COPII RĂI

>> COPII RĂI <<
Spectacol de teatru educațional
Organizație suport: Asociația ADO – artă pentru drepturile omului

Domeniu de activitate
Teatru

Statutul inițiatorului
ONG | Inițiativă de artist

Descrierea proiectului
Copii răi este un spectacol despre sistemul de educaţie din România, despre formele de violenţă care transformă o pedeapsă aparent banală într-o ameninţare colectivă, despre relațiile de putere copii-profesori-părinți, despre influența grupului în raportarea individuală la propriile acțiuni și reacții, despre tensiuni extreme și pericolul abandonului școlar. Copii răi pleacă de la un caz real, pe care echipa spectacolului l-a documentat în școală. În timpul cercetării, echipa a parcurs și manuale școlare, s-au făcut interviuri cu cadre didactice și cu personal din școli, cu elevi și părinți.
Inițial, proiectul a fost gândit ca un spectacol pentru adulți, dar pe parcurs s-a conturat ideea de a concepe un spectacol potrivit și copiilor și adolescenților și adulților. Scopul principal a fost de a lansa o temă de discuție, de a propune un punct de plecare pentru dezbateri pe tema sistemului de învățământ din România.

Proiectul a devenit pe parcurs un mod de a face educație prin artă – intrând în școli, licee și universități, creând Școala de sâmbătă dimineață, invitând participanții la spectacol la discuții post-spectacol și propunând diverse ateliere de teatru (scriere dramatică, improvizație, etc.) cu teme inspirate de universul școlar. Miza acestui program a fost și este de a crea un cadru de dezbatere și reflecție, care să-i pună împreună pe cei vizați de problemele majore cu care sistemul de educație din România se confruntă: violență în școală, lipsa unor modele și repere, tensiuni în familie, influența grupului, capacitatea copiilor de a lua decizii și de a acționa în cunoștință de cauză, gândirea critică a elevilor. La dezbaterile post-spectacol, părinții, copiii și profesorii discută împreună cu psihologul și echipa de artiști despre posibile soluții de prevenție a violenței în școală, despre necesitatea creării unui dialog autentic între toți factorii de decizie implicați și despre importanța de a transforma școala într-o comunitate vie, care să stimuleze forța creatoare a copilului.

Ne-am dorit, și de cele mai multe ori am reușit, să susținem aceste reprezentații din diferite fonduri sau burse sau finanțări atrase de noi, tocmai pentru a nu avea taxă de participare, bilete la intrare, etc. Toate reprezentațiile susținute în/ cu/pentru școli au fost gratuite pentru participanți. Am făcut parteneriate cu școli și cu instituții cu ajutorul cărora să ajungem la cât mai mulți elevi și profesori, și am mers către o diversitate cât mai mare a zonelor geografice și sociale de unde a provenit publicul nostru.

La toate reprezentațiile cu elevi a existat după spectacol o dezbatere moderată de un psiholog sau consilier școlar. Spectacolul a beneficiat de girul Ministerului Educației și a fost jucat de mai multe ori în cadrul programului Școala Altfel. Publicul a fost foarte variat la acest spectacol – copii/ elevi, profesori (gimnaziu, liceu, universitar), public de teatru, psihologi, părinţi, rezidenţi ai unui cămin pentru vârstnici.

Inițiator al proiectului, ADO este o organizaţie neguvernamentală cu scopul de a promova acte artistice care îmbunătățesc și întăresc comunitățile și relațiile dintre acestea, proiecte educaționale, acțiuni de intervenție socială.

Anul lansării proiectului
2011

Status
În curs

Beneficiari pe grupuri de vârstă
Școală primară | Gimnaziu | Liceu

Arie de acțiune
Național

Traineri/ experți/ artiști implicați
Alexandru Mihăescu, Mihaela Michailov, Katia Pascariu, Cinty Ionescu, Jak Neumann, Adi Cristea, Farid Fairuz, Voicu Rădescu

Număr beneficiari
peste 1.000 de persoane

Număr de ediții
peste 35 de reprezentații

Parteneri
Teatrul Luni de la Green Hours, Școala Grigorie Ghica Voievod – București, UNATC, și alții

Buget
a) mic < 3000 Eur
b) fonduri private

Direcții de dezvoltare ale proiectului
Proiectul a continuat pe de-o parte cu dezvoltarea unui nou spectacol pe tema educației, care pune lupa pe sistemul românesc de învățământ, pe evoluția lui, care chestionează practicile din sistem de-a lungul mai multor generații, prin prisma propriilor amintiri ale echipei de proiect – spectacolul de teatru educațional Amintiri din epoca de școală; dar, proiectul continuă simplu și firesc prin performarea spectacolului Copii răi în continuare, în scoli și nu numai. Scopul și miza proiectului râmân aceleași ca la început – echipa își dorește să ajungă în cât mai multe școli și la cât mai mulți copii și profesori. Pe de altă parte, nevoia acută de un teatru pentru adolescenți, nevoia de teatru educațional apare tot mai clar, mai vizibil și mai urgentă și asta ne propunem să continuăm să cercetăm, să documentăm și să creăm.

Documentare video online

Persoana și datele de contact ale organizatorilor
Katia Pascariu, Mihaela Michailov, Jak Neumann
E-mail: katia_pascariu@yahoo.com
Web: orgado.wordpress.com
Tel: 0747 795 947

Related Projects
    Sari la bara de unelte