Dansuri de nuntă de la Conţeşti

>> Dansuri de nuntă de la Conţeşti <<
Organizație suport: Centrul pentru Educaţie şi Formare „Sintagma”

Domenii de activitate
Dans | Patrimoniu imaterial

Statutul inițiatorului
ONG

Descrierea proiectului
Proiectul „Dansuri de nuntă de la Conţeşti: interpretări moderne şi tradiţionale” a fost implementat în perioada septembrie – noiembrie 2013. El şi-a propus să implice un grup de circa 60 de copii din localitatea Conţeşti (jud. Teleorman) în explorarea patrimoniului imaterial al comunei lor ce ţine de dansurile şi obiceiurile de nuntă. Proiectul a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Au fost organizate două ateliere de dans, fiecare cu o durată de 2 săptămâni, adresate unor copii cu vârste cuprinse intre 7 şi 14 ani din această localitate. Participarea nu a fost în nici un fel condiţionată de categoria socială din care provin sau de nivelul performanţelor şcolare. Cele două ateliere au explorat motive de dans specifice comunei Conteşti, unul prin prisma dansului popular, iar cel de-al doilea ca intepretare a acelorași teme prin prisma dansului contemporan.

Coordonatorii atelierelor au fost coregrafii Ion Boboc şi Catrinel Catană. Ion Boboc este coregraf cu experienţă în dansul popular, şi-a început cariera în formaţia de căluşari din Conţeşti, fiind apoi membru a numeroase ansambluri de dansuri populare, iar mai târziu dedicându-se instruirii mai multor ansambluri folclorice. Catrinel Catană a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” – secţia Coregrafie şi ulterior masteratul în Artele Coregrafiei în cadrul aceleiaşi facultăţi. Ea a participat la cursuri de dans în ţară şi străinătate şi a colaborat cu importanţi coregrafi români din zona dansului contemporan. Din 2009 predă dans pentru grupe de preșcolari şi s-a implicat în numeroase proiecte pentru şcolari şi preşcolari.

Atelierele au avut loc în căminul cultural din localitate şi obiectivul lor principal a fost de a forma de abilităţi de gândire critică în rândul tinerilor implicaţi referitor la patrimoniul imaterial din localitate. Pentru a asigura conservarea durabilă a patrimoniului imaterial este nevoie ca participanții să fie încurajaţi să înţeleagă în mod critic atât valorile care le sunt încredințate – în cazul de față dansurile –, cât şi locul lor în spectrul mai larg al activităţilor culturale şi artistice. Prin raportarea la dansul contemporan, participanţii la ateliere şi spectatorii au avut ocazia să revalorizeze dansul popular şi să-i înţeleagă locul şi rolul într-un context mai larg.

Un produs important al proiectului a fost analiza „Căminul cultural din Conţeşti – şansa pentru o viaţă mai bună prin artă şi cultură”, realizat de Raluca Pop, din partea Asociaţiei MetruCub. Analiza este în primul rând un instrument de lucru şi de recuperare a unei memorii parţial pierdute despre rolul căminului cultural din localitate şi activitatea sa. Prin documentare în Arhivele Statului, interviuri cu persoane-cheie din localitate, consultări cu copii şi tineri şi o discuţie finală deschisă, analiza este o resursă pentru viitoarea activitate culturală a Conţeştiului. Un set de recomandări concrete completează munca de documentare şi facilitare în comunitate pentru formularea unei viziuni despre sensul artei şi culturii în localitate.

Rezultatele proiectului au fost prezentate publicului prin intermediul unei reprezentanţii la Conţeşti, precum şi în două sate învecinate – Frumoasa și Pietroșani. De asemenea, proiectul a fost prezentat şi la Bucureşti, unde reprezentaţia a fost însoţită de o discuţie despre valorificarea patrimoniului imaterial în beneficiul copiilor şi tinerilor şi despre infrastructura de cămine culturale şi rolul acestora în prezent în susţinerea vieţii culturale a comunităţilor rurale. La finalul proiectului copii participanţi au avut ocazia să lucreze cu un expert educaţional, împreună cu care au reflectat asupra experienţei şi a rezultatelor ei la nivel personal.

Centrul pentru Educaţie şi Formare „Sintagma”, îşi propune să faciliteze contactul între specialişti în educaţie şi persoanele care pot beneficia de experienţa lor din postura unei organizații non-guvernamentale. Credem că fiecare dintre noi are experienţe valoroase pe care le poate împărtăşi celor din jur, fiind nevoie de contextul potrivit. Activităţile pe care le propunem sunt: programe de formare profesională; programe de promovare a dreptului la educaţie şi a învăţării pe tot parcursul vieţii; organizarea de campanii de sensibilizare a opiniei publice; dezvoltarea de servicii sociale; editarea unor publicaţii; activităţi de cercetare în domeniul educaţiei şi formării profesionale; proiecte şi programe de voluntariat.

Anul lansării proiectului
2013

Status
Încheiat

Beneficiari pe grupuri de vârstă
Școală primară | Gimnaziu

Arie de acțiune
Județean

Traineri/ experți/ artiști implicați
Ion Boboc – coregraf dans popular
Catrinel Catană – coregraf dans contemporan
Silviu Ioniță – expert educaţional
Raluca Pop – expert politici culturale

Număr beneficiari
60

Număr de ediții
1

Parteneri
Asociaţia MetruCub – resurse pentru cultură, Şcoala Gimnazială Conţeşti, jud. Teleorman, Primăria Conţeşti, jud. Teleorman, Fundaţia „Gabriela Tudor”

Buget
a) mediu < 6.000 Eur b) fonduri publice Direcții de dezvoltare ale proiectului
Proiectul a fost gândit ca o etapă de consolidare a efortului de coagulare a unui grup de dansuri în jurul Şcolii Gimnaziale din Conţeşti. După o perioadă de eforturi voluntare ale unui grup local de iniţiativă (februarie – august 2013), proiectul a încercat să ofere sprijin informaţional şi material, care să permită trecerea spre o etapă în care comunitatea locală să preia ansamblul şi să dezvolte în jurul lui o ofertă culturală.

Încă din timpul proiectului Primăria Conţeşti a înregistrat la OSIM ansamblul de dansuri, iar în anul 2014 a început să susţină financiar desfăşurarea activităţilor lui. Chiar dacă s-a concetrat pe dansul popular, experienţa cu dansul contemporan nu a fost dată la o parte. Copiii au avut ocazia să prezinte coregrafia contemporană dezvoltată în cadrul proiectului la un festival internaţional desfăşurat la Chişinău (Republica Moldova).
Prezenţa ansamblului de copii a fost de natură să atragă resurse de la nivel judeţean, care în anul 2015 au permis înfiinţarea unei grupe pentru adulţi.

Există în prezent planuri de a accesa resurse financiare pentru a crea la Conţeşti un centru regional de dansuri, cu toate facilităţile, pentru a găzdui activităţi de formare şi spectacole (săli de repetiţie, locuri de cazare, cantină, sală de spectacole, etc.).

Documentare proiect online
DESCARCĂ analiza „Căminul cultural din Conţeşti – şansa pentru o viaţă mai bună prin artă şi cultură”, realizată de Raluca Pop

Persoana și datele de contact ale organizatorilor
Mihai Iacob
E-mail: mihai@centrulsintagma.ro
Web: www.centrulsintagma.ro

Related Projects
    Sari la bara de unelte