Întâlnire Cultura în educație – … și (al) identității naționale | 23.09.2017 | B5 Studio, Târgu Mureș

.. și (al) identității naționale
Expoziție, proiecție de film şi discuţie
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, ora 18.00
B5 Studio
Piaţa Bolyai nr.5, Târgu-Mureș

Intrarea liberă

 

În continuarea atelierului „… și al identității naționale” , unde prin lucrări de artă, resurse și mijloace vizuale am dezbătut, alături de elevi ai Liceului Vocațional de Arte din Târgu Mureș, conceptul de națiune/naționalism într-o regiune ce se mândrește cu multiculturalitatea sa, sâmbătă 23 septembrie, ora 18.00, la B5 Studio este proiectat documentarul „România patru patrii” de Alexandru Solomon, urmată de o discuție liberă cu scriitorul Vida Gábor și artistul vizual Bartha József.

Vida Gábor s-a născut în anul 1968 la Chișineu-Criș, județul Arad, și a absolvit Facultatea de Litere la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, secția maghiară-franceză. Este autor a mai multor cărți ce au primit, în mai multe rânduri, premiile Uniunii Scriitorilor din România și premiile Artisjus și Arany János al Uniunii Scriitorilor din Ungaria. Este redactor la revista literară Látó din Tîrgu Mureș

Bartha József (născut în 1960 la Odorheiul Secuiesc) este artist vizual și profesor la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Începând cu anii 1990 este activ pe scena de artă contemporană românească și internațională cu numeroasele expoziții personale și de grup. În paralel, se dedică artei scenografice, primind mai multe distincții teatrale maghiare și românești, printre care premiul Uniter. Este președinte al Fundației ARTeast și inițiatorul spațiului B5 Studio din Târgu Mureș.

„România: patru patrii” face parte din seria de filme documentare „Europa scriitorilor” care alături de scriitori din tot atâtea țări, vorbesc despre criza europeană, despre literatură și despre identități naționale. Documentarul îi are ca protagoniști pe Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu și Florin Lăzărescu, și descrie experiențele de viață a patru scriitori cu stiluri și din generații diferite, desenând astfel un cvadruplu portret al României: tânără în raport cu alte țări, dezamăgită de imaginea sa, deprimată sau exaltată de istoria recentă, iritată de poziția ei periferică în Europa. Și totuși plină de umor.

 

Despre proiect

Întâlnirea are loc în cadrul proiectului Parteneri edu-creativi 2017. Proiectul Parteneri edu-creativi 2017 îşi propune să creeze o platformă de acompaniere și îndrumare dinamică pentru cinci școli publice şi cinci organizaţii neguvernamentale culturale din Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş şi Târgu Ocna care, formând echipe edu-creative, integrează arta într-un context educațional ce stimulează creativitatea si inventivitatea copiilor și tinerilor prin întâlnirea directă cu artiștii si creațiile acestora.

Parteneri edu-creativi 2017 este dezvoltat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură.

Parteneri: Asociația culturală Replika, Asociația 37, Asociația Ești Povești, Asociația Minitremu, Institutul Cultural Francez TimișoaraLa firul ierbiiMuzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii VechiMuzeul Municipiului București.

Școli partenere: Școala Gimnazială Sfinții Constantin și Elena din București, Colegiul Costache Negri din Târgu OcnaŞcoala Gimnazială nr.131 din Rahova – BucureștiLiceul vocațional de artă din Târgu MureșColegiul Naţional Bănăţean din Timișoara.

Parteneri media: Radio România Cultural, Graphic Front, Zeppelin.

Platorma Susține cultura în educație își propune să susțină realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională în România prin dezvoltarea unei rețele de profesioniști și organizații și a unor resurse despre practici și politici publice în domeniu. Platforma este rezultatul proiectului Susține cultura în educație, coordonat de Asociația MetruCub în perioada octombrie 2014 – aprilie 2016, realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, al ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, prin programul Ești București 2015, și al Administrației Fondului Cultural Național.

www.culturaineducatie.ro

www.Facebook.com/culturaineducatie

Proiectul cultural Parteneri edu-creativi 2017 este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cultura în educaţie
Cultura în educaţie
Contul oficial al echipei de proiect.
Related Posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte