Copiii scriu povești
Joi, 27 aprilie 2017, ora 18.00
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Strada Londra nr. 39, București
Intrarea liberă
Și nu doar povești, ci și poezii, eseuri, scrisori! Există o literatură a copiilor și tinerilor care gândesc și scriu texte creative care vorbesc despre ei, lumea în care trăiesc, istoriile lor și ale comunității și viitorul pe care îl văd. Valoarea poveștilor și a actului de a povesti este certificată prin diverse studii și pleacă: de la un impact personal, terapeutic și motivațional, de dezvoltare a creativității și abilității de scrie și a înțelege texte cu complexități diferite, la rezultate care interesează foarte mult școala și părinții: predarea unor conținuturi din programe, atașamentul față de actul de a învăța, coeziunea de grup, adresarea unor probleme apăsătoare, cum ar fi bullyingul, discursul instigator la ură, discriminarea. Atunci când unii sunt suspectați a avea și „talent literar”, ei sunt îndrumați către concursuri, tabere de vară, cercuri și cursuri de scriere creativă. Aceste medii sunt pentru mulți extrem de formative și copiii sau tinerii pe care îi întâlnesc cu aceste ocazii devin prieteni mai apropiați și mai de durată decât colegii de clasă. Pasiunea leagă.
Poveștile publicate capătă o valoare aparte. Ele reprezintă o declarație a creativității și imaginarului copiilor și tinerilor. În unele țări europene există organizații dedicate sprijinirii creațiilor literare scrise de copii și tineri, publicării și comercializării acestora. Astfel de actori încep să apară timid și în România, iar experiența lor arată impactul deosebit de puternic pe care literatura pentru copii și scrisă de copii o poate avea.
Plecând de la aceste idei și împreună cu invitatele noastre care sunt active în diverse sfere ale activității literare cu și pentru copii și tineri – scriitoare, profesoare, redactoare) vă invităm să avem o discuție care pleacă de la câteva întrebări.
Cum sprijinim copiii să gândească și să scrie povești? De ce tipuri de resurse au nevoie cei care îi ajută, fie că este vorba despre profesori sau familie? Ce valoare pedagogică și educațională are scrierea de povești la clasă? Contează ca poveștile să fie publicate? Cine citește povești scrise de copii și tineri?
Invitate: Victoria Pătrașcu (scriitoare, Asociația Ești Povești), Anca Malea (profesor pentru învățământul primar, Școala Gimnazială nr.131 din București), Roxana Jeler (filolog, redactor șef la Editura Art), Alexandra Dragomirescu (profesoară de limba și literatura română, Colegiul Național „Grigore Moisil” din București).
Întâlnirea este găzduită de către Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București, care își propune – între altele – promovarea cărții și a scriiturii, în încercarea de a crea legături între trecut și prezent, între patrimoniu, educație și cultură.
Despre Victoria Pătrașcu
Victoria Pătrașcu are o experienţă de peste un deceniu ca redactor în presa scrisă, de agenție şi televiziune, iar din 2007 se ocupă de conceperea şi susţinerea de proiecte destinate, în mare parte, copiilor. Din 2016 este președinta Asociației Culturale EȘTI POVEȘTI. Ca scriitoare, a debutat ca dramaturg, obţinând în 2007 premiul al II-lea la concursul de dramaturgie „100, 1000, 1000000 de poveşti”, organizat de Teatrul Ion Creangă, cu piesa „O poveste cu Bulbuc/Care intră în bucluc”. A publicat cărți pentru copii: „Ziua în care a fugit somnul” (2008), ”Stejarul pitic, cel mai bun tătic” (2012) și ”Ela cea fără de cuvinte” (2015), ultima dintre ele fiind selectată și inclusă în catalogul The White Ravens 2016. A participat, alături de alţi autori români contemporani de literatură pentru copii, în antologiile „Bookătăria de texte şi imagini”1 și 2, editată de Clubul Ilustratorilor în 2009 și 2016.
Anca Malea
Anca Malea este profesor pentru învățământul primar la Școala Nr.131 din București. Are o vechime la catedră de 20 ani și gradul didactic 1 și o lungă experiență în parteneriate cu oameni de cultură din domenii ca literatura pentru copii, teatru, artă plastică. Este autor al unor ateliere de dezvoltare personală pentru elevi, ultimul dintre aceste proiecte s-a numit „Povestaria” și s-a desfășurat în parteneriat cu Victoria Pătrașcu, vizând în principal dezvoltarea inteligenței lingvistice la copii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani. Este autor de manuale și de auxiliare școlare și colaborator în cadrul proiectului româno-danez Rodawell, un proiect nou și revoluționar ce vizează starea de bine a elevilor din școlile românești. Este preocupată de învățarea prin colaborare, care echilibrează procesul de învățare oferind o abordare apreciativă, un spațiu de exprimare, de încredere și structură cunoștintelor elevilor.
Roxana Jeler
Roxana Jeler lucrează din 2003 în domeniul editorial, urmărind atent fenomenul literaturii pentru copii şi literatura didactică: mai întâi ca director editorial la editura Paralela 45, unde a reeditat seria Luna-Betiluna și Dora-Minodora, dar și importanți poeți pentru copii (Grete Tartler, Daniela Crăsnaru), iar în prezent ca redactor-șef la Editura Art. A îngrijit numeroase ediții de carte pentru copii (Ce poți face cu două cuvinte: juniorii – desemnată cea mai bună carte pentru copii și tineret la Gala Bun de Tipar în 2013, Reciclopedia de povești cu rimă și fără tâlc – cea mai bună carte pentru copii și tineret la Gala Bun de Tipar în 2014) și a tradus în românește Where the Wild Things Are de Maurice Sendak. A făcut parte de două ori din juriul concursului Trofeul Arthur, care premiază autorii români pentru copii, și s-a ocupat de coordonarea mai multor manuale digitale adresate celor mici. Recent, a făcut parte din juriul concursului Cele mai frumoase cărți 2016.
Alexandra Dragomirescu
Alexandra Dragomirescu este profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „Grigore Moisil” din București, are gradul didactic I și titlul de doctor în filologie. A obținut Diploma de excelență pentru rezultatele deosebite obținute la Olimpiada internațională de limba română, a pregătit lotul olimpic al municipiului București și este colaborator la realizarea platformei educaționale MyKoolio.
Întâlnirea va avea loc joi 27 aprilie 2017 la ora 18.00 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Înscrierea este deschisă tuturor celor interesați. Vă rugăm să ne trimiteți până miercuri 26 aprilie 2017 numele dvs./ al organizației dvs. pe adresa contact@culturaineducatie.ro pentru a confirma participarea.
Rolul participanților
Formatul întâlnirii va fi unul tip masă-rotundă, invitații oferind la început intervenții punctuale. Vom discuta, plecând de la experiențele fiecăruia dintre participanți, astfel încât la finalul întâlnirii nu veți pleca doar cu mai multe informații, ci și cu noi cunoștințe și posibili parteneri de lucru.
Despre proiect
Întâlnirea are loc în cadrul proiectului Parteneri edu-creativi 2017. Proiectul Parteneri edu-creativi 2017 îşi propune să creeze o platformă de acompaniere și îndrumare dinamică pentru cinci școli publice şi cinci organizaţii neguvernamentale culturale din Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş şi Târgu Ocna care, formând echipe edu-creative, integrează arta într-un context educațional ce stimulează creativitatea si inventivitatea copiilor și tinerilor prin întâlnirea directă cu artiștii si creațiile acestora.
Parteneri edu-creativi 2017 este dezvoltat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură.
Parteneri: Asociația culturală Replika, Asociația 37, Asociația Ești Povești, Asociația Minitremu, Institutul Cultural Francez Timișoara, La firul ierbii, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Municipiului București.
Școli partenere: Școala Gimnazială Sfinții Constantin și Elena din București, Colegiul Costache Negri din Târgu Ocna, Şcoala Gimnazială nr.131 din Rahova – București, Liceul vocațional de artă din Târgu Mureș, Colegiul Naţional Bănăţean din Timișoara.
Platorma Susține cultura în educație își propune să susțină realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională în România prin dezvoltarea unei rețele de profesioniști și organizații și a unor resurse despre practici și politici publice în domeniu. Platforma este rezultatul proiectului Susține cultura în educație, coordonat de Asociația MetruCub în perioada octombrie 2014 – aprilie 2016, realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, al ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, prin programul Ești București 2015, și al Administrației Fondului Cultural Național.
www.culturaineducatie.ro
www.Facebook.com/culturaineducatie
Proiectul cultural Parteneri edu-creativi 2017 este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.