Dalcroze Romania

>> Dalcroze Romania <<

Domeniu de activitate [alegere simplă sau multiplă]
Muzică

Statutul organizației
ONG | Inițiativă de artist

Descrierea organizației
Asociația Dalcroze România s-a născut din nevoia unei educații muzicale de calitate, adaptate diferitelor categorii de vârstă și sensibilități umane. O atenție particulară este acordată educației muzicale timpurii, pentru că suntem convinși că muzica este cel mai adecvat mediu de exprimare și dezvoltare afectivă, emotională. De aceea, atelierele organizate de asociație se adresează, în primul rând, copiilor de vârstă mică, până în 8 ani. Prin aceste ateliere de educație muzicală ne propunem să-i apropiem pe copii de muzica clasică.

Repertoriul este preponderent alcătuit din muzică clasică, dar conține și cântece de leagăn, piese din folclor sau folclorul copiilor, care ne ajută să-i apropiem pe copii de clasic și sunt necesare pentru a le da o perspectivă mai largă în formarea simțului muzical.

Realitatea extraordinară a educației muzicale de tip Dalcroze și Orff este aceea de a forma ascultători de clasic făcând apel la o pedagogie adaptată diferitelor vârste. Suntem printre puținii care facem acest lucru în România, publicul meloman fiind în mare parte format din copii care au luat lecții de pian, vioară etc, au detestat în copilărie calvarul studiului sec, din care nu înțelegeau nimic, dar erau puși să exerseze degetele pe claviatură și să memoreze portative întregi. Cu timpul, amintirea a șters orele de chin și a rămas muzica, dar nu mulți dintre ei o și înteleg, chiar maturi fiind.

Discutând cu diferiți părinți ce i-ar atrage la atelierele de muzică, ce conținut ar trebui să aibă, ei au insistat pe interesul pentru muzica clasică, pentru instrumente adevărate și profesioniști care să predea un segment accesibil de repertoriu clasic. Din acest interes viu și permanent, au luat ființă programele noastre de educație muzicală: “Ritm. Muzică. Mişcare” şi “O vară pe note muzicale”.

Anul lansării organizației
2014

Status proiecte educaționale
În curs

Beneficiari pe grupuri de vârstă
Grădiniță | Școală primară

Arie de acțiune
Local

Traineri/ experți/ artiști implicați
> Ana Voinescu (Președinte, muzicolog, certificat Institutul Dalcroze din Geneva, Elvetia), Mireille Weber (Membru fondator, profesor de ritmică, L’Association Suisse des Professeurs de Rythmique Jaques-Dalcroze – ASPRYJAD, Geneva, Elveția), Oana Cosmovici (Director executiv, membru fondator, istoric de artă), Anne-Claire Rey-Bellet (Membru fondator, profesor de ritmică, Institut Jaques-Dalcroze, Geneva, Elveția), Ioana Costache (muzicolog, specializare la Institutul Dalcroze din Geneva, Elvetia), Mihaela Teodorescu (specializare la Institut Orff Salzburg, Austria).

Număr beneficiari
N/A

Parteneri
> Radio Romania Muzical

Direcții de dezvoltare ale organizației
În perioada 6 iulie 2015 – 30 iunie 2016, Asociația Dalcroze România este implicată, în calitate de partener, în desfășurarea proiectului Cultura prin muzica – Culture through Music, proiect dezvoltat de ArCuB și finanțat de Fondul Bilateral Național, www.eeagrants.ro. Proiectul are ca scop principal colaborarea între mai multe țări și culturi care au dezvoltat propriile metode de educație muzicală, respectiv, Islanda, România și Ungaria. Noutatea acestui proiect constă în a reuni mai multe metode de educație muzicală, respectiv Dalcroze, Orff si Kodaly, fiecare cu specificul său, din perspectiva cooperării culturale.

În cadrul proiectului, partenerii vor avea ocazia să prezinte profesioniștilor din mediul universitar, preșcolar și școlar din România, diferite metode și pedagogii relative la educația muzicală timpurie. În același timp, prin atelierele și conferințele cu public de specialitate, dar accesibile și publicului larg, susținute la București, se urmărește prezentarea și adaptarea acestor metode de educație muzicală la spațiul cultural românesc.

O secțiune separată va fi propusă spre explorare, și anume aplicabilitatea acestor metode în cadrul terapiei pentru persoanele cu dizabilități de tip intelectual. Partenerii principali ai proiectului: ArCuB, University of Iceland – Iceland Centre for Music Research, Ferenc Liszt Academy of Music – Kodaly Institute,Universitatea Națională de Muzică București, Asociația Dalcroze România.

Documentare video online

Persoana și datele de contact
Ana Voinescu
Email: anamadeus@yahoo.com
Web: www.dalcroze.ro
Tel: 0722 314 717

Related Projects
    Sari la bara de unelte