Formări multinaționale pentru echipe de artiști și profesori, conduse de Paul Collard (CCE)

Asociația MetruCub – resurse pentru cultură este partner de formare și de promovare în proiectul internațional „Europe in Perspective: International Co-operation in Cultural Learning”. Proiectul își propune să dezvolte noi oportunități europene și transnaționale de dezvoltare profesională care întăresc capacitatea celor ce lucrează în școli, dar și în educația culturală și educația non-formală prin artă, și de a dezvolta o mai bună înțelegere interculturală și conștiință europeană.

În prima parte a anului 2018 vor avea loc 3 sesiuni pilot ale programului de formare, pentru care organizatorii așteaptă înscrieri și din partea echipelor de artiști-profesori din România.

Programe pilot de formare sunt primele teste ale unităților modulare de pregătire profesională și vor aduce împreună echipe de artiști/practicieni culturali și profesori din mai multe țări europene, pentru a contribui la dezvoltarea conceptului.

Formările se vor concentra pe subiecte legate de diversitate și învățare interculturală (într-un context european și transnațional) și au ca scop îmbunătățirea practicii profesionale a participanților, prin oferirea de noi perspective și informații.

Programele pilot vor avea loc astfel:

  • 20.-25.02.2018 (Germania/Berlin)
  • 10.-15.04.2018 (Anglia/Liverpool)
  • 05.-10.06.2018 (Ungaria/Budapesta)

Cazarea și mesele pe perioada formările sunt asigurate de către organizatori. Costurile de transport sunt decontate până la o valoare de maxim 300 Euro, pe baza trimiterii biletelor.

Formarea va avea loc în limba engleză și va fi susținută de Paul Collard, director executiv al Creativity, Culture and Education (CCE), care a lucrat în domeniul artelor și cu persoane tinere de peste 30 de ani.

Termenul limită pentru înscriere este 10 noiembrie prin completarea formularului disponibil aici: https://machform.bkj.de/108005

Mai multe informații în pdf: Pilot trainings

Credit foto: Imagine din cadrul publicației CULTURAL EDUCATION IS COPRODUCTION >> Developing extra-curricular and school cultural education effectively , a BKJ – German Federation for Arts Education and Cultural Learning

_____________________________________________________________________________

Despre Europe in Perspective: International Co-operation in Cultural Learning

Europa a fost întotdeauna un continent pe teritoriul căruia au co-existat numeroase populații cu origini culturale diverse. Intensificarea discuțiilor care abordează integrarea, toleranța, diversitatea culturală și renaționalizarea arată că încercările de a conviețui într-un mediu divers se dovedesc a fi încă greu de gestionat.

În același timp, atât artiștii și instituțiile culturale, cât și educatori culturali au explorat metode noi de a susține educația formală, non-formală și informală, motivați de convingerea că învățarea cu ajutorul artei și prin artă poate aduce beneficiile necesare îmbunătățirii la nivel social și personal. Dar multe dintre aceste activități nu se adresează provocării de a trăi într-o lume diversă și globalizată sau cel puțin, nu suficient încât să contribuie substanțial la o îmbunătățire a înțelegerii interculturale și a deprinderii de a trăi împreună în diversitate.

În acest context, scopul programului Europe in Perspective: International Co-operation in Cultural Learning este acela de a crea noi oportunități europene și transnaționale de dezvoltare profesională  care întăresc capacitatea celor ce lucrează în școli, dar și în educația culturală și educația non-formală prin artă, de a dezvolta o mai bună înțelegere interculturală și conștiință europeană.

Programul de formare va fi destinat profesorilor, artiștilor și educatorilor culturali deja implicați activ în lucrul prin parteneriate locale cu scopul de a alcătui programe în școli și care doresc să includă diversitatea și interculturalitatea în practicile lor. Natura empirică a formărilor multinaționale va garanta faptul că participanții vor fi capabili să-și îmbunătățească înțelegerea în legătură cu practicile interculturale prin implicare directă în activități și experiențe și astfel să-și îmbunătățească înțelegerea în legătură cu beneficiile schimbului internațional.

Modulele de pregătire profesională vor fi dezvoltate prin consultare cu practicieni și acele organizații care oferă training și oportunități de dezvoltare personală acestui sector. Modulele vor fi planificate și realizate la nivel european și astfel, relevante peste tot în Europa.

Mai mult, pentru a încuraja o perspectivă europeană diversă și interculturală în programele regionale și naționale care promovează cooperarea locală între școli și parteneri culturali, se vor efectua schimburi strategice regulate și o comunicare între instituții sau autorități responsabile de aceste programe.

Prin urmare, programul Europe in Perspective va asigura:

  • Mai multe experiențe de învățare europene și interculturale pentru profesori și partenerii lor culturali prin participarea în programe de formare multinaționale,
  • Mai multe cunoștințe pentru profesori și partenerii lor culturali despre posibilitățile de învățare interculturală și căile de a explora diversitatea în proiecte locale de cooperare,
  • Mai multe cunoștințe pentru profesori și partenerii lor culturali despre posibiltățile de schimb transfrontalier în Europa,
  • Mai multă educație interculturală pentru elevi în proiecte locale de cooperare ale școlilor și ale partenerilor lor culturali,
  • Mai multe posibilități de învățare interculturală pentru a întreține dezvoltarea conștinței europene a elevilor prin programe de schimb transfrontalier între școli și parteneri culturali.

„Europe in Perspective: International Co-operation in Cultural Learning“ este un proiect al Federației Germane pentru Educație Artistică și Culturală și fundația internațională Creativitate, Cultură și Educație. Este un parteneriat strategic cu KulturKontakt Austria, Centrul Național al Expertizei pentru Educație Culturală și Arte de Amator, Centrul pentru Managementul Cunoașterii și Cercetare Culturală  T-TUDOK și realizat prin consultarea cu alți parteneri Europeni. „Europe in Perspective” este finanțat de Stiftung Mercator și susținut de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+ Youth in Action.

Pentru mai multe informații despre proiect vă rugăm să contactați:

For further Information on the project please contact

Laura Mattick

BKJ – German Federation for Arts Education and Cultural Learning

Küppelstein 34

42857 Remscheid

Fon +49 (0) 21 91.79 43 87

mattick@bkj.de

Cultura în educaţie
Cultura în educaţie
Contul oficial al echipei de proiect.
Related Posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte