
Finanțarea și beneficiile proiectelor de cooperare. Ce înseamnă dezvoltarea publicului
ARCUB Gabroveni | Sala Librărie
Europa Creativă este cel mai important program de finanțare al Uniunii Europene dedicat sprijinirii domeniilor creative, culturii și audiovizualului. Are două subprograme: MEDIA, Cultura și o componentă transsectorială, dedicată garantării creditelor bancare pentru sectoarele culturale și creative și cooperării în domeniul politicilor culturale. Una dintre prioritățile de finanțare ale Europa Creativă este dezvoltarea publicului.
Participă:
Bianca Floarea – coordonatoarea Biroului Europa Creativă România – subprogramul Cultura
Lucie Guérin – responsabil media audiovizuale în cadrul Institutului Francez din București
Yvonne Irimescu – coordonatoarea Festivalului Internaţional de Film NexT
Prezentarea din cadrul Forumului Cultura în educație 2017 include informații despre oportunitățile de finanțare disponibile pentru organizațiile care sunt interesate să se implice în proiecte culturale europene. În acest context, vom vorbi despre beneficiile mobilității și ale cooperării europene, despre cum construim un parteneriat durabil între organizații, ce competențe dezvoltă participarea la un proiect european, precum și ce înseamnă dezvoltarea publicului într-un proiect cultural. Exemplele prezentate vor fi din sfera proiectelor care au primit finanțare la Programul Europa Creativă și îmbină cultura cu educația.
Bianca Floarea este specializată în management cultural și finanțări pentru proiecte culturale. Are 10 ani de experiență în acordarea de consultanță și asistență tehnică organizațiilor culturale, în cadrul a două programe comunitare: Cultura 2007-2013 și Europa Creativă 2014-2020. Din anul 2014, coordonează activitatea Biroului Europa Creativă România aferentă Subprogramului Cultura. Biroul promovează Programul Europa Creativă la nivel național, sprijină tehnic operatorii care vor să acceseze această finanțare, contribuie la identificarea de parteneri europeni pentru cooperare și promovează proiectele finanțate.
CinEd – European cinema education for youth
Lansat în 2015, CinEd este un proiect de colaborare europeană dedicat educației cinematigrafice al cărui obiectiv este acela de-a oferi șansa tinerilor din Europa cu vârsta cuprinsă între 6 și 19 ani să descopere valoarea și diversitatea cinematografiei europene. Programul își propune să ofere cât mai multor tineri oportunitatea de-a cunoaște cinemaul european și de a-i descoperi diversitatea culturală și lingvistică. dezvoltăndu-și totodată o capacitate de analiză critică și acumulând cunoștințe în privința limbajului cinematografic și a procedeelor utilizate în film. Inițiat și coordonat de Institutul Francez din Paris acest program reunește 10 parteneri din 8 țări europene (Italia. Spania, Portugalia, Franța. România, Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda), cu un interes aparte față de educația cinematografică. În România, CinEd este implementat de asociațiile Next și Macondo.