Mirela Giacomel a facut liceu de arta si studii de Istoria Artei, a lucrat la Muzeul National de Arta al Romaniei ca muzeograf educatie timp de 7 ani. Din 2010 traieste in Franta. Dupa cateva experiente de benevolat in domeniul organizarii de ateliere culturale in Cotentin, Franta, Mirela se decide sa puna bazele unei micro-companii de educatie muzeala si culturala. Astfel apare KREAZINE in 2014 si primii clienti sunt: Artoteca si Muzeul de Arta Thomas Henry din Cherbourg. Apoi, alte muzee din zona si din afara Frantei.

Cum a fost ultima lună pentru tine?

Ultimele săptămâni m-au făcut să mă gândesc cum poate cultura să supraviețuiască online, pentru că carantina este serioasă și toată lumea stă în casă. Activitățile pe care le desfășuram (ateliere pentru copii, familii, bebeluși, grădinițe, școli, etc în cadrul instituțiilor culturale) s-au anulat brusc. Decizia a fost imediată.

Și școala întreruptă, și copiii acasă cu mama: 9 ani si 5 ani. Am devenit profesor/ educator/ muzeograf educație/ casnică/ totul în unu…

Cred că situația aceasta m-a organizat mai mult. De afectat m-a afectat financiar prin anularea activităților, dar faptul că documentarea și pregătirea atelierelor le făceam de acasă nu prea mi-a schimbat ritmul de lucru. Am preferat să lucrez pentru muzee și să le propun animații online pe care le concep și le creez.

A fost o perioadă bună și va mai fi încă, pentru că am putut profita de timpul liber și m-am implicat în producerea de ilustrații/ jocuri culturale online, pe care le public o dată pe săptămână pe propriul cont de Facebook. De asemenea, m-am concentrat mai mult pe dezvoltarea unor astfel de jocuri adaptate la colecția proprie de stampe și serigrafii contemporane.

Apoi, experiența ca profesor acasă a fost frumoasă, pentru că am înțeles ce fac copiii mei la școală și cum se organizează aici corpul didactic! Foooaaarte folositor în domeniul meu de lucru.

O emoție sau o descoperire

Cu o zi inainte de declararea carantinei am fost la bibliotecă să iau un braț de cărți pentru copii și pentru documentare pentru niște tururi ghidate estivale într-o expoziție despre pictorii impresioniști din Normandia. Și, surpriză! Un rând interminabil de persoane presate să împrumute cărți, orice fel de cărți, pentru a se ocupa pe timpul carantinei. M-am speriat la început, dar acum mă gândesc că este frumos… că oamenii se gândesc la lectură ca ceva salvator…

M-a emoționat și faptul că în valul de cultură online, câteva dintre jocurile pe care le-am propus au plăcut și cei care le-au completat m-au contactat și au fost doritori să-mi arate ce au făcut ei cu copii lor. Jocurile erau de fapt pentru copii, dar cred că părinții s-au distrat copios! Am zâmbit și m-am simțit folositoare și pe același drum cu MOMA sau Musée d’Orsay … colegii mei online din timpul carantinei.

Activități creative

Multe jocuri pentru copii/ adulți pornind de la opere de artă din colecția proprie sau din cea a muzeului de artă de aici: concept, realizare de ilustrații, paginare, editare, editare de text..etc. Și am continuat documentarea pentru viitoarele tururi ghidate …. Am descoperit că îmi place enorm să lucrez ca ilustrator! M-am ocupat și de viitoarea expoziție, pe care o vom face la Institutul Francez din București.

Am lucrat împreună cu asociația din care fac parte, MomArt, la un padlet care afișează exemple de activități culturale online pe care le oferă anumite muzee.

Și, nu în ultimul rând, aș dori să scriu o carte pentru bebeluși.

Resurse interesante

Îmi place enorm să urmăresc ce fac alți muzeografi educație din Franța sau de oriunde, deci când am timp răsfoiesc paginile de Facebook din grupurile pe care le-am ales sau LinkedIn-ul și mă uit să văd ce fac ceilalți și mai ales cum. Pentru mine este foarte important să văd cum fac ceilalți, cum își conduc atelierele, pe ce pun accentul, ce fel de materiale folosesc etc. Apoi, sinceră să fiu, carantină cu copii = timp liber în minus.

Apoi, ce ador este să ascult teatru scurt (BBC Radio Drama) pe YouTube. Ridică moralul :)!

Și vă recomand: https://www.vam.ac.uk/designawig/. un joc super !

Propuneri de activități

Începând cu săptămâna viitoare jocurile pe care le-am făcut vor fi disponibile pe site-ul www.kreazine.com. Ele sunt deja disponibile pe pagina Facebook Kreazine si pe pagina Musée Thomas Henry.

https://padlet-uploads.storage.googleapis.com/501112205/7ad3a6680cc6507ac382d9cca70f6d56/DUPUY_BERBERIAN_Henriette_Visages.jpg

https://padlet-uploads.storage.googleapis.com/501112205/5e5cb0e8be6210638f3b9a4d716bf24b/ROCCO_Bruno_Dessinateur.jpg

https://padlet-uploads.storage.googleapis.com/501112205/d5f8b194399ee27d56ffde371132896e/chat_Fouace_1.jpg

https://padlet-uploads.storage.googleapis.com/501112205/e813337f03c61b22c836ebe5cd91fef2/jeux_dans_la_cuisine_18_mois___3_ans.jpg

Sari la bara de unelte