Întâlnire ”Cultura în educație”: Patrimoniul cultural – cum descoperim sufletul locurilor

Patrimoniul cultural – cum descoperim sufletul locurilor
Marți, 21 iunie 2016 | 18.00 – 20.30
Fundația pentru o societate deschisă (str. Căderea Bastiliei nr.33)
Intrarea liberă

În ultimele decenii se poate observa în România un fenomen demn de investigat: familii de intelectuali părăsesc marile oraşe pentru a se stabili în comunităţi mici, în sate sau oraşele de provincie, unde îşi fac o adevărată misiune din a pleda in comunităţile gazdă pentru valorificarea patrimoniului cultural al locului, cel mai adesea trecut cu vedere şi dispreţuit. Este şi cazul familiei Scripcariu  – Virgil (sculptor), Adriana (istoric de arta) şi copiii lor, care traiesc de 10 ani în satul Piscu, o veche vatră de olari din lunca Ialomiţei. Împreună cu Adriana Scripcariu vom afla despre experienţa lor de regăsire a identităţii culturale a satului şi o vom pune în legătură şi cu alte istorii ale altor familii, din alte locuri. Vom pleda împreună pentru implicare în refacerea punţilor pierdute şi valorizare identitară locală prin patrimoniul cultural.
Formatul întâlnirii încurajează cunoașterea și schimbul de informații și experiențe dintre participanți.

Despre Adriana Scripcariu
Adriana Scripcariu este istoric de artă, doctor al Facultăţii de Istorie Bucureşti. Începând cu anul 2006 se dedică proiectelor de educaţie prin patrimoniu iniţiind numeroase acţiuni: workshop-uri despre patrimoniul cultural românesc în cadrul unor şcoli de vară, tabere de creaţie, excursii şcolare. În anul 2011 înfiinţează Şcoala Primară Agatonia, loc predilect al experienţelor în zona educaţiei prin patrimoniu. Este autor al unei serii de volume despre patrimoniul cultural românesc, într-un concept „pe înţelesul tuturor”. Două dintre acestea sunt gândite pentru a fi manuale şcolare. Locuieşte împreună cu familia – soţul, sculptorul Virgil Scripcariu şi copiii –  în satul Piscu, jud. Ilfov.
Despre tema propusă
Pornind de la diferite experiențe de readucere în conștiința unor comunități a valorilor de patrimoniu cultural pe care le dețin, explorând ce au acestea în comun, dar punctând și ineditul fiecăreia, vom încerca să configurăm împreună o listă de priorități pentru implicare pro patrimoniu cultural. Această listă începe desigur cu copiii, segmentul care poate aduce cel mai mult în regândirea în perspectivă a unui profil cultural comunitar. Cum reacționează copiii în această provocare, cum sunt capabili să mobilizeze firesc o întreagă comunitate făcându-se mesageri ai patrimoniului, vom descoperi împreună în imagini și relatări.

–––––––
Discuția va avea loc marți 21 iunie la ora 18.00 la sediul Fundației pentru o societate deschisă (str. Căderea Bastiliei nr.33). Înscrierea este deschisă tuturor celor interesați. Vă rugăm să ne trimiteți până luni 20 iunie numele dvs./al organizației dvs. pe adresa contact@culturaineducatie.ro pentru a confirma participarea.
Rolul participanților
Formatul întâlnirii va fi unul tip masă-rotundă, moderatorii oferind la început o intervenție punctuală cu rol informativ. Vom discuta, plecând de la experiențele fiecăruia dintre participanți, astfel încât la finalul întâlnirii nu veți pleca doar cu mai multe informații, ci și cu noi cunoștințe și posibili parteneri de lucru.
Follow-up întâlnire
Ulterior întâlnirii veți putea consulta pe site-ul https://culturaineducatie.ro/resurse-online/ diverse publicații, site-uri sau alte instrumente de învățare pe marginea temei propuse. Dacă doriți să contribuiți la dezvoltarea acestei bănci de resurse, vă rugăm să ne scrieți la contact@culturaineducatie.ro.

–––––––

Despre proiect

Întâlnirea are loc în cadrul proiectului Lecțiile patrimoniului, inițiativă asociată platformei Susține cultura în educație. Este un demers al unui grup divers de actori culturali (specialiști în arhitectură și spațiu construit, curriculum, istoria artei, teoria educației, educație culturală, educație muzeală și management cultural) care dezvoltă instrumente inovatoare pentru promovarea valorii patrimoniului material din zona Piața Revoluției din București ca suport pentru exprimarea și sensibilizarea culturală a copiilor și tinerilor, în colaborare cu școli și cadre didactice din București.

Promotor: Asociația MetruCub – resurse pentru cultură. Parteneri: Centrul pentru Educație și Formare Sintagma, Asociația de-a arhitectura, Asociația Da’DeCe, Muzeul Național de Artă al României. Parteneri asociați: Muzeul Municipiului București, Filarmonica “George Enescu”

Platorma Susține cultura în educație își propune să susțină realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională în România prin dezvoltarea unei rețele de profesioniști și organizații și a unor resurse despre practici și politici publice în domeniu. Platforma este rezultatul proiectului Susține cultura în educație, coordonat de Asociația MetruCub în perioada octombrie 2014 – aprilie 2016, realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, al ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, prin programul Ești București 2015, și al Administrației Fondului Cultural Național.

www.culturaineducatie.ro

www.Facebook.com/culturaineducatie

Proiectul cultural Lecțiile patrimoniului este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cultura în educaţie
Cultura în educaţie
Contul oficial al echipei de proiect.
Related Posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte