OAMENI-ARHIVĂ ÎN DIALOG
De la arta la școală la arta ca terapie
joi, 5 noiembrie 2015, 18:00
Fundația pentru o societate deschisă
str. Căderea Bastiliei nr.33
Invitați:
Violeta Dascălu, profesor de geografie, director Școala Gimnazială „Ferdinand I”, București
Mihaela Șchiopu, artist plastic și art-terapeut, conferențiar Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” București
Eveniment special de lansare a Arhivei de proiecte de cultură în educație.
Moderator:
Ștefania Ferchedău, manager și consultant artistic, coordonator arhivă
Cu participarea:
Biancăi Floarea, manager cultural, autoarea analizei de proiecte de cultură în educație
INTRAREA LIBERĂ
Mulți dintre oamenii cu ideile, viziunea și acțiunea în zona proiectelor de educație artistică non-formală sînt adevărați generatori de schimbare în societate, contribuie la structurarea gîndirii copiilor și le hrănesc creativitatea, dar rămîn în spatele scenei, prea puțin cunoscuți. Inițiativa arhivei de proiecte și organizații active în domeniul culturii în educație urmărește să descopere și să prezinte oameni și proiecte de referință din toate disciplinele culturale, atît la nivelul practicilor, cît al viziunii de conținut, ambele de natură să inspire și să susțină dezvoltarea acestui domeniu. Arhiva este o structură care se dorește dinamică, atît prin conectarea celor activi în domeniu, cît și pentru cei care au nevoie doar de o simplă resursă de informare despre ce tipuri de proiecte se dezvoltă, cu ce resurse, beneficiari, parteneri și perspective de dezvoltare.
Pe 5 noiembrie activăm arhiva și vă invităm la o întîlnire specială în care veți avea ocazia să cunoașteți doi oameni-resursă care sînt preocupați să facă lucrurile și au prea puțin timp să le împărtașeașcă cu alții ca ei.
VIOLETA DASCĂLU ne spune:
Lucrez în educație de 27 de ani și sunt profesoară de geografie. Mulți? Nu știu când au trecut… Atât în calitate de diriginte, până în 2003, cât și în cea de director, din 2008, am ales, ca din viața elevilor mei să nu lipsească cultura: concerte, piese de teatru, muzee, arte plastice, lansări de carte, târguri educaționale. Între anii 2013-2015 am organizat 2 ediții ale Festivalului de creație și interpretare a poeziei Ianus, unde zeci de elevi au trimis creațiile lor, iar alții au trezit emoții, recitând. În 2010, am inițiat și organizat prima ediție a Festivalului de Teatru pentru Elevi Ferdinand I sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Radu al României. Și au fost până acum 6 ediții, cu sute de elevi care au urcat pe scenă și au încântat publicul. Din anul școlar 2014-2015 derulăm un curs opțional de educație prin teatru la ciclul primar. În perioada octombrie 2014 – februarie 2015, Radio România Cultural a derulat proiectul Ora de educatie teatrală. Din anul 2014 dispunem de un band de tobe Barbarossa Junior cu elevi din gimnaziu.
PS. În acest an am absolvit un masterat de Pedagogii alternative și artă teatrală în educație.
MIHAELA ȘCHIOPU are multe identități și este hiperactivă:
Este artist plastic, darși psihoterapeut colaborator al Institutului SPER – Societatea de Psihoterapie Experientiala Română, susține cursuri despre art terapie pentru persoanele infectate cu virusul HIV, și este art-terapeut la Asociația PAVEL, Institutul Oncologic Fundeni. Începînd din 2007, art terapia, proiectele și programe de suport pentru integrarea socială a tinerilor infectați cu virusul HIV și pentru copiii și adolescenții bolnavi incurabili au devenit parte integrantă din viața ei și a realizat expoziții și albume cei implicați. A absolvit pe rînd arte plastice, arhitectură și specializări specifice psihoterapiei, continuînd să rămînă activă ca artist plastic (peste 20 de expoziții în țară și în străinătate) sau designer de carte (13 albume și cataloage de artă), fiind în același timp graficianul revistei România Literară. În prezent este și Conferențiar la Catedra de Studiul Formei și Design Ambiental, Facultatea de Arhitectura de Interior, Universitatea De Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu“, București.
Arhiva de proiecte în domeniul culturii în educație este în prezent în creștere la http://
Ne propunem ca arhiva să devină un instrument dinamic de promovare a inițiativelor culturale realizate în parteneriat cu școli în ultimii 15 ani în România. Propuneri de proiecte cu putere de emulație, care merită amintite și din care avem ce învăța sînt binevenite. Formularul este disponibil la adresa: http://
__________________________
INTRAREA ESTE LIBERĂ.
Vă rugăm să ne confirmați participarea printr-un scurt e-mail la adresa contact@culturaineducatie.