Artiști care predau
Joi, 29 iunie 2017, ora 18.00
UNAGaleria
Strada General Constantin Budișteanu nr. 10, București
Intrarea liberă
Susținerea prezenței culturii în educație înseamnă pentru noi la MetruCub faptul că școala și actorii culturali sunt parteneri, iar prezența artistului sau educatorului cultural capabil să genereze experiențe culturale profesioniste semnificative pentru copii este importantă. Deși încurajăm preluarea de metode și abordări creative de către profesori și dezvoltarea unor competențe pedagogice și de calibrare a intervenției la nevoilor elevilor de către artiști, credem că există beneficii majore pentru toți cei implicați, mai ales pentru copii, atunci când artistul/a și profesorul/a colaborează asumându-și roluri complementare, de sprijin reciproc.
La întâlnirea din iunie vă propunem să discutăm despre cazul special al artiștilor care predau. Privit ca un „parteneriat interior”, nu doar ca profil psihologic și sens al profesiei, ci și ca o îmbinare de ordin practic de abilități și metode, am invitat o artistă-pedagog inovatoare și reflexivă să se prezinte și să discutăm împreună despre cum este să îți asumi acest rol dublu: Care este motivația de a preda în școala publică și a face artă în paralel (sau împreună)? Cum schimbă asumarea rolului de profesor viziunea sau metodele artistice? Cum ești privit/ă de către ceilalți profesori și de artiști odată ce mergi pe acest drum cu două benzi? Dacă și cum s-a schimbat practica artistică odată începută experiența de pedagog? Care sunt cele mai dificile provocări și cele mai mari satisfacții care vin din combinarea celor două identități profesionale?
Invitata noastră este artista vizuală și profesoara de arte Nita Mocanu.
Născută în 1977, Nita Mocanu predă la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad. În anii 2003- 2008 a făcut parte din grupul D Media axat pe promovarea culturii digitale și activism video. Lucrările ei se construiesc în jurul modului prin care oamenii acționează în situații variate (de la mici gesturi la acțiuni de amploare până la a nu face nimic), influențați de limbaj, de percepția sinelui și de felul cum își reprezintă lumea în general dar și de alți factori ce depășesc controlul/înțelegerea umană. „Jurnalul unei discuții despre educație și altele” este un proiect realizat în 2014 pornind de la modul în care profesorii vorbesc despre ceea ce trebuie făcut în legătură cu disciplina Educație Plastică. Lucrarea este compusă dintr-o serie de formulări (text) și imagini metaforice pentru a sugera o stare mai generală de fapt și anume că această disticiplină nu își atinge scopul. Lucrează ca profesor de Grafică și Procesare Computerizată a Imaginii, dezvoltând în paralel o serie de proiecte pe Educație Media sau de activități extracurriculare. nitamocanu.ro
Întâlnirea va avea loc joi 29 iunie 2017 la ora 18.00 la UNA Galeria. Înscrierea este deschisă tuturor celor interesați. Vă rugăm să ne trimiteți până miercuri 28 iunie 2017 numele dvs./al organizației dvs. pe adresa contact@culturaineducatie.ro pentru a confirma participarea.
La doar 2 zile după întâlnirea #culturaineducatie, o puteți vedea pe Nita Mocanu și una dintre lucrările sale la ODD (Strada Șelari nr.13), unde pe 1 iulie de la ora 19.00 are loc vernisajul expoziției „Spațiul ca umoare” -Nita Mocanu & Marius Stoica (detalii despre eveniment pe Facebook: https://goo.gl/rwC7EF)
Rolul participanților
Formatul întâlnirii va fi unul tip masă-rotundă, invitata oferind la început intervenții punctuale. Vom discuta, plecând de la experiențele fiecăruia dintre participanți, astfel încât la finalul întâlnirii nu veți pleca doar cu mai multe informații, ci și cu noi cunoștințe și posibili parteneri de lucru.
Despre proiect
Întâlnirea are loc în cadrul proiectului Parteneri edu-creativi 2017. Proiectul Parteneri edu-creativi 2017 îşi propune să creeze o platformă de acompaniere și îndrumare dinamică pentru cinci școli publice şi cinci organizaţii neguvernamentale culturale din Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş şi Târgu Ocna care, formând echipe edu-creative, integrează arta într-un context educațional ce stimulează creativitatea si inventivitatea copiilor și tinerilor prin întâlnirea directă cu artiștii si creațiile acestora.
Parteneri edu-creativi 2017 este dezvoltat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură.
Parteneri: Asociația culturală Replika, Asociația 37, Asociația Ești Povești, Asociația Minitremu, Institutul Cultural Francez Timișoara, La firul ierbii, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Municipiului București.
Școli partenere: Școala Gimnazială Sfinții Constantin și Elena din București, Colegiul Costache Negri din Târgu Ocna, Şcoala Gimnazială nr.131 din Rahova – București, Liceul vocațional de artă din Târgu Mureș, Colegiul Naţional Bănăţean din Timișoara.
Parteneri media: Radio România Cultural, Graphic Front, Zeppelin.
Platorma Susține cultura în educație își propune să susțină realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională în România prin dezvoltarea unei rețele de profesioniști și organizații și a unor resurse despre practici și politici publice în domeniu. Platforma este rezultatul proiectului Susține cultura în educație, coordonat de Asociația MetruCub în perioada octombrie 2014 – aprilie 2016, realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, al ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, prin programul Ești București 2015, și al Administrației Fondului Cultural Național.
www.culturaineducatie.ro
www.Facebook.com/culturaineducatie
Proiectul cultural Parteneri edu-creativi 2017 este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.