Komunitas

>> Asociația Komunitas <<

Domeniu de activitate
Arhitectura, Interdisciplinar

Statutul inițiatorului
ONG

Descrierea organizației
Komunitas este un laborator interdisciplinar socio-antropologic și educațional, înființat în anul 2006, un spațiu în care se experimentează mult și se pun bazele unor modalități noi de educație non-formală pentru tineret, cercetare urbană, dezvoltare comunitară și activare a spațiilor publice.

Fiecare proiect pe care l-am realizat de-a lungul timpului l-a completat pe cel de dinainte, și am incercat să nu ne repetam, ci să acționam ca și cum am aduna meticulos piese la un imens puzzle. Numele acestui puzzle este “transformare socială”, cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii indivizilor şi comunităţilor, obiectiv esențial către care țintesc toate acțiunile, intervențiile și proiectele noastre.

De-a lungul anilor, am acționat în diverse formule de persoane și sub diverse strategii. Uneori nu am avut vreo strategie anume, acționând pe val și lăsându-ne purtați cu entuziasm de acesta. Cu timpul, ne-am maturizat ca ONG, începând să acționăm mai organizat și mai structurat.

În prezent, echipa Komunitas este formată din antropologi, arhitecți, urbaniști, artiști și pedagogi iar eforturile noastre sunt concentrate în 3 mari direcții:

a) Crearea de oportunități de învățare participativă și alternativă pentru tineri, prin organizarea de cursuri non-formale, prin conceperea și implementarea în școli și licee a unor metode alternative de educație, prin asigurarea unor contexte adecvate de învățare;

b) activarea spaţiilor publice urbane prin diverse intervenții urbane sau evenimente socio-culturale;

c) realizarea de studii și cercetări pe tematici urbane; investigarea și observarea spațiilor urbane; reflectarea spațiilor urbane prin mijloace multimedia.

Între abordările noastre de lucru sunt:

1. Conceperea și pilotarea unor metode inovative de educație non-formală, adresate tinerilor:

> Educația urbană pentru o mai bună înțelegere a spațiului urban, a relațiilor sociale dintr-un oraș, pentru încurajarea implicării civice, pentru promovarea dreptului tinerilor la oraş, pentru încurajarea urbanismului participativ, pentru protejarea și îmbunătățirea spațiilor publice;
> Educația prin mijloace multimedia (film, fotografie, sunet) cu scopul de a stimula gândirea critică și atitudinea ”do-it-yourself” în rândul tinerilor, prin organizare de proiecții de filme educative în școli și licee, prin derularea de proiecte participative în care elevii învață să realizeze ei înșiși materiale foto-video pe diverse tematici sociale;
> Educație prin artă (teatru, street art, pictură).

2. Activarea spațiilor urbane prin organizarea de intervenții urbane, manifestari street art si evenimente comunitare gratuite;

3. Promovarea cetățeniei active în cartierele bucureștene.
Timp de 3 ani (2008 – 2011), am lucrat în cartierul Ferentari, derulând inițiativ Ferentari Act, în parteneriat cu organizația franceză l’armoire urbaine. În afara proiectelor educaționale derulate la școli din cartier, inițiativa a cuprins și 3 proiecte de urbanism participativ:
În prezent, lucrăm în următoarele cartiere:
– cartierul Tei (din 2012) – derulăm proiecte de educație urbană la școlile și liceele din cartier; organizăm evenimentul comunitar anual ”Ziua Cartierului Tei” (3 ediții derulate până în prezent).
– cartierele Tineretului și Timpuri Noi – derulăm proiecte de educație urbană la școlile și liceele din cartier; plănuim și concepem diverse intervenții urbane de îmbunătățire a spațiilor publice din cartiere.

Proiect: Ateliere de educație urbană (2015)
Din martie până în august 2015, Asociația Komunitas împreună cu studioBASAR, în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, au organizat o serie de ateliere de educație urbană care au implicat șase școli din cele șase sectoare ale Bucureștiului.

Elevi ai acestor școli au luat parte la câte trei ateliere structurate în mod diferit: primul a vizat realizarea unei hărți mentale a drumului zilnic de acasă la școlă, cu scopul de a cunoaște mai bine împrejurimile zonelor în care locuiesc sau învață; cel de-al doilea atelier a constat în explorarea pe teren a acestor zone, o adevărată expediție urbană, pentru a observa, a analiza și a imagina modalități de a transforma orașul; iar cel de-al treilea și-a propus realizarea unor machete cu repere ale zonelor puse în discuție (clădiri semnificative, locuri frecventate, dar și întămplări sau experiențe care le-au atras atenția).

Școli participante: Școala Gimnazială Nr. 7 / sectorul 1, Școala Gimnazială Nr. 64 „Ferdinand I” / sectorul 2, Școala Gimnazială Nr. 88 „Mihai Viteazul” / sectorul 3, Școala Gimnazială Nr. 79 „Academician Nicolae Teodorescu” / sectorul 4, Școala Gimnazială Nr. 127 / sectorul 5, Școala Gimnazială Nr. 197 / sectorul 6.

Disciplina numită generic educaţie urbană a fost concepută de membrii Asociației Komunitas în decursul ultimilor cinci ani și se bazează pe elemente interdisciplinare specifice mai multor domenii: antropologie urbană, urbanism, arhitectură, activism urban şi participare publică. Educația urbană își propune să îi familiarizeze pe tineri atât cu noţiuni de bază legate de mediul construit, planificare şi proiectare urbană, protecţia patrimoniului, antropologie şi studii urbane, cât şi cu aspecte referitoare la utilizarea spaţiului public, artă publică, democraţie participativă în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană locală, activism civic, implicare şi responsabilitate.

În viziunea Asociației Komunitas, toate aceste demersuri îi apropie pe tineri mai mult de oraşul în care locuiesc şi îi învaţă să-l perceapă în diverse moduri, să devină curioşi vizavi de istoria acestuia şi felul în care s-a dezvoltat, le stimulează dorinţa de a explora spaţiile urbane, de a analiza mecanismele vieţii sociale urbane şi de a-şi apăra sau revendica oraşul, atunci când este cazul. În urma unui astfel de proces educaţional, elevii devin cetăţeni mai conştienţi, mai implicaţi, mai activi şi mai responsabili.

Anul lansării
2006

Status
În curs

Beneficiari pe grupuri de vârstă
Școală primară | Gimnaziu | Liceu

Arie de acțiune
Național

Traineri/ experți/ artiști implicați
Miruna Tîrcă, Manager proiecte; Sabina Lefter – Trainer educatie non-formala / educatie urbana; Ana Maria Țoni – Facilitator, Alex Axinte si Cristi Borcan – Traineri si experti in proiectele de educatie urbana si urbanism participativ.

Număr beneficiari
N/A

Parteneri
> studioBasar, București, Asociatia S.E.G.M.E.N.T., București, Asociația Colectiv A, Cluj, Asociatia Kulturtrip, Mures, Centrul de Educatie SINTAGMA, Asociatia tranzit.ro, Bucuresti, Scoala nr. 31, Bucuresti, Colegiul National ”Mihai Eminescu”, Bucuresti, Școala Gimnazială ”Ferdinand”, București, Școala Gimnazială ”Ion Vișoiu”, Chitila, Ilfov

Buget
a) mare > 10.000 Eur
b) fonduri publice și private

Documentare video online

Canal Youtube

Persoana și datele de contact ale organizatorilor
Miruna Tîrca
E-mail: educatie.urbana@gmail.com
Web: www.asociatia-komunitas.ro

Related Projects
    Sari la bara de unelte