FORMĂRI PENTRU CADRE DIDACTICE

Cum creează artiştii şi de ce sunt interesaţi de educaţie şi teme sociale? Care sunte temele lor predilecte azi şi ce presupune procesul creaţiei? Ce posibilităţi de finanţare şi de dezvoltare profesională au artiştii români din ziua de azi? Unde găseşti artişti profesionişti şi cum îi abordezi? Ce înseamnă calitate în lumea artei? Ce beneficii pot aduce activităţile culturale în viaţa copiilor şi tinerilor? Dar pentru şcoală şi obiectivele sale educaţionale? Ce înseamnă educaţie prin cultură şi care este diferenţa dintre aceasta şi educaţia artistică? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să vă oferim răspunsuri și să vă provocăm să ne spuneți opiniile voastre.

Vom organiza 4 sesiuni de formare care se adresează unui număr total de 80 de cadre didactice din învățământul preuniversitar.

Fiecare sesiune de formare va avea o durată de 2 zile (12 ore).

Sesiunile de formare se vor desfăşura la Bucureşti, Cluj și Timișoara.

Perioada de desfăşurare a sesiunilor de formare este :

  • București: 14-15 martie 2015 (în parteneriat cu Institutul de Științe ale Educației). Pentru această sesiune înscrierile s-au realizat în perioada noiembrie-decembrie 2014, participarea fiind deschisă profesorilor care lucrează în școlile din rețeaua ZEP – Zone de Educație Prioritară
  • București: 28-29 martie 2015. Gazda formării: Centrul Național al Dansului București
  • Timișoara: 6-7 iunie 2015. Gazda formării: Fundația Interart TRIADE
  • Cluj: 13-14 iunie 2015. Gazda formării: Fabrica de pensule

Profilul participantului: cadre didactice din învățământul preuniversitar, cu experiență în dezvoltarea de activități culturale în școli, care doresc să își îmbunătățească cunoștințele și abilitățile și să cunoască alți profesioniști din domeniul educației interesați de temă. Proiectul este gândit pentru a facilita cunoașterea reciprocă și dezvoltarea profesională a celor care dezvoltă activități culturale în școli. Cadrele didactice din învățământul preșcolar se pot înscrie, cu precizarea că informațiile oferite în formările oferite sunt centrate pe relația dintre artiști/organizații culturale și școli – așa cum este de altfel gândit întreg proiectul – deși aplicabilitatea lor este generală și elementele de bază pot fi transpuse și în mediul preșcolar. 

Costurile de participare la curs :

Nu se percepe taxa de participare.

Pentru fiecare sesiune de formare organizatorii vor acoperi costurile de deplasare, cazare și masă pentru maxim 5 participanţi care locuiesc şi lucrează în alte oraşe ale ţării. Costurile vor fi decontate de organizatori pe baza documentelor justificative la finalizarea formării, în anumite limite.

Metode și formatori:

Formarea este pregătită şi dezvoltată pe baza unei metodologii care pune accent pe participare şi implicare în procesul de experimentare/învăţare al participanților. Ulterior sesiunilor de formare, participanții vor putea discuta și primi răspunsuri orientative pentru realizarea de activități culturale în școală din partea formatorilor pe forumul online special creat.

Formatori principali:

Raluca Bem Neamu

Aurora Kiraly

Formatori- practicieni:

Valentina Bâcu

Mihaela Michailov

Katia Pascariu

Cristina Adam Toma

Procedura de înscriere:

Persoanele interesate de participarea la una dintre cele 3 sesiuni de formare deschise sunt rugate să trimită o scrisoare de motivaţie la adresa de e-mail : contact@culturaineducatie.ro precizând datele pentru care doresc să se înscrie.

În scrisoarea de motivație trebuie să se regăseasca răspunsul la următoarele întrebări :

  1. Care a fost ultima activitate educaţională cu o dimensiune artistică pe care aţi organizat-o? Descrieţi pe scurt resursele folosite, grupul ţintă şi activităţile.
  2. Care au fost rezultatele activităţii descrise anterior? Care considerați că sunt în general beneficiile prezenței artei în activitatea copiilor și tinerilor în școală?
  3. Ce anume vă determină să includeţi arta între opţiunile pe care le oferiţi elevilor Dvs.?

Vă rugăm să precizați dacă doriți să vă înscrieți pentru a beneficia de decontul costurilor de deplasare și cazare la București pe parcursul celor 2 zile de curs.

Data limită pentru înscriere

Rezultatele selecției vor fi anunţate pe e-mail celor care s-au înscris.

Mai multe informații:  Alina Vlasă, asistent comunicare, alina.vlasa@m3culture.ro și 0730.130.551

Sari la bara de unelte