Apel pentru înscrieri la formările despre colaborarea cu școli

18-19 septembrie | Vera Marin și Delia Popa
25-26 septembrie | Claudia Pamfil și Iulia Iordan
9-10 octombrie | Claudia Pamfil și Cosmina Dragomir
16-17 octombrie | Claudia Pamfil și Mădălina Gheorghe Tănase

BUCUREȘTI

Înscrieri până pe data de 10 septembrie.
Practica artelor și patrimoniului în educație a prins puteri în ultimii ani în România. Fie că sunt realizate de biblioteci, muzee, ONG-uri sau artiști pasionați, aceste activități ajung în viețile copiilor și tinerilor din România și îi inspiră, îi emoționează, îi încurajează să se exprime, le deschid noi orizonturi, le dezvoltă competențe și abilități care le vor fi de folos o viață întreagă. Prin colaborarea cu școlile, organizațiile culturale și artiștii independenți pot dobândi nu doar un partener de lucru, ci și un sprijin pentru a dezvolta practica educației culturale cu reale valențe pedagogice, pentru a transmite valori și practici artistice alături de cei care sunt constant prezenți în lumea școlarilor: cadrele didactice.

Cu sprijinul ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București și al Fondului ONG în România oferim unui număr de 80 de profesioniști în domeniul culturii șansa să se cunoască și să devină mai buni în colaborarea cu școlile publice, pentru a dezvolta noi experiențe culturale pentru copii și tineri.

Dacă ai avut măcar o experiență de aducere a culturii în educația copiilor și tinerilor și vrei să te perfecționezi, te așteptăm să te înscrii la una dintre cele 4 sesiuni de formare pe care echipa Susține cultura în educație și Publicul viitorului le organizează la București toamna aceasta.
În plus, la finalul formării, participanții vor avea posibilitatea să devină membri ai unei rețele a profesioniștilor culturii în educație la nivel național și vor avea ocazia să participe la un modul suplimentar, dedicat proiectelor de cooperare și politicilor publice în domeniul culturii în educație, la care vom invita atât cadre didactice, cât și profesioniști din domeniul culturii.

Profilul participantului:
Artiști, manageri culturali, mediatori culturali, muzeografi, bibliotecari și alte meserii cultural-creative din toată țara, cu experiență în dezvoltarea de activități culturale în școli, care doresc să își îmbunătățească cunoștințele și abilitățile și să cunoască ulterior cadre didactice cu care să dezvolte activități de educație culturală sau educație prin cultură.

Costuri de participare:
Formările sunt gratuite pentru participanți, costurile fiind suportate de organizatori.
Pentru participanții din alte localități organizatorii vor acoperi costurile de deplasare și cazare pentru maxim 5 persoane. Costurile de transport vor fi decontate de organizatori pe baza documentelor justificative la finalizarea formării, în anumite limite.
Pauzele de cafea și ceai și prânzul vor fi oferite de organizatori pentru toți participanții la formare.

Teme:

  • rolul profesionistului cultural în cadrul unui proiect de cultură în educație și relaționarea cu cadrele didactice și școala;
  • oportunitățile oferite de cadrul instituţional al sistemului educaţional din România pentru dezvoltarea de proiecte pentru elevi;
  • caracteristicile interacţiunilor cu elevii, în funcţie de grupe de vărstă, nevoile lor de invăţare şi de diversificare atât a conţinutului, cât şi a metodelor de învăţare;
  • noțiuni de limbaj pedagogic, care să sprijine comunicarea şi colaborare cu profesorii;
  • planificarea şi conducerea un proces educativ eficient pornind de la idei de implicare ale artiştilor şi organizaţiilor culturale (de exemplu în programul „Şcoala altfel”).

Metode:

Cursul este pregătit şi dezvoltat pe baza unei metodologii care pune accent pe participare şi implicare în procesul de experimentare/învăţare al cursanţilor. Ulterior sesiunii de formare, participanții vor putea discuta și primi răspunsuri de ghidaj din partea formatorilor pentru realizarea de activități culturale în școală pe forumul online special creat în cadrul proiectului Susține cultura în educație.

Procedura de înscriere: 
Persoanele interesate sunt rugate să completeze formularul online de înscriere, disponibil la adresa http://goo.gl/forms/2wT4XZaMeX.

Despre formatori:

Claudia Pamfil este arhitect urbanist, cu experienţă de 17 ani ca formator, manager de proiecte în sectorul neguvernamental. Are expertiză în politici publice participative, management urban, strategii de dezvoltare locală iar ca exemple de implicare în programe cultural-educaţionale este De-a Arhitectura – introducerea educaţiei de arhitectură şi mediu construit în curricula şcolară timpurie, încurajarea şi îndrumarea cadrelor didactice în a utiliza mediul construit şi arhitectura ca resurse de învăţare pentru alte materii.

Vera Marin este arhitect și urbanist, cu experiență didactică la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (din 2000), trainer și consultant, promovează abordarea participativă și interdisciplinară a spațiului, la orice scară. Coordonează activitatea ATU – Asociația pentru Tranziție Urbană (din 2001) și este vice-președinte la Asociația De-a Arhitectura (din 2013).

Mădălina Gheorghe Tănase este doctor al Universității din București (Filosofie, educație estetică), din 2012. A absolvit Universitatea Națională de Arte din București în 2001. Are 10 ani de experiență în educația nonformală și formală prin cultură și artă. Din 2009 este președintele Asociației Dintr-un Basm, al cărei scop este educația culturală și educația prin artă.

Maria Cosmina Dragomir este artist profesionist, licențiat în arte plastice și decorative, doctor al Universităţii de Artă Bucureşti (propunând o teză ce analizează arta contemporană comparativ cu arta ingenuă). Are 20 de ani de experiență în învățământ, ca profesor și formator. În prezent activează într-un grup informal de cercetare în domeniul educației estetice și a pedagogiei de artă, militând pentru soluții eficiente, performante, moderne asupra învățării.

Delia Popa este artistă vizuală şi pedagog de artă în Bucureşti. Practica sa artistică utilizează teorii şi practici feministe re-evaluate în contextul românesc prin intermediul unor medii precum performance, video, desen şi pictură. A studiat arte vizuale la Bucureşti, Londra şi Chicago şi în 2014 a susţinut o teză despre managementul cultural în arta contemporană din România la ULBS Sibiu. În 2013 a co-fondat „ArtCrowd-artişti în educaţie”, o organizaţie de educaţie prin artă ce urmăreşte dezvoltarea unor aptitudini precum gândire critică, gândire creativă şi principii de colaborare în rândul copiilor şi a tinerilor.

Iulia Iordan este de profesie educator, cu o scurtă experiență în învățământul tradițional și una foarte bogată și diversă în domeniul educației muzeale. A început să practice educația muzeală la Muzeul Național de Artă al României și a aprofundat această experiență în cadrul Asociației Da’DeCe. De asemenea, scrie pentru copii: prima sa carte publicată fiind Călătorie printre ierburi și lumină.

Rezultatele selecției vor fi anunţate pe e-mail tuturor celor care s-au înscris.

Mai multe informații: contact@culturaineducatie.ro și 0730.130.551

Cultura în educaţie
Cultura în educaţie
Contul oficial al echipei de proiect.
Related Posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte