EducaTIFF

>> EducaTIFF <<
Organizație suport: Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc

Domeniu de activitate
Film

Statutul inițiatorului
ONG

Descrierea proiectului
EducaTIFF este programul de educaţie cinematografică pentru elevi iniţiat în 2009 în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj-Napoca, eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

EducaTIFF este primul program de educaţie media şi cinematografică, ce a debutat cu scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media. Astăzi, când toată lumea este expusă constant şi adesea agresiv la comunicarea media, cei mai tineri sunt şi cei mai vulnerabili. Filmele pentru copii şi adolescenţi se adresează unui public ale cărui nevoi emoţionale şi culturale ating cote foarte ridicate.

Educaţia cinematografică stimulează învăţarea şi percepţia critică, analizele şi dezbaterile asupra emoţiilor şi topicilor stârnite de filme. De asemenea, prin educaţia cinematografică, copiii şi tinerii devin capabili să folosească filmul ca sprijin al propriei creativităţi, iar industria filmului trebuie să le respecte opiniile.

Prin dezvoltarea programului EducaTIFF, TIFF îşi asumă misiunea de a forma, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat şi îşi încadrează eforturile alături de cele ale altor proiecte europene similare.

„În timpurile în care trăim, analfabetismul este definit şi prin incapacitatea de a pricepe şi utiliza imaginile în mişcare de pe un ecran, nu doar textul, şi de a manevra camera video şi tastatura, nu doar pixul. Copiii şi tinerii trebuie să fie apţi din ambele puncte de vedere pentru a participa totalmente în Societate.” (Film: 21st Century Literacy, A strategy for film education across the UK, 2008, de British Film Institute, UK Film Council, Film Club, Film Education, First Light & Skillset).

Pe parcursul celor şapte ediţii, EducaTIFF a devenit o importantă platformă educaţională, cu activităţi în cadrul TIFF, fiind extins şi în alte festivaluri: TIFF Sibiu, TIFF Miercurea Ciuc, TIFF Târgu Mureş, Lună Plină – Festivalul de Film Horror şi Fantastic din Biertan, Alba Iulia Music and Film Festival.

În 2014 a fost iniţiată o nouă etapă a programului EducaTIFF în Cluj: Săptămâna Filmului pentru Elevi, ce s-a bucurat de un succes neaşteptat: 3.000 de elevi însotiţi de profesori, de la 37 de unităţi de învăţământ din judeţul Cluj, au devenit partenerii proiectului.

Peste 6.000 de copii şi tineri din ţară s-au bucurat de activităţile de educaţie cinematografică propuse de EducaTIFF în 2014.

Anul lansării proiectului
2009

Status
În curs

Beneficiari pe grupuri de vârstă
Școală Generală | Gimnaziu | Liceu

Arie de acțiune
Local | Național

Traineri/ experți/ artiști implicați
N/A

Număr beneficiari
aprox. 6000 anual

Buget
N/A

Documentare video online

Canal Youtube

Persoana și datele de contact ale organizatorilor
Ramona Șărbu, manager EducaTIFF
E-mail: ramona@tiff.ro
Web: www.tiff.ro

Related Projects
    Sari la bara de unelte