Întâlnire „Cultura în educație”: Poate educația prin artă să formeze gânditori critici?

Poate educația prin artă să formeze gânditori critici?

Marți 27 octombrie | 18.00 – 20.30

Fundația pentru o societate deschisă (str. Căderea Bastiliei nr.33)

Intrarea liberă

 

O definiție a gândirii critice este gândirea care își propune în mod explicit să ajungă la o judecată bine fondată și folosește în acest scop standarde evaluative corespunzătoare în încercarea de a determina adevăratul merit sau valoarea unui lucru (vezi The Etymology & Dictionary Definition of „Critical Thinking”). Arta, pe de altă parte, este văzută în special ca o preocupare estetică, emoțională sau spirituală, fără a fi asociată, spre exemplu, cu gândirea logică, analitică sau chiar cu nevoia de justiție socială. Artista Delia Popa vă propune o discuție despre posibilitatea implicării artiștilor vizuali contemporani în formarea unor gânditori critici care să fie apoi capabili de  a-și transforma ”patternurile” de gândire precum și mediul în care trăiesc.

Formatul întâlnirii încurajează cunoașterea și schimbul de informații și experiențe dintre participanți.

Despre Delia Popa

Delia este artistă vizuală şi pedagog de artă în Bucureşti. Practica sa artistică utilizează teorii şi practici feministe re-evaluate în contextul românesc prin intermediul unor medii precum performance, video, desen şi pictură. A studiat arte vizuale la Bucureşti, Londra şi Chicago şi în 2014 a susţinut o teză despre managementul cultural în arta contemporană din România la ULBS Sibiu. În 2013 a co-fondat „ArtCrowd-artişti în educaţie”, o organizaţie de educaţie prin artă ce urmăreşte dezvoltarea unor aptitudini precum gândire critică, gândire creativă şi principii de colaborare în rândul copiilor şi a tinerilor.

Delia Popa despre tema propusă

Artiștii vizuali contemporani își însușesc din metodele de lucru ale oamenilor de știință, ale filosofilor, sau ale cercetătorilor din științele sociale și pornesc în misiunea de a ajunge la cunoașterea aflată dedesubtul construcțiilor mentale colective. Artiștii și artistele implicați într-o astfel de misiune chestionează informațiile primite, le testează validitatea, își comunică concluziile,chestionând  totodată și concluziile și punctele de vedere proprii. În acest mod aceștia și acestea își păstrează o minte deschisă, savurând plăcerea de a lucra cu idei și de a lucra cu gândirea în sine ca un proces continuu. Când acești artiști ajung să interacționeze cu copii și adolescenți într-un cadru educațional, pot ei oare să planteze sămânța gândirii critice în tinerii gânditori?

Discuția va avea loc marți 27 octombrie la ora 18.00 la sediul Fundației pentru o societate deschisă (str. Căderea Bastiliei nr.33). Înscrierea este deschisă tuturor celor interesați. Vă rugăm să ne trimiteți până luni 26 octombrie numele dvs./al organizației dvs. pe adresa contact@culturaineducatie.ro pentru a confirma participarea.

Rolul participanților

Formatul întâlnirii va fi unul tip masă-rotundă, moderatorii oferind la început o intervenție punctuală cu rol informativ. Vom discuta, plecând de la experiențele fiecăruia dintre participanți, astfel încât la finalul întâlnirii nu veți pleca doar cu mai multe informații, ci și cu noi cunoștințe și posibili parteneri de lucru.

Cultura în educaţie
Cultura în educaţie
Contul oficial al echipei de proiect.
Related Posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte