
Laborator: atragerea de fonduri private pentru cultură și educație
ARCUB Gabroveni | Sala Librărie
Invitate:
Anca Drăgoi – Fondator și coordonator al Parteneriat pentru arte
Sabina Știrb – Consultant în comunicare de CSR și Public Affairs
Resursa financiară este motorul ideilor și pariul acțiunii pentru organizațiile și operatorii din sectorul cultural. În România, cea mai mare parte a acestui tip de resursă provine din fondurile publice, în timp de sursele private (sponsorizări, donații) rămân, deseori, neexplorate și percepute ca inaccesibile.
Conform unui studiu realizat în 2014 de către Ernst&Young, cultura ocupă ultimul loc în ierarhia sectoarelor finanțate de către companiile private. Cu toate acestea, multe din evenimentele culturale și educaționale din România se bucură de sprijin privat: festivalul SoNoRo, TIFF, Festivalul Național de Teatru, festivalul de teatru independent UnderCloud.
Cum putem aduce cultura și educația prin cultură în atenția sectorului privat astfel încât sponsorizările culturale să devină o sursă constantă și sigură pentru organizațiile din acest domeniu? Cum aducem pe aceeași pagină operatori privați și inițiative din sectorul public și comunitar pentru parteneriate de lungă durată?
În România, de multe ori, finanțările din sursele private devin sponsorizări punctuale fără viziune sau obiective concrete de contribuție pe termen lung. Asta pentru că un dialog sănătos implică și cunoașterea strategiei, obiectivelor și rezultatelor estimate pe care un operator privat trebuie să le livreze pentru orice proiect în care se implică.
Cum putem mobiliza resursele și parteneria sectorul privat, civil și public pentru un scop comun și de lungă durată?
Anca Drăgoi: Cu o experiență de 10 ani în strângere de fonduri, Anca a colaborat cu evenimente culturale importante precum Festivalul Internațional de Film Transilvania, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, revista de cultură urbană Sub25, festivalul de teatru Ideo Ideis, festivalul de cultură gastronomică și eco-turism rural- Transilvania Gastronomică și multe altele. A lucrat cu branduri precum NN Asigurări, Perwoll, Nivea Men, Jack Daniel’s, Starbucks, Corcova.
În 2016, Anca Drăgoi a ocupat funcția de Secretar de Stat în Ministerul Culturii sub mandatul ministrului Corina Șuteu, coordonând cea mai amplă campanie de strîngere de fonduri pentru o cauză culturală inițiată de către Guvernul României din istoria modernă recentă: campania pentru achiziția sculpturii “Cumințenia Pământului” realizată de Constantin Brîncuși.
Între 2011-2013, a fost coordonator de programe culturale la Institutul Cultural Român din New York unde a colaborat cu instituții americane ca MoMA, Museum of the Moving Image, Film Society of Lincoln Center.
În prezent, coordonează activitatea firmei Parteneriat pentru arte, care își propune să aducă brandurile și industriile creative împreună, consolidând parteneriate de durată.
Sabina Știrb – Consultant în comunicare de CSR și Public Affairs
Sabina are o experiență de 13 ani în industria comunicării, incluzând PR, Corporate, Brand, cu specializare în aria Responsabilității Social Corporative și a relației cu sectorul public și instituțional (Public Affairs) în agenții de comunicare din România și Franța (Graffiti BBDO, Publicis Consultants Paris, GMP PR) dar și în sectorul corporate în companii precum Samsung Electronics și BRD.
A colaborat cu entități precum Fundația IREX – programul Biblionet, finanțare a Fundației Bill & Melinda Gates în România, Centrul de Informare ONU al României și branduri ca Dacia Renault, Petrm OMV, Veolia Apa Nova, BCR Bank.
În 2008 a lucrat în Paris pentru Sezonul Cultural al Franței cu ocazia președinției Consiliului Europei. În 2013 a coordonat organizarea, dar și strângerea de fonduri pentru organizarea primului târg dedicat tehnologiei în comunitate adresat sectorului public, ONG, academic și privat cu participarea Vice-Președintelui Uniunii Europene.
În 2014, a integrat timp de 3 ani echipa Samsung Electronics pentru regiunea Europei de Sud Est (Romania, Bulgaria și, ulterior, Ungaria) coordonând zona de CSR și Public Affairs pentru proiecte de educație, tehnologie și cultură adresate tinerilor. Din 2016, a lucrat cu o serie de Case Memoriale și Muzeul Național George Enescu pentru o serie de proiecte adresate generației digitale și a transferului cultural prin tehnologie.
În prezent, coordonează proiecte de brand cu specializare în zona educației și culturii cu rolul de a conecta sectorul privat și inițiativele publice și comunitare pentru parteneriate cu contribuție autentică la dezvoltare.
Parteneriat pentru Arte este un birou de consultanță și management în sponsorizare, specializat în soluții de business prin produse și evenimente artistice. Gândită ca platformă de parteneriat între sectorul business și arte, Parteneriat pentru Arte este prima inițiativă privată care propune servicii de sponsorizare, comunicare și consultanță în artă pentru mediul de afaceri din România.