Cluburile de Film Manifesto

>> Cluburile de Film Manifesto <<
Organizație suport: Asociația ORICUM

Domeniu de activitate
Film

Statutul inițiatorului
ONG

Descrierea proiectului
Continuand o tradiţie regionala inaugurata de People in Need in Republica Ceha, Asociatia ORICUM a derulat in perioada 2009-2013 proiectul Cluburile de Film Manifesto, care si-a propus sa aduca in Romania un concept educational inovator, care si-a dovedit succesul in mai multe tari europene. Proiectul consta in organizarea si administrarea unor cluburi de film documentar cu tematica drepturilor omului in licee. Cluburile au fost conduse chiar de catre liceeni si au organizat proiectii de film in licee lunar. Filmele ating tematici globale, precum: migratia, discriminarea, saracia, rasismul, excluziunea sociala, schimbarile climatice, conflictele armate, etc. Fiecare proiectie a fost urmata de o dezbatere cu invitati. Coordonatorii cluburilor de film din liceele participante au beneficiat de ateliere de lucru in Romania si celelalte tari partenere (Cehia, Polonia, Slovacia, Estonia) pentru a dobandi mai multe cunostinte in domeniul drepturilor omului si pentru a-si dezvolta abilitatile organizatorice, de management si abilitati tehnice de productie de film documentar.

Viziunea proiectului Cluburile de Film Manifesto a fost de a sa contribuie pe scara larga la utilizarea mijloacelor audio-vizuale in educatie si sa familiarizeze elevii si profesorii de liceu cu problematica chestiunilor globale si a drepturilor omului, introducand teme noi de discutie in scolile din Romania. Am facut acest lucru pentru ca mijloacele educationale non-formale cu mare impact, precum filmele, sunt prea putin utilizate in scolile din Romania si pentru ca elevii romani nu sunt familiarizati in timpul orelor de curs cu problematici contemporane reale. Conceptul inovator al proiectului a fost reprezentat si de componenta de leadership a acestuia, intrucat elevii coordonatori ai cluburilor au fost direct implicati in management-ul intregului proiect.

Manifesto a reusit sa mobilizeze o comunitate de tineri pasionati de film documentar si interesati sa cunoasca problemele oamenilor de pretutindeni, dar si sa gaseasca solutii la ele. Cei 5 ani de cluburi de film au insemnat aproape 150 de proiectii si dezbateri in 40 de licee din 17 orase ale tarii, 2 proiectii publice, 3 scoli de vara internationale pe tema filmelor documentare, 3 seminarii internationale pe tema drepturilor omului, 22 de proiecte de schimbare sociala scrise de elevi si 3 idei de schimbare sociala implementate in comunitatile din Sibiu, Galati si Turda. Plus multe zambete, prietenii, descoperiri si colaborari reusite! Cativa dintre membrii Manifesto studiaza acum la facultati de film, altii voluntariaza in ONG-uri si continua sa schimbe lumea din jur.

Asociatia ORICUM, initiatoarea proiectului, este una dintre cele mai dinamice asociatii non-guvernamentale din Romania care deruleaza proiecte educationale in domeniul industriilor creative.

Anul lansării proiectului
mai 2009

Status
Încheiat septembrie 2013

Beneficiari pe grupuri de vârstă
Liceu

Arie de acțiune
Național

Traineri/ experți/ artiști implicați
– echipa ORICUM www.oricum.ro

Număr beneficiari
N/A

Număr de ediții
4

Parteneri
> One World Romania, Youth Bank, Policy Center, British Council, Ministerul Educației, Short Cut Research, Center for Citizenship Education
> Licee participante: www.manifestofilmclubs.ro/despre/licee-participante

Documentare video online

Persoana și datele de contact ale organizatorilor
Sabina Baciu
E-mail: salut@oricum.ro
Web: www.manifestofilmclubs.ro

Related Projects
    Sari la bara de unelte