Irina Bălan organizează de cinci ani Cercul de Artă Contemporană de la Târgu Ocna alături de colegele de la Asociația 37. În trecut a făcut publicitate, până a descoperit școala de istoria artei și s-a transformat într-un fel de educator cultural. E pasionată de istorie, desen și Florence and The Machine.

Cum a fost ultima lună pentru tine?

Perioada asta de criză a venit în mijlocul unui an pe care-l doream a fi sabatic. Obosisem foarte tare în ultimii ani încercând să fac și să promovez Cercul de artă contemporană în paralel cu creșterea celor doi copii ai mei, ambii cu vârste sub patru ani. Am ajuns la o frumusețe de burn out și impresia că lucrurile pe care le fac nu sunt destul de relevante pentru comunitatea în care trăiesc. Așa că la începutul pandemiei făcusem deja câțiva pași în spate pentru a-mi permite să regândesc în liniște tot ce am făcut până acum. Pentru mine izolarea a venit cu un mare plus: un soț mult mai prezent acasă și mai mult timp pentru mine. Am deja capul plin de idei, dar nu mă mai grăbesc să le pun pe hârtie. Încerc să nu mă mai grăbesc deloc și să mai profit de ritmul acesta lent al lumii.

O emoție sau o descoperire

După ani în care am citit doar cărți de parenting și articole pentru proiecte, mi-am redescoperit biblioteca de ficțiune, filosofie și istorie. Și am văzut ce hoarder de cărți sunt și cum am o listă imensă de titluri necitite care așteaptă să li se facă loc pe noptieră. E un lux incredibil să pot citi din nou. Pare că mi se întorc creierul și personalitatea dintr-o vacanță în care au fost trimise obligatoriu de deadline-uri de scris proiecte și schimbatul de scutece.

Activități creative

Simt că pot da examenul de proficiency într-ale arts and craft-ului în curând cu câte lucruri am inventat și meșterit pentru copii. Internetul este un sac fără fund plin de idei, provocarea fiind doar să găsești sursele mai smart și să nu te oprești la primii iepurași din suluri de hârtie (been there, done that). În rest, ne jucăm mult cu copiii, mult mai mult decât o făceam înainte, profităm la maxim de grădina pe care o avem și ne murdărim în continuu. Creativitatea a lovit și bucătăria unde am ieșit în sfârșit din zona paste cu ton și improvizăm mai mult, iar la capitolul sport am descoperit yoga online și stepper-ul folosit seara în paralel cu binging de seriale.

Resurse interesante

Încerc cât de mult să nu mă uit la știri. Am descoperit filmele românești de pe HBO GO, filmele de pe TIFF Unlimited și piesele online de la unteatru. Ca wannabe grădinar, mă uit adesea pe Schimb de plante, urmăresc Somewhere I Would Like to Live pentru spionat în casele oamenilor din toată lumea și ascult You’re Dead to Me un podcast despre istorie pentru cei care n-au fost buni la istorie în școală.

Propuneri de activități

Momentan pritocim idei pentru viitor, dar în viitorul și mai apropiat ne dorim să găzduim niște întâlniri online (că tot a rămas singura interacțiune posibilă) între tineri și artiști contemporani pe facebook-ul Cercului de artă contemporană. Nu ne propunem foarte multe, poate doar să aflăm ce meșteresc artiștii în izolare și dacă tinerii mai fac și altceva în afară de teleșcoală și TikTok.

Sari la bara de unelte