Biblioteca Metropolitană București

Biblioteca Metropolitană București (BMB), prin cele 31 de filiale ale sale, facilitează accesul gratuit și nediscriminatoriu la drepturile culturale fundamentale, servind ca centru comunitar care susține activ informarea, cercetarea, educația și recreerea locuitorilor din București și din județul Ilfov și care contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții bucureștenilor prin oferta ei inovatoare și programul integrat de servicii cu caracter public.

Toate serviciile BMB sunt gratuite.

Programe, proiecte sau activități dedicate școlilor, cu caracter recurent:

Școala Altfel se desfășoară în perioada mai–iunie și vizează ateliere de lectură/ creativitate/ ateliere pe tema comportamentului preventiv în cazul dezastrelor naturale și ateliere de educație financiară.

Atelierele de lectură creează un cadru propice pentru formarea şi dezvoltarea capacităţilor de înţelegere, analiză şi interpretare de text.

Atelierele de creaţie dezvoltă abilităţile practice și stârnesc creativitatea şi imaginaţia copiilor, care ajung să creeze cu mâinile lor diverse obiecte. BMB pune la dispoziţie materialele necesare.

Atelierele pe tema comportamentului preventiv în cazul dezastrelor naturale se concentrează pe informații/ simulări de comportament optim înainte, în timpul şi după cutremur. Astfel, participanţii vor fi capabili: să descrie elemente importante în ceea ce priveşte amenajarea preventivă a locuinţei, să execute poziţiile de siguranţă, să cunoască elementele constitutive ale unui rucsac de urgenţă, să realizeze un plan simplu de siguranţă pentru familia lor şi să evacueze locurile periculoase.

Atelierele de educație financiară asigură cunoștințe de bază despre bani, schimburi economice și instituții bancare.

Prima zi la bibliotecă se desfășoară în BMB în perioada octombrie–noiembrie și cuprinde activități de prezentare a filialelor, serviciilor şi programelor oferite de BMB, precum și informații cu privire la condiţiile de împrumut, modul de consultare a catalogului electronic și efectuare de rezervări şi prelungiri în reţeaua de filiale BMB. Grupurile vor fi invitate să se familiarizeze cu spaţiul şi să cerceteze colecţiile de documente. Înscrierea în program se face în baza unui acord de parteneriat încheiat între BMB și instituțiile de învățământ, iar vizitele la bibliotecă se programează telefonic sau prin mail.
Alte informaţii de natură să atragă şcolile pentru a participa la programele BMB:

Conştientă de permanentele schimbări şi provocări ale comunităţii bucureştene, Biblioteca Metropolitană Bucureşti derulează programe şi proiecte de reţea care cuprind propuneri de susţinere şi dezvoltare a vechilor servicii, dar şi iniţierea de noi activităţi cu obiective punctuale, cuantificabile în termeni de calitate, cantitate şi timp, care acoperă o plajă cât mai largă de nevoi a diverselor publicuri ţintă. Astfel, în toate filialele BMB derulăm programe de rețea (Ora de povești, BiblioVacanţa), dar şi diverse programe de filială: ateliere, workshop-uri,cursuri.

Programul Ora de poveşti face parte din proiectul Cultură şi cartier – Lectură publică şi animaţie culturală, care la rândul său se înscrie în programul general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti denumit Cultura pentru toţi. Ora de poveşti, se derulează în zilele de sâmbătă, în 16 filiale ale BMB, ca un program de tip story time, având drept grup ţintă copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani. Astfel, de la ora 11.00, timp de o oră, bibliotecarii din fiecare filială, precum şi actori, scriitori sau bloggeri voluntari citesc basme şi poveşti adaptate pentru cei mici şi interacţionează cu ei.

Programul BiblioVacanţa propune petrecerea vacanței într-un mod creativ și util pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani prin organizarea de ateliere creative, ateliere de lectură, de teatru și de jocuri.

Contact:

Str. Tache Ionescu nr. 4, sector 1, Bucureşti
www.bibmet.ro
https://www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/
biblioteca@bibmet.ro, parteneriate@bibmet.ro
021.316.83.00/ 0772.002.417
Persoană de contact: Daniel Ciobanu

Informație trimisă în septembrie 2017 pentru integrare în publicația O ieșire culturală cu elevii în București. Instituțiile publice se prezintă școlilor (Asociația MetruCub, 2017).

Related Projects
    Sari la bara de unelte