Cu socio-emoţionalul … la examen
Joi, 7 septembrie 2017, ora 16.00
Librăria La Doua Bufniţe
Piaţa Unirii nr. 11 (intrare de pe Matei Corvin)
Intrarea liberă
Documentele şcolare includ taxonomii de conţinuturi, competenţe şi deprinderi necesare elevilor în vederea pregătirii lor pentru viaţă. Realitatea didactică, pe de altă parte, ne (con)duce spre o lume guvernată de presiunea testărilor şi a examinărilor. Deşi procesul educativ se doreşte instructiv şi formativ, de cele mai multe ori cadrele didactice sunt nevoite să îşi adapteze activitatea didactică la dezideratele impuse de testele standardizate şi/sau diversele forme de evaluare semestriale sau anuale.
Mediul şcolar îşi restrânge adeseori obiectivele, orizontul şi activitatea, concentrându-se prioritar pe dimensiunea cognitivă, ce poate fi măsurată conform parametrilor de evaluare. Dimensiunea socio-emoţională riscă o atenuare resimţită pe parcursul şcolarităţii: cu o dezvoltare mai pronunţată în ciclul primar sub privirea dascălului, foarte prezent în procesul educativ, şi devenind mult mai fadă la gimnaziu şi/sau liceu, când dezvoltarea acestei competenţe nu mai face obiectul explicit al unei materii şcolare.
În ce măsură artiştii sau operatorii culturali ar putea interveni în şcoli în vederea dezvoltarii acestei competenţe? Cum i-ar putea pregăti dascălii pe elevi în vederea colaborării lor cu artiştii? De ce dezvoltarea socio-emoţională este benefică în devenirea copilului şi cum ar reuşi practicile culturale să faciliteze acest proces? Cum poate fi gestionat decalajul între competenţele elevului 2.0 si ale profesorului său? În ce măsură este posibilă complementaritatea şcoală-asociaţii culturale în dezvoltarea şi aprofundarea acestei competenţe la momente diferite din şcolaritate?
Invitate: Marcela Bischoff (profesor învăţământul primar, Şcoala Gimnazială nr. 19 „Avram Iancu”, Timişoara), Loredana Gaiță (arhitect, co-fondator și președinte al Asociației În comunitate)
Marcela Bischoff este dascăl de carieră şi profesor în învăţământul primar. După 30 de ani de prezenţă cu pasiune în clasă, Marcela e tot mai convinsă că educaţia se face cu sufletul, iar cunoştinţele, competenţele, deprinderile se fixează altfel pe un sol deschis, tolerant, empatic, cald, uman, în cele din urmă. Marcela e alături de copii pentru a se descoperi pe ei înşişi, pentru a se regăsi şi a (re)descoperi potenţialul şi menirea lor în viaţă. E convinsă, de asemenea, că orice subiect poate fi adaptat şi discutat cu cei mici, dezvoltându-le astfel curiozitatea şi gândirea critică. Acest dascăl pasionat ne va împărtăşi cum vedea ea copilul dintr-o perspectivă holistică şi personalizată şi, mai ales, care sunt practicile şcolare care fundamentează şi încurajează dezvoltarea socio-emoţională.
Loredana Gaiță este atrasă de studierea mecanismelor sociale, participative, care duc la o dezvoltare urbană sustenabilă. Experiențele care îi definesc preocupările actuale sunt atât formarea profesională în domeniul arhitecturii, cât și implicarea de-a lungul ultimilor 10 ani în mediul ONG-urilor culturale, sub diverse forme, de la inițiator și coordonator de proiect, la președinte de organizație. A activat de asemenea în cadrul echipei Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 fiind coordonator al programului cultural din dosarul de candidatură al orașului, pe tematica spațiului public. Loredana este motivată de conceperea și implementarea de proiecte care presupun implicarea directă a comunităților în (re)definirea mediului în care trăiesc.
Întâlnirea va avea loc joi, 7 septembrie 2017, ora 16.00 la libraria La Două Bufniţe. Înscrierea este deschisă tuturor celor interesați.
Vă rugăm să ne trimiteți până miercuri 6 septembrie 2017 numele dvs./
Despre proiect
Întâlnirea are loc în cadrul proiectului Parteneri edu-creativi 2017. Proiectul Parteneri edu-creativi 2017 îşi propune să creeze o platformă de acompaniere și îndrumare dinamică pentru cinci școli publice şi cinci organizaţii neguvernamentale culturale din Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş şi Târgu Ocna care, formând echipe edu-creative, integrează arta într-un context educațional ce stimulează creativitatea si inventivitatea copiilor și tinerilor prin întâlnirea directă cu artiștii si creațiile acestora.
Parteneri edu-creativi 2017 este dezvoltat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură.
Parteneri: Asociația culturală Replika, Asociația 37, Asociația Ești Povești, Asociația Minitremu, Institutul Cultural Francez Timișoara, La firul ierbii, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Municipiului București.
Școli partenere: Școala Gimnazială Sfinții Constantin și Elena din București, Colegiul Costache Negri din Târgu Ocna, Şcoala Gimnazială nr.131 din Rahova – București, Liceul vocațional de artă din Târgu Mureș, Colegiul Naţional Bănăţean din Timișoara.
Platorma Susține cultura în educație își propune să susțină realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională în România prin dezvoltarea unei rețele de profesioniști și organizații și a unor resurse despre practici și politici publice în domeniu. Platforma este rezultatul proiectului Susține cultura în educație, coordonat de Asociația MetruCub în perioada octombrie 2014 – aprilie 2016, realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, al ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, prin programul Ești București 2015, și al Administrației Fondului Cultural Național.
www.culturaineducatie.ro
www.Facebook.com/
Proiectul cultural Parteneri edu-creativi 2017 este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.