Miercuri 8 iulie | 17.00 – 19.30
Fundația pentru o societate deschisă
(str. Căderea Bastiliei nr.33)
Vreau să folosesc în predare materiale noi de pe Internet, imagini cu picturi celebre găsite pe net, fotografii de pe site-urile unor galerii de artă sau din muzee. Aș vrea să discut cu copiii despre un film pe care îl pot găsi și descărca gratis. Pot să le folosesc? Pot să le adaptez? Pot să le trimit altora ulterior? Ce sunt drepturile de autor și cum se aplică ele în educație? Cum știm ce putem folosi liber și ce nu? Cum putem crea la rândul nostru resurse deschise și de ce ar fi bine să facem asta? Unde găsim astfel de resurse culturale fără constrângeri legale sau tehnice?
Echipa proiectului Susține cultura în educație strânge rândurile alături de Coaliția pentru Resurse Educaționale Deschise România și vă invită la un atelier practic și informativ unde veți afla mai multe despre:
• ce spune legislația drepturilor de autor cu privire la utilizarea resurselor culturale în context educațional;
• ce sunt resursele educaționale deschise și cum le putem crea plecând de la creații artistice proprii sau ale copiilor și tinerilor cu care lucrăm;
• prezentarea unor importante centre de resurse culturale deschise gândite pentru a fi utilizate la clasă și, mai general, în proiecte cu o componentă educațională, fie că e vorba de predarea artelor, conștientizarea asupra patrimoniului material sau imaterial, noi forme culturale etc;
• recomandări de Massive Online Open Courses (MOOC) dedicate artelor în educație.
Nicolaie Constantinescu (kosson.ro) și Valentina Pavel (ApTI) vor prezenta și modera discuțiile.
Nicolaie Constantinescu este arhitect informaţional pentru comunitatea kosson.ro şi o voce pentru Accesul Deschis în România. A participat ca lector la iniţierea şi familiarizarea profesorilor şi bibliotecarilor cu noile paradigme ale culturii deschise, fie că este vorba despre Resurse Educaţionale Deschise, reutilizarea Informaţiilor din Sectorul Public sau despre Accesul Deschis la rezultatele de cercetare ştiinţifică.
Valentina Pavel este consilier juridic, cu specializare în domeniul tehnologiei informaţiei. Activitatea principala şi-o desfăşoară la Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) unde este implicată în acţiuni de advocacy şi politici publice legate de date deschise, licenţe libere, guvernanţa Internetului şi drepturi digitale – în special dreptul la viaţă privată şi libertatea de exprimare. Pe lângă activităţile de informare şi conştientizare, ApTI este în acelaşi timp şi Legal Lead pentru România pentru asociaţia Creative Commons.
Discuția va avea loc miercuri 8 iulie la ora 17.00 la sediul Fundației pentru o societate deschisă (str. Căderea Bastiliei nr.33). Înscrierea este deschisă tuturor celor interesați. Vă rugăm să ne trimiteți până marți 7 iulie numele dvs./
Rolul participanților
Formatul întâlnirii va fi unul tip masă-rotundă, moderatorii oferind la început o intervenție punctuală cu rol informativ. Vom discuta, plecând de la experiențele fiecăruia dintre participanți, astfel încât la finalul întâlnirii nu veți pleca doar cu mai multe informații, ci și cu noi cunoștințe și posibili parteneri de lucru.
Follow-up întâlnire
Ulterior întâlnirii veți putea consulta pe site-ul http://