Edutainment – despre cum arta poate revoluționa educația
Joi 21 ianuarie 2016 | 18.00 – 20.30
Fundația pentru o societate deschisă (str. Căderea Bastiliei nr.33)
București
Intrarea liberă
Irina Bălan despre tema propusă
Artele, fie că vorbim de muzică, dans, teatru, film sau arte plastice sunt puțin prezente, dacă nu chiar absente, în viața elevilor români. Accentul se pune pe științele exacte predate traditional, de parcă toți elevii ar urma să aibă o carieră universitară. Adevărul e că nu știm care vor fi joburile viitorului și pentru ce pregătim generațiile actuale. Ce putem face este să ducem învățământul de la atenția pe uniformizare, la un interes pe persoană, pe calități, pe plăcerea actului educativ.
Cum un sistem nu se schimbă peste noapte, cade în sarcina profesorilor inovatori și a educatorilor din ONG-uri să colaboreze pentru dinamizarea procesului educativ cu proiecte interdisciplinare. Mutarea atenției de pe rezultate către experiențe memorabile dă naștere unui proces educativ implicat, dinamic și, cel mai important, distractiv. Pornind de la două exemple de astfel de proiecte educative artistice realizate în colaborarea ONG – școală, discuția își propune să exploreze importanța entuziasmului și a plăcerii în actul de învățare.
Formatul întâlnirii încurajează cunoașterea și schimbul de informații și experiențe dintre participanți.
Despre Irina Bălan
Cu experiențe diverse în publicitate, PR, film, scenaristică și editare de carte, Irina Bălan a terminat Istoria Artei în cadrul Universității Naționale din București cu o bursă Erasmus de Pedagogia Artei la Accademia di Belle Arti di Roma. A realizat programe educative în colaborare cu Asociația Da’ De Ce, Asociația 37 și Galeria Posibilă pentru spații precum Muzeul Național de Artă Contemporană, Institutul Francez, Cărturești, Romanian Design Week, grădinițe, școli și licee.
––––––––––-
Discuția va avea loc joi 21 ianuarie la ora 18.00 la sediul Fundației pentru o societate deschisă (str. Căderea Bastiliei nr.33). Înscrierea este deschisă tuturor celor interesați. Vă rugăm să ne trimiteți până miercuri 20 ianuarie numele dvs./al organizației dvs. pe adresa contact@culturaineducatie.ro pentru a confirma participarea.
Rolul participanților
Formatul întâlnirii va fi unul tip masă-rotundă, moderatorii oferind la început o intervenție punctuală cu rol informativ. Vom discuta, plecând de la experiențele fiecăruia dintre participanți, astfel încât la finalul întâlnirii nu veți pleca doar cu mai multe informații, ci și cu noi cunoștințe și posibili parteneri de lucru.
Follow-up întâlnire
Ulterior întâlnirii veți putea consulta pe site-ul https://culturaineducatie.ro/resurse-online/ diverse publicații, site-uri sau alte instrumente de învățare pe marginea temei propuse. Dacă doriți să contribuiți la dezvoltarea acestei bănci de resurse, vă rugăm să ne scrieți la contact@culturaineducatie.ro.
––––––––––-
Despre proiect
Întâlnirea are loc în cadrul proiectului Susține cultura în educație își propune să susțină realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională în România prin dezvoltarea unei rețele de profesioniști și organizații și a unor resurse despre practici și politici publice în domeniu.
Proiectul este coordonat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și realizat alături de Centrul pentru Educație și Formare „Sintagma”, Fundația Gabriela Tudor, Fundația pentru o societate deschisă și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”.
Parteneri media: Modernism.ro, Radio România Cultural, Agenda culturală pentru copii, Roata Mare.
www.culturaineducatie.ro
www.Facebook.com/culturaineducatie
Proiectul Susține cultura în educație este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Continutul acestui material nu reprezinta în mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.