Întâlnire Cultura în educație – Text și imagine în manualele școlare | 12.10.2017 | 18.00 | Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Text și imagine în manualele școlare
Joi, 12 octombrie 2017, ora 18.00
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Strada Londra nr. 39, București

Intrarea liberă

Competiția Cele Mai Frumoase Cărți din România (CMFC) dezvoltă de la an la an o cultură a dezbaterii despre calitatea producțiilor editoriale, educând publicul și implicând producătorii în discuții cu sens despre raportul dintre conținut, formă și publicul-țintă căruia i se adresează cartea, adecvarea designului la tema cărții – criteriul de bază al procesului de evaluare.

Alături de MetruCub – Susține cultura în educație, discuția de joi, 12 octombrie, ora 18.00 de la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (strada Londra nr. 39) se va concentra pe manual ca tip de produs editorial pentru realizarea căruia colaborează, printre alții, ilustratori și specialiști educaționali, în general cadre didactice. Vom vorbi despre designul de carte în general şi despre cel al manualelor şcolare; vom discuta despre valoarea ilustrațiilor și a graficii prin raportare la text, competențele prevăzute în programa școlară, adecvarea la nivelul de vârstă al elevilor, coerența și atractivitatea stilului.

Care sunt formulele de colaborare dintre ilustrator, grafician și autorii textelor și cum se pregătește un manual bun pentru copii și pentru profesori, dincolo de logica prețului și a competiției pentru acreditarea sa de către minister. Cum pot părinții și profesorii să recunoască un manual bun?

Invitați: Dinu Dumbrăvician (designer, co-fondator și asociat al Faber Studio), Roxana Jeler (autor de manuale, redactor-sef la Editura Art Educational), Ana Maria Ştefan (grafician).

Întâlnirea este găzduită de către Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București, care își propune – între altele – promovarea cărții și a scriiturii, în încercarea de a crea legături între trecut și prezent, între patrimoniu, educație și cultură.

■■
Despre invitaţi


Dinu Dumbrăvician a absolvit secţia de Design din cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. Din 1990 predă la Universitatea Națională de Arte din București, la catedra Design, iar din 2009 este coordonatorul departamentului. Din 2003 este co-fondator și asociat al s.c. Faber Studio s.r.l., un mic studio care se îndeletnicește, printre altele, cu designul grafic.. Majoritatea lucrărilor de design realizate de către Faber Studio aparțin domeniului editorial – cărți, reviste, cataloage. Într-o mai mică măsură realizează și identități vizuale sau design pentru standuri de expoziții. În 2016, a făcut parte din juriul concursului Cele Mai Frumoase Cărți.

Roxana Jeler a făcut Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Cluj, specializarea Pedagogie – Litere, și, din 2003, se ocupă constant de editarea de carte școlară, fiind câțiva ani director editorial la Editura Paralela 45, iar în prezent redactor-sef la Editura Art Educational. A făcut parte din prima generație de editori din România care a realizat manuale digitale și a participat cu succes, alături de echipa ei redacțională, la toate licitațiile de manuale care s-au desfășurat în ultimii ani, atât pentru ciclul primar, cât și pentru gimnaziu. Este coautoarea unui manual de limba și literatura română pentru clasa a IV-a. În 2016, a făcut parte din juriul concursului Cele Mai Frumoase Cărți.

Ana Maria Ştefan: Am crescut într-un loc liniştit din apropierea Bucureştiului, numit Moara Domnească. Desenez de când eram la grădiniţă, iar la întrebarea ce vrei să te faci când o să fii mare, răspundeam: dentist. Asta pentru că era cool ca unui copil să nu-i fie frică de dentist. Îmi plăcea să desenez şi asta îmi doream să fac şi când o să fiu mare, numai că nu o spuneam încă cu voce tare. Familia m-a susţinut. Am terminat grafica la Tonitza, apoi grafica la UnArte şi masterul în Graphic design. Aici a apărut Abecedarul. Am vrut să fac ceva util şi frumos.

____

Cele Mai Frumoase Cărți din România este un proiect cultural cu desfășurare anuală, dedicat designului de carte, dimensiunii aristice a cărții văzută ca obiect. A fost inițiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg. Activitatea centrală este concursul național de design de carte, finalizat cu o expoziție itinerantă a celor mai frumoase cărți din România. Selecția conține exemple de bună practică în execuție, design și layout, cărți – concept care adună sub aceleași coperți idee, producție și talent. Proiectul este organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură și este co –finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Întâlnirea va avea loc joi 12 octombrie 2017 la ora 18.00 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Înscrierea este deschisă tuturor celor interesați. Vă rugăm să ne trimiteți până miercuri 11 octombrie 2017 numele dvs./ al organizației dvs. pe adresa contact@culturaineducatie.ro pentru a confirma participarea.

Rolul participanților

Formatul întâlnirii va fi unul tip masă-rotundă, invitații oferind la început intervenții punctuale. Vom discuta, plecând de la experiențele fiecăruia dintre participanți, astfel încât la finalul întâlnirii nu veți pleca doar cu mai multe informații, ci și cu noi cunoștințe și posibili parteneri de lucru.

Despre proiect

Întâlnirea are loc în relație cu proiectele București edu-creativ și Parteneri edu-creativi 2017. Proiectul București edu-creativ își propune să pună capitala pe harta centrelor culturale cu cele mai variate oferte de integrare a artei într-un context educațional care stimulează creativitatea si inventivitatea copiilor și tinerilor și care promovează interesul pentru valorile locale prin întâlnirea directă cu artiștii si creațiile acestora. Proiectul Parteneri edu-creativi 2017 îşi propune să creeze o platformă de acompaniere și îndrumare dinamică pentru cinci școli publice şi cinci organizaţii neguvernamentale culturale din Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş şi Târgu Ocna care, formând echipe edu-creative, integrează arta într-un context educațional ce stimulează creativitatea si inventivitatea copiilor și tinerilor prin întâlnirea directă cu artiștii si creațiile acestora.

București edu-creativ și Parteneri edu-creativi 2017 sunt dezvoltate de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură.

Parteneri: Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, Fundația Comunitară București, Asociația culturală Replika, Asociația 37, Asociația Ești Povești, Asociația Minitremu, Institutul Cultural Francez Timișoara, La firul ierbii, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Municipiului București.


Școli partenere: Școala Gimnazială Sfinții Constantin și Elena din București, Colegiul Costache Negri din Târgu Ocna, Şcoala Gimnazială nr.131 din Rahova – București, Liceul vocațional de artă din Târgu Mureș, Colegiul Naţional Bănăţean din Timișoara.


Parteneri media: Radio România Cultural, The Institute, Graphic Front, Feeder.ro, Zeppelin, Art7, România Pozitivă
Platforma Susține cultura în educație își propune să susțină realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională în România prin dezvoltarea unei rețele de profesioniști și organizații și a unor resurse despre practici și politici publice în domeniu.
www.culturaineducatie.ro
www.Facebook.com/culturaineducatie

Proiectul cultural este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de catre Primaria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB. Proiectul cultural este cofinanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cultura în educaţie
Cultura în educaţie
Contul oficial al echipei de proiect.
Related Posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte