găsit în toiul pregătirii unei expoziții de speologie, în colaborare cu Asociația Focul Viu și Institutul de Speologie Emil Racoviță, ce împlinește anul acesta, în aprilie, 100 de ani de la înființare. La început am continuat să lucrăm și să punem termene limită pentru realizarea de texte, vizual, afiș etc, fiind siguri că în câteva săptămâni ne vom reîntoarce la muzeu. La fel am procedat cu toate evenimentele pe care le aveam programate, concerte, activități pentru copii etc, le-am amânat pentru luna aprilie iar pe cele pentru luna aprilie le-am ținut o vreme în standby. Apoi au apărut ordonanțele și a trebuit să reorganizăm totul, inclusiv să ”mutăm” muzeul și activitățile în mediul online. A fost un demaraj mai greu, o perioadă în care nimeni nu înțelegea și nu știa ce trebuie să facă, până la urmă am găsit modalități de rezolvare a situațiilor apărute și ne-am mai liniștit. Expoziția de speologie sper în continuare să o facem, va fi foarte frumoasă și interesantă!

O emoție sau o descoperire
Posibilitatea de a sta mai mult cu copiii este întotdeauna un cadou neprețuit. Acestuia se adaugă luxul de a citi alte cărți decât cele cu subiecte profesionale, un lux pe care mi-l permit doar în vacanțe. O surpriză plăcută a fost solidaritatea colegilor mei care au înțeles, cei mai mulți dintre ei, perioada prin care trecem și au venit cu soluții pe toate planurile. Acum ne auzim des, mulți dintre ei lucrând la domiciliu, poate chiar mai des decât în unele zile când eram împreună în aceeași clădire!

Activități creative

Am gătit și gătesc mult! Deși lucrez și lucrăm în continuare, pentru că muzeul este închis doar pentru public, activitățile de cercetare și valorificare a patrimoniului continuă, am considerabil mai mult timp pe care îl petrec acasă, cel puțin trei – patru ore în plus zilnic, adică timpul pe care îl petreceam pe drum sau la cumpărături. Așa că acest timp în plus mi-a permis să stau mai mult (cu copiii) în bucătărie, să căutăm și încercăm rețete noi. Apoi am avut timp pentru toate jocurile acumulate în ultimii ani, de care nu am avut timp, de la piesele Kapla și Jenga, la jocuri Scrabble, Dixit, Exploding Kittens, Doble, Păcălici etc! În plan profesional, o activitate care ne ia timp a fost adaptarea comunicării în online a muzeului, realizarea de piloni editoriali în concordanță cu timpurile pe care le trăim. Aici am pus mâna mai mulți colegi și ne-am împărțit rubricile și partea de cercetare și creare de conținut.

Sunt mulțumită și bucuroasă și de inițiativa colegilor mei de la Compartimentul de educație care, împreună cu asociațiile partenere pe partea de educație muzeală, au realizat filmulețe în care lecturează cărți pentru copii și oferă sugestii de activități pentru cei care stau acasă. A trebuit să o luăm aproape de la zero, să ne adaptăm la tehnologia disponibilă (altădată vă vom povesti ce se întâmplă când tehnologia, din plan secund, ajunge personaj principal și își face de cap: se strică, nu răspunde, nu vrea să lucreze contratimp etc).

Dar aceste lucruri care au presupus de multe ori thinking outside the box, ne-au pus creativitatea la încercare, răbdarea, simt că ne-au și unit mai tare, ca echipă. Sper să nu mă înșel…

Dovada acestei munci ale noastre o vedeți pe canalul YouTube al Muzeului: https://www.youtube.com/channel/UCIkjhD5VNHIFmrUXk5AjJ6Q, pe paginile noastre de Instagram https://www.instagram.com/muzeulhartilor/ și Facebook: https://www.facebook.com/MuzeulHartilorVechi/, și de asemenea pe site: www.muzeulhartilor.ro.

Resurse interesante

Pagina de rețete culinare a Jamilei (www.jamilacuisine.ro), articolul foarte bun și realist despre Covid -19 de pe blogul www.skepticpengus.blogspot.com, filmele de pe Netflix. Pentru muzee și modul în care fac în general față crizei Covid-19 am consultat paginile Rețelei Americane a Muzeelor www.aam-us.org și pagina NEMO www.ne-mo.org.

Sari la bara de unelte