Cel mai apreciat ansamblu coral din România, cu o istorie de peste o jumătate de secol și participare neîntreruptă pe scena Festivalului Internațional „George Enescu”, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este un reper în cântul coral autohton și internațional. Fondat în anul 1963 de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011) – al cărui nume a fost adăugat în 2014 în denumirea oficială a ansamblului –, Corul Madrigal a susținut până în prezent peste 4.000 de concerte pe patru continente, fiind apreciat pentru stilul inconfundabil de interpretare a repertoriului renascentist, bizantin și contemporan. Aplaudat de melomani de pe întreg mapamondul, Corul Madrigal s-a impus în decursul ultimelor decenii ca un adevărat „brand de țară”.
Programe, proiecte sau activități dedicate școlilor, cu caracter recurent:
Programul Național Cantus Mundi a fost inițiat în anul 2011, pe baza voluntariatului membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. De la stadiul de proiect, acesta a fost instituționalizat în anul 2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o direcție a instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii. Programul își propune ca până în 2021 să dezvolte mișcarea corală la nivel național prin workshop-uri de dirijat coral pentru viitorii potențiali dirijori, dar și încurajarea tinerelor talente.
Misiunea Cantus Mundi este de a promova incluziunea socială prin intermediul cântului coral. Toți copiii României au dreptul de a se dezvolta armonios, de a comunica între ei și de a crește împreună. Considerăm că prin programul Cantus Mundi, inechitățile sociale pot fi depășite prin limbajul muzical, prin cântul coral. Totodată, acest program contribuie la depășirea oricăror forme de discriminare. Cântul coral, ca activitate de grup ajută, prin comunicarea nonverbală, la crearea unei identități sociale, fără a face deosebire de rasă, religie, apartenență socială, condiție economică. Prin muzică, tineri aparținând diverselor culturi care conviețuiesc pe teritoriul României vor reuși să găsească punți de comunicare și relaționare, să se cunoască reciproc și să se accepte unul pe celălalt, dezvoltând abilitățile de comunicare și interactivitate culturală.
Str. Ion Câmpineanu nr. 28, Corp C, et. 3, sector 1, București
www.madrigal.ro
https://www.facebook.com/MadrigalOficial/
contact@madrigal.ro
021.312.65.57/ 0753.117.257
Informație trimisă în septembrie 2017 pentru integrare în publicația O ieșire culturală cu elevii în București. Instituțiile publice se prezintă școlilor (Asociația MetruCub, 2017).