>> Dans.Acces <<
Organizație suport: Fundația Gabriela Tudor (nume anterior la acel moment Fundația Culturală Proiect DCM – Dans, Cultură, Management)
Domenii de activitate
Dans | Interdisciplinar | Management cultural
Statutul inițiatorului
Inițiativă de artist | ONG
Descrierea proiectului
Proiectul educațional Dans.Acces, inițiat în 1998 de coregraful Cosmin Manolescu și Fundația Proiect DCM (redenumită Fundația Gabriela Tudor), finanțat de Fundația Soros pentru o Societate Deschisă și-a propus să atragă un nou public pentru spectacolul de dans contemporan din rândul liceenilor, printr-un program intensiv de cursuri și spectacole. Proiectul a avut o componentă de educație artistică non-formală, dar și o importanta componentă socială la nivelul persoanelor tinere cu deficiențe locomotorii.
Proiectul a avut inițial două direcții de dezvoltare, una fiind destinată persoanelor cu deficiențe locomotorii (derulată în parteneriat cu Fundația Motivation) și una destinată educației artistice a liceenilor bucureșteni, realizată în parteneriat cu trei licee care au pus la dispoziție săli de sport.
Într-o primă fază a proiectului au fost contactate mai multe licee din București care să participe la acest proiect (printre care Liceul Gheorghe Lazăr, Horia Hulubeanu, Liceul Sadoveanu etc.) și au fost aleși trei coregrafi profesioniști care să conducă ateliere – Eduard Gabia, Mihai Mihalcea și Vava Ștefănescu. În faza a doua cei trei coregrafi au facut o scurtă prezentare / introducere în dansul contemporan în sălile de sport ale liceelor Horia Hulubei și Mihail Sadoveanu / Grupul Școlar Mecanică Fină care a constat în prezentarea unui mic moment coregrafic și a unor discuții libere. În urma prezentariilor, peste 45 de elevi din cele trei școli s-au înscris să participe la proiect. În prima etapă de lucru, cei trei coregrafi au susținut individual cursuri intensive (2-3 ori pe săptămână) la sediul liceelor, iar în etapa de lucru următoare atelierele au fost organizate la sediul Centrului Internațional pentru Dans Contemporan (CIDC), sala ArCuB din str. Batiștei nr. 14. În ultima faza a proiectului coregraful Cosmin Manolescu a realizat direcția artistică a unui spectacol de dans contemporan la care au participat 33 de elevi și profesorul de matematică Viorel Daniel (de la Liceul Horia Hulubei). În cadrul proiectul s-a încercat și atragerea profesorilor în programul educațional, lucru care nu s-a realizat decât parțial prin prezenta profesorului Viorel Daniel, care a participat la întregul program, inclusiv la spectacolul final. Proiectul s-a finalizat cu realizarea unui spectacol de dans contemporan care a fost prezentat la Teatrul Ion Creangă în luna iunie 1998. În urma proiectului aprox 10-15 elevi participanți au devenit spectatori constanți la spectacolele de dans contemporan.
Programul Dans.Acces a fost continuat ulterior regulat de Cosmin Manolescu sub forma unor ateliere de dans contemporan pentru neprofesioniști derulate la București sau în alte orașe din țară.
Fundația Gabriela Tudor (cunoscută anterior ca Fundația Proiect DCM) a fost înființată de Cosmin Manolescu și Gabriela Tudor cu scopul de a promova și susține dezvoltarea dansului contemporan în România. De la începuturile sale în 1997, Fundația a lucrat pe trei niveluri de intervenție: dezvoltarea profesională a artiștilor și practicienilor din domeniul dansului contemporan (ateliere, rezidențe); cercetare artistică, colaborare internațională, producție și prezentare de evenimente (spectacole, festivaluri, platforme); și distribuția pieselor în România și în străinătate. Peste 150 de proiecte de dans, locale, regionale și internaționale au fost organizate pînă în prezent.
Anul lansării proiectului
1998
Status
Încheiat. Componenta pentru liceeni a fost derulată în 1998, dar proiectul Dans.Acces continuă și în prezent în alte formate destinate amatorilor și publicului larg.
Beneficiari pe grupuri de vârstă
Liceu
Arie de acțiune
Local
Traineri/ experți/ artiști implicați
Cosmin Manolescu, Mihai Mihalcea, Vava Ștefănescu, Eduard Gabia
Număr beneficiari
46: 45 de elevi și 1 profesor
Parteneri
Liceul Horia Hulubei, Matematică Fizică nr. 4, Liceul teoretic Mihail Sadoveanu, Grupul Școlar Industrial Mecanică-Fină, Fundația Soros pentru o Societate Deschisă
Buget
a) mediu < 6000 Eur
b)fonduri private
Documentare
Extras de presă: “În sfârșit am făcut și muncă educațională în rândul publicului – un program care se numește Dans.Acces și care ține să-i apropie de oameni de dans prin cursuri și spectacole. Primul proiect a fost pentru persoanele cu handicap locomotor – ceva interesant, emoționant și dur: o persoană care să fie pusă alături de un dansator să danseze… Iar al doilea proiect chiar acum e-n derulare. Trei coregrafi lucrează cu trei elevi din trei licee bucureștene: Liceul Horia Hulubei, Grupul Scolar Mecanică Fină și Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu. După cele trei săptămâni intensive de cursuri se va face un spectacol la Teatrul Ion Creangă.
Directorii cum v-au primit ? Culmea e că în licee mai modeste oamenii sunt mai deschiși. Și, acum că a început reforma în învâțământ și Ministerul a deschis calea către alternativă disciplinelor artistice, directoarea de la Mecanica Fină, de exemplu, deja gândește o modalitate prin care să angajeze un coregraf care să vină săptămânal să facă niște cursuri de dans cu elevii.” (Șansele de (post)modernizare a dansului pe pământ natal – interviu cu Cosmin Manolescu, realizat de Delia Verdeș pentru revista Dilema, 1998).
Persoana și datele de contact ale organizatorilor
Cosmin Manolescu
E-mail: cosmin@gabrielatudor.ro
Web: www.gabrielatudor | https://zonadstudio.wordpress.com | www.e-motional.eu
Tel: 0722 322 366