Delia POPA este artistă vizuală, manager cultural și educatoare muzelă. Este co-fondatoare și președintă a ArtCrowd – Artiști în educație. Delia a obținut o Diplomă Postuniversitară în Arte Vizuale de la Goldsmiths College, University of London (2005), un Master în Arte Vizuale de la School of The Art Institute of Chicago (2007) și un Doctorat în Management de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, cu teza ”Management cultural în arta contemporană din România.”(2014) A susținut formări de mediatori culturali pentru Timișoara 2021 (2017) și pentru operatori culturali în școli pentru Susține Cultura în Educație (2015). www.deliapopa.com, www.artcrowd.eu.

Ultimele săptămâni au fost interesante pentru mine, trăind momente deopotrivă dificile dar și liniștite, de reflecție. A fost mai mult timp de plănuit viitorul și mai puțin de făcut activitățile uzuale, precum atelierele de artă în colaborare cu muzee din București. De obicei prin Asociația ArtCrowd lucram, alături de colegele mele Marta Curteanu și Andreea Dincă cu muzee ca Muzeul Național de Artă al României/MNAR sau Muzeul Municipiului București pentru activitățile acestora de Școala Altfel. Ca artistă  vizuală individuală lucram cu Muzeul Național de Artă Contemporană, propunând ateliere de gravură pentru familii și ateliere de istoria artei contemporane românești pentru adulți. În momentul de față pot spune ca nu mai am nicio activitate remunerată, fapt care îmi relevă poate încă o dată fragilitatea și instabilitatea în România a tuturor profesiilor pe care le practic, atât de artistă vizuală cât și de educatoare muzeală și de conducătoare de mic ONG cultural.

Cum spuneam însă având timp să planific viitorul mai mult decât în mod normal, am reușit să aplic la finanțare AFCN pentru 2 proiecte la care mâ gândisem de mai mult timp, unul dintre ele fiind pentru copii din zona rurală. Voi fi foarte fericită să pot realiza măcar unul dintre proiecte în vara și toamna care urmează, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla și cum în condițiile în care situația actuală persistă. Ca artistă încă sper că se vor realiza cele 2 expoziții la care am fost invitată să particip, și de asemenea, acum am mai mult timp să mă concentrez la ele, ceea ce din nou mă bucură foarte tare.

Încă de când am co-fondat ArtCrowd-Artiști în educație, alături de Vanda Maria Sturdza în 2013, am sperat și ne-am propus să avem și multe activități online pentru copii, familii și profesori și abia anul acesta am început să ne îndeplinim acest vis printr-un blog cu activități de făcut mai ales pentru profesori în clasă și/sau la muzeu. Aici puteți găsi câteva activități și idei legate de educație vizuală și muzeală pentru cei mici, și urmează în următoarele săptămâni să colaborez și cu muzee (MNAR, MNAC) pentru a oferi activități online și sub formă de clipuri video și adaptate exact situației în care copiii și profesorii se află acum. Acum lucrez la varianta online a unui atelier pentru copii între 6-11 ani care se numește Carte cubistă cu Max Herman Maxy, un exercițiu haios de a portretiza un coleg sau pe sine și de a lucra cu forme geometrice în mod surprinzător, realizat de obicei la MNAR și care va apărea în noua formă digitală în următoarele zile pe blogul Artcrowd și apoi ca și clip video pe paginile MNAR.

Cred că un lucru foarte bun care reiese din această situație este pe de o parte că vedem ca națiune care sunt problemele educaționale majore și le putem adresa într-un efort comun (cum ar fi carența de calculatoare și de acces la internet pentru o mare proporție de elevi pentru care au început să existe inițiative) și pe de altă parte faptul că multe instituții culturale devin mai active online crescându-și altfel audiența și dezvoltându-și noi publicuri, posibil și pentru viitor.

Recomand activitățile și prezentările online MNAR și, în limba engleză, cele de la Muzeul Tate din Regatul Unit, pentru contemporaneitatea și claritatea activităților.

Sari la bara de unelte