Atelierul de lucru, format al practicii artistic-educaționale
Marți 15 decembrie | 18.00 – 20.30
Fundația pentru o societate deschisă
(str. Căderea Bastiliei nr.33)
Intrarea liberă
Prezentarea artistei Liliana Basarab va examina rolul atelierelor de lucru ca unelte de investigare și producție artistică în relație cu procesul constant de negociere format în relația cu instituțiile gazdă.
Discuția își propune să stabilească paralele, diferențe și asemănări între proiectele realizate de artistă în diverse contexte precum și experiența din pedagogie acumulată la școlile și camerele comunitare din mediul rural din N-E României.
Formatul întâlnirii încurajează cunoașterea și schimbul de informații și experiențe dintre participanți.
Despre Liliana Basarab
Liliana BASARAB (născută în 1979) este o artistă vizuală, activă profesional în București dar care și-a început cariera în Iași, la începutul anilor 2000. Practica ei artistică este angajată social și funcționează adesea că un comentariu la adresa noțiunii de reprezentare. Mediile artistice abordate de Basarab sînt performance, sculptura, desenul, ateliere participative și video. După finalizarea unui Master la facultatea de Arte din Iași în 2005 a făcut parte din Pavillon/Palais de Tokyo, Paris, Franța. A luat parte în rezidențe la Platform, Vaasa, Finland (2014), la MPRA, Poznan, Polonia (2012); CEC Artslinks găzduită de Dayton Visual Art Center, Ohio, USA (2010 și 2011); CIAC (în parteneriat cu The Ark și AFCN), București, România (2009); Künstlerhaus Schloß Balmoral, Bad Ems, Germania (2008), Artistsne(s)t ProHelvetia, Sinaia, România (2007); W 139, Amsterdam, Olanda (2004) NIFCA, Soumenlinna, Helsinki, Finlanda (2003). Din 2007 până în 2014 Liliana BASARAB a activat ca educator în artă în cadrul mai multor proiecte ale Asociație FSM.est – Asociația pentru Sănătate și Dezvoltare Sustenabilă. Proiectele de educație prin artă s-au desfășurate în școli si comunitare din mediul rural din Nord-Estul României precum și în cadrul unor proiecte transfrontaliere în sate din Republica Moldova. Din 2015 este membră a asociației ArtCrowd – artiști în educație.
Liliana Basarab despre tema propusă
Practica artistică din ultimii 50 de ani se impune și ca o traiectorie determinată să părăsească spațiul bine delimitat al atelierului de productie. Arta conceptuală a funcționat ca o consecință clară a dorinței de a activa în afara pieței de arta și și-a bazat strategia pe dematerializarea artei în același fel în care și atelierele de lucru își propun. Intilnirile cu publicul, atelierele de lucru, arta participatorie prin metodele de lucru alternative initiază o examinare extrem de riguroasa a contextului social si politic. Atelierele de lucru își asumă un rol social și apar de multe ori la rubrica de program cu publicul al instituțiilor de artă. Prezentarea se va centra pe atelierele de lucru ca metode de dezvoltare a proiectelor artistice dar si negocierea cu instituțiile care găzduiesc sau chiar initiaza proiectele.
Discuția va avea loc marți 15 decembrie la ora 18.00 la sediul Fundației pentru o societate deschisă (str. Căderea Bastiliei nr.33). Înscrierea este deschisă tuturor celor interesați. Vă rugăm să ne trimiteți până luni 14 decembrie numele dvs./al organizației dvs. pe adresa contact@culturaineducatie.ro pentru a confirma participarea.
Rolul participanților
Formatul întâlnirii va fi unul tip masă-rotundă, moderatorii oferind la început o intervenție punctuală cu rol informativ. Vom discuta, plecând de la experiențele fiecăruia dintre participanți, astfel încât la finalul întâlnirii nu veți pleca doar cu mai multe informații, ci și cu noi cunoștințe și posibili parteneri de lucru.
––––––––––––––––––––––––––––
Despre proiect
Întâlnirea are loc în cadrul proiectului Susține cultura în educație, prin care susținem realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională în România prin dezvoltarea unei rețele de profesioniști și organizații și a unor resurse despre practici și politici publice în domeniu.
Proiectul este coordonat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și realizat alături de Centrul pentru Educație și Formare „Sintagma”, Fundația Gabriela Tudor, Fundația pentru o societate deschisă și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”.
Parteneri media: Modernism.ro, Radio România Cultural, Agenda culturală pentru copii, Roata Mare.
www.culturaineducatie.ro
www.Facebook.com/culturaineducatie
Proiectul Susține cultura în educație este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Continutul acestui material nu reprezinta în mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.