Formare gratuită la Timișoara pentru cadre didactice despre colaborarea cu artiști și organizații culturale

Timișoara, 6-7 iunie 2015

Înscrieri până pe data 26 mai 2015

Realizată în parteneriat cu Fundația Interart TRIADE

 

Te preocupă integrarea artei ca instrument pentru predarea materiilor școlare? Vrei să oferi elevilor experiențe artistice profesioniste în context extrașcolar? Vrei să predai un opțional cultural, dar nu crezi că ai competențele necesare și vrei să afli cum poți contacta operatori culturali și artiști? Dacă răspunsul este da, te așteptăm să te înscrii la sesiunea de formare pe care Asociația MetruCub în colaborare cu Fundația Interart TRIADE o organizează în perioada 6-7 iunie la Timișoara în cadrul proiectului Susține cultura în educație, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Fomarea este susținută de Aurora Kiraly și Mihaela Michailov și se va concentra cu precădere pe domeniilor artelor vizuale și teatrului, cu precădere artă actuală.

Profilul participantului:

cadre didactice din învățământul preuniversitar, cu experiență în dezvoltarea de activități culturale în școli, care doresc să își îmbunătățească cunoștințele și abilitățile și să cunoască alți profesioniști din domeniul educației interesați de temă. Cadrele didactice din învățământul preșcolar se pot înscrie, cu precizarea că informațiile oferite sunt centrate pe relația dintre artiști/organizații culturale și școli – așa cum este de altfel gândit întreg proiectul – deși aplicabilitatea lor este generală și elementele de bază pot fi transpuse și în mediul preșcolar. 

Costurile de participare la formare :

Nu se percepe taxa de participare.

Pentru participanții din alte orașe organizatorii vor acoperi costurile de deplasare, cazare și masa pentru maxim 5 persoane. Costurile vor fi decontate de organizatori pe baza documentelor justificative la finalizarea formării, în anumite limite.

Teme ale formării:

  • caracteristicile artei contemporane și posibilități de a o integra în procesul educațional;
  • impactul activităților cu o dimensiune artistică în educație;
  • structurarea unui proces educativ care cuprinde elemente artistice și culturale;
  • relevanța teatrului educațional pentru nevoile și așteptărilor tinerilor;
  • construcția unui spectacol de teatru educațional axat pe implicarea directă și participarea copiilor și adolescențlor, artiștilor, părinților
  • dezvoltarea capacității de comunicare, empatiei sociale, orizontului de experiențe directe și creativității prin intermediul activităților teatrale.

Metode și formatori: Cursul este pregătit şi dezvoltat pe baza unei metodologii care pune accent pe participare şi implicare în procesul de experimentare/învăţare al cursanţilor. Se vor formula răspunsuri la următoarele întrebări (orientative): Cum creează artiştii şi de ce sunt interesaţi de educaţie şi teme sociale? Care sunte temele lor predilecte azi şi ce presupune procesul creaţiei? Ce posibilităţi de finanţare şi de dezvoltare profesională au artiştii români din ziua de azi? Unde găseşti artişti profesionişti şi cum îi abordezi? Ce înseamnă calitate în lumea artei? Ce beneficii pot aduce activităţile culturale în viaţa copiilor şi tinerilor? Dar pentru şcoală şi obiectivele sale educaţionale? Ce înseamnă educaţie prin cultură şi care este diferenţa dintre aceasta şi educaţia artistică? ce fel de teatru pentru publicul tânăr?, cum explorăm universul tematic propriu existenței cotidiene a tinerilor? Cum îi implicăm pe tineri în construcția unui spectacol? Cum dezbatem prin teatru realități ale lumii tinerilor, cum le reprezentăm scenic, cum le dezvoltăm potențialul social? Poate fi teatrul integrat în formulele de învățare din școală? Cum dezvoltăm scenarii de teatru-lecție?

Ulterior sesiunii de formare, participanții vor putea discuta și primi răspunsuri de ghidaj din partea formatorilor pentru realizarea de activități culturale în școală pe forumul online special creat în cadrul proiectului Susține cultura în educație.

Recunoașterea formării: Toți participanții vor fi primi adeverințe de participare, care vor recunoaște atât componenta teoretică a formării, cât și implicarea ulterioară, în dezvoltarea unor activități artistice sau culturale în colaborare cu artiști și organizații culturale, cu sprijinul ghidajului oferit online de către formatori.

Formatori:

Aurora Kiraly este artist vizual, curator şi manager cultural. Din 2001 este director al Asociaţiei Galeria Nouă – o organizaţie independentă care sprijină şi promovează arta contemporană. În 2007 începe să predea la departamentul Foto-Video, Procesarea Computerizată a Imaginii al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. În 2012 coordonează seria de ateliere pentru copii intitulate Să înţelegem arta contemporană, realizate de Galeria Nouă în parteneriat cu MNAC şi susţinute de AFCN.

Mihaela Michailov este dramaturg și critic de artele spectacolului. Este preocupată în special de teatru socio-politic și de teatrul educațional. A inițiat diferite proiecte legate de teatrul în educație și a coordonat ateliere de scriere dramatică pentru copii și adolescenți. Este unul dintre inițiatorii Centrului de Teatru Educațional REPLIKA.

Partener și gazdă a formării:

Fundaţia Interart TRIADE este o organizaţie neguvernamentală, independenţa, non-profit, cu caracter apolitic,  înfiinţată că persoană juridică de drept privat, în temeiul Legii 21/1924 în anul 2000, avându-l că membru fondator pe sculptorul Peter Jecza. Conform Statului Fundaţiei, scopul urmărit prin intervenţiile noastre este acela de a crea un cadru cultural-artistic și educativ în vederea promovării, cunoașterii și studierii valorilor culturale manifeste în câmpul artelor, al medierii între diferite forme de exprimare artistică – literatură, muzică, artă plastică – şi al îmbunătăţirii climatului de intercomunicare Ia nivel social, prin intermediul valorilor şi principiilor pe care le promovăm. Întreaga activitate a fundaţiei vizează misiunea asumată, anume animarea unui spaţiu cultural Ia interferenţă dintre artele vizuale şi alte forme de exprimare artistică.

Procedura de înscriere: Persoanele interesate sunt rugate să completeze formularul online de înscriere, disponibil la adresa http://goo.gl/forms/lNF4XH3bD7.

Data limită pentru înscriere: 26 mai 2015

Rezultatele selectiei  vor fi anunţate pe e-mail celor care s-au înscris.

Mai multe informații:  Alina Vlasă, asistent comunicare, alina.vlasa@m3culture.ro și 0730.130.551

Cultura în educaţie
Cultura în educaţie
Contul oficial al echipei de proiect.
Related Posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte