Întâlnire „Cultura în educație”: Cum creștem publicul viitorului?

Cum creștem publicul viitorului?

Vineri 13 noiembrie | 18.00 – 20.30
Fundația pentru o societate deschisă (str. Căderea Bastiliei nr.33)
Intrarea liberă

Barometrul de Consum Cultural pentru anul 2014 prezintă date îngrijorătoare legate de consumul de cultură, în special în privinţa muzicii clasice, a bibliotecilor şi a muzeelor. Consumatorii potenţiali preferă vizionarea unui film la cinema, o activitate sportivă sau o vizită la mall, în defavoarea unei activităţi din mediul culturii clasice. Aceste date confirmă necesitatea – surprinsă în Strategia sectorială în domeniul culturii şi patrimoniului naţional pentru perioada 2014 – 2020 – unei educări şi formări a audienţei, formare ce trebuie începută încă din copilărie şi realizată atât în educaţia formală, cât şi în cea non-formală.

Cum putem transforma copiii în consumatori avizaţi de cultură? Cui ne adresăm în atragerea lor spre aceasta? Ce rol au cadrele didactice, părinţii, asociaţiile ce desfăşoară activităţi educative, instituţiile de cultură în educarea gustului pentru actul cultural de calitate? Cum ghidăm opţiunile copiilor și părinților către activități creative?

Formatul întâlnirii încurajează cunoașterea și schimbul de informații și experiențe dintre participanți.

Despre Cristina Adam Toma

Cristina este istoric de artă, educator muzeal în cadrul Muzeului Naţional de Artă al României şi iniţiatoarea siteului www.roatamare.com. Lucrează de peste zece ani cu copii şi cadrele didactice în dorinţa de a le arăta că patrimoniul oferă nenumărate informaţii despre istorie, matematică, geografie, fizică, literatură, arte plastice etc. Cristina consideră că tot ceea ce ne înconjoară are cel puțin o poveste, motiv pentru care patrimoniul poate fi şi trebuie folosit că resursă primară în educaţie. Pe blogul ei, Roata Mare, Cristina oferă cronici ale activităţilor educative şi culturale pentru copiii din Bucureşti, în speranţa educării gustului şi creşterii calităţii ofertei educative şi culturale în mediul non-formal.

Discuția va avea loc vineri, 13 noiembrie, ora 18.00 la sediul Fundației pentru o societate deschisă (str. Căderea Bastiliei nr.33). Înscrierea este deschisă tuturor celor interesați. Vă rugăm să ne trimiteți până joi 12 noiembrie numele dvs./al organizației dvs. pe adresa contact@culturaineducatie.ro pentru a confirma participarea.

Cristina Adam Toma despre tema propusă

Pornind de la experienţa lucrului cu copii în mediul cultural şi a evaluării, în timp, a efectelor pe care acesta l-a avut asupra lor, de la reacţiile părinţilor şi ale realizatorilor de activităţi de educaţie non-formală legat de existenţa unei cronici critice la adresa lor, dar şi de la opţiunile pe care părinţii le oferă copiilor ca modalitate de petrecere a timpului liber, vă invit la o discuţie informală legată de importanţa expunerii de mici a copiilor la o educaţie culturală de calitate, a importanţei educării părinţilor dar şi a cadrelor didactice în acest sens. Vom pune întrebări şi vom căuta împreună soluţii care ar putea contribui la creşterea interesului pentru cultură în educaţie.

Rolul participanților

Formatul întâlnirii va fi unul tip masă-rotundă, moderatorii oferind la început o intervenție punctuală cu rol informativ. Vom discuta, plecând de la experiențele fiecăruia dintre participanți, astfel încât la finalul întâlnirii nu veți pleca doar cu mai multe informații, ci și cu noi cunoștințe și posibili parteneri de lucru.

–––––––––––––––––––––––––––

Întâlnirea are loc în cadrul proiectului Publicul viitorului care contribuie direct la atingerea obiectivelor proiectului Susține cultura în educație. Publicul viitorului propune artiştilor şi organizaţiilor culturale să se redescopere în contact cu un public potenţial de copii şi adolescenţi şi să contribuie la dezvoltarea potenţialului creativ al acestora, prin integrarea artei în context şcolar în Bucureşti.

Cultura în educaţie
Cultura în educaţie
Contul oficial al echipei de proiect.
Related Posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte