Filarmonica „George Enescu”

Filarmonica „George Enescu” este instituția muzicală reprezentativă a României. A fost fondată în aprilie 1868 sub denumirea de „Societatea Filarmonică Română”. După inaugurarea palatului Ateneului Român, la 5 martie 1889, concertele au început să se desfășoare în această sală, așa cum se întâmplă și în prezent, Ateneul Român devenind emblema culturii românești și sediu al Filarmonicii „George Enescu”. Sub cupola impresionantă a Sălii mari, ca și în cocheta Sală mică destinată muzicii de cameră, în fiecare săptămână se desfășoară concerte simfonice incluse în abonament și recitaluri instrumentale și vocale susținute de cei mai buni artiști români, precum și de oaspeți străini de prestigiu. Clădirea impunătoare a Ateneului Român poate fi vizitată și impresionează prin frumusețe și grandoare, căci este una dintre cele mai frumoase săli de spectacol din Europa.

Programe, proiecte sau activități dedicate școlilor, cu caracter recurent:

Proiectul Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica se desfășoară de opt ani și este rezultatul colaborării dintre Filarmonica „George Enescu” și Asociația „Clasic e fantastic” . Este vorba de un program educativ destinat copiilor și tinerilor de peste 7 ani, alcătuit din 9 concerte lunare (octombrie–iunie) ce se desfășoară în Sala Mare a Ateneului Român. În cele 9 teme propuse stau alături muzica – dominantă principală –, dar nu lipsesc nici literatura, dansul, teatrul, filmul… Pe scenă urcă o bună parte dintre cei mai buni muzicieni români alături de tineri la început de drum, dar care promit mult.

Subtitlurile diferă în functie de tematică: Cum să înțelegem muzica simfonică, Cum să înțelegem muzica de cameră, Cum să înțelegem muzica și dansul, Cum să înțelegem muzica și teatrul, Cum să înțelegem muzica și filmul, Cum să înțelegem muzica și jazzul…  propunând și partituri consacrate din repertoriul destinat tinerilor ca Petrică și lupul de Prokofiev sau Povestea soldatului de Strawinski, precum și  călătorii tematice în universuri sonore bine conturate – muzica lui Haydn, Mozart sau Beethoven, lumea instrumentelor de percuție, universul wagnerian, muzica veche, repertoriile sărbătorilor de iarnă sau de primăvară.

Deși scena este despărțită de public, concertele au o puternică componentă interactivă. Aproape toate concertele de până acum au fost filmate și circulă liber pe youtube. Ele sunt arhivate pe site-ul www.clasicefantastic.ro. Proiectul se susține integral din sponsorizări. Principalii participanți la concerte sunt grupurile școlare organizate.

Contact:

Str. Franklin nr. 1-3, sector 1, București

www.fge.org.ro

www.clasicefantastic.ro

https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/

https://www.facebook.com/clasicefantastic/

info@fge.org.ro

0722.204.263

Persoană de contact: Cristina Sârbu (Bohaciu)

https://www.facebook.com/bucurestizoo

zoobucuresti@yahoo.com

Informație trimisă în septembrie 2017 pentru integrare în publicația O ieșire culturală cu elevii în București. Instituțiile publice se prezintă școlilor (Asociația MetruCub, 2017).

Related Projects
    Sari la bara de unelte