Muzeul Căilor Ferate

Dl ing. General Theodor Balș, primul care încă din 1924 s-a gândit să păstreze pentru posteritate tot ceea ce ar putea constitui un document istoric cu privire la nașterea și dezvoltarea căilor noastre ferate, a salvat de la dezmembrare câteva tipuri reprezentative de locomotive şi vagoane. Mai târziu, în 1937, după înființarea Direcției de Studii, dl ing. V. Mişicu depunea toată stăruința pentru concretizarea Muzeului CFR, astfel că în foaia oficială 973 din 16.09.1937 apărea primul ordin program de înființare a Muzeului CFR.

În data de 10 iunie 1939 ia naștere în adevăratul sens al cuvântului primul muzeu cu specific feroviar din România, denumit în acea perioadă și ,Muzeul ceferiștilor. Muzeul a fost deschis în zona stadionului Giulești, exponatele fiind amplasate sub tribunele acestuia, dar și în curtea stadionului. Obiectele erau expuse într-o sală de sub tribuna Stadionului Giulești și o parte din materialul rulant era expus în parcul stadionului. În 1939 se estima că, în viitor, Gara Filaret, avea să fie transformată în muzeul CFR, așa cum s-a procedat și în alte ţări.

În ziua de 4 aprilie 1944, Muzeul Căilor Ferate, precum și alte obiective feroviare au fost bombardate. Din păcate, multe dintre exponatele de valoare au fost distruse și muzeul a fost închis. În anii ’50, apare din nou ideea înființării unui muzeu feroviar și CFR va folosi o clădire aflată în imediata vecinătate a stației Gara de Nord. Această clădire avea să fie reamenajată și complet renovată pentru viitorul muzeu, aspectul ei fiind total schimbat. În această clădire funcționează și azi Muzeul Căilor Ferate. Fiind redeschis în perioada stalinistă, exponatele acestui muzeu reflectau mai degrabă realizările Uniunii Sovietice. După ce a luat sfârșit această epocă întunecată, muzeul este din nou închis pentru reamenajare. Odată cu aniversarea liniei București Filaret–Giurgiu, muzeul este redeschis în același loc și în 31 octombrie 1969 revine la activitatea muzeistică în adevăratul sens al cuvântului. Anii ce au urmat după 1989 nu au adus mari schimbări în activitatea muzeului. În patrimoniul muzeului au intrat puține exponate, fiind necesare lucrări de renovare.

După înființarea CENAFER, ce are în subordine și Muzeul Căilor Ferate, începând cu anul 2010, muzeul intră din nou în atenție și apar noi exponate. Se începe reamenajarea și regândirea sa. Prima sală reamenajată a primit cea mai mare dioramă feroviară din țară, totodată restaurându-se numeroase exponate. Începând cu anul 2015 vizitatorii pot viziona și filme vechi feroviare.

Programe, proiecte sau activități dedicate școlilor, cu caracter recurent:

Muzeul Căilor Ferate participă la toate evenimentele culturale muzeale bucureștene: Școala Altfel, Noaptea Muzeelor etc., programe la care participă vizitatori de toate vârstele.

Muzeul Căilor Ferate deține cea mai mare dioramă feroviară din țară realizată la scara 1:87, care este unul dintre punctele de atracție ale muzeului fiind foarte dorită de copii și școlari. Personalul nostru prezintă tinerilor cum funcționează sistemul feroviar real folosind această dioramă, realizată în conformitate cu exploatarea feroviară. În cadrul muzeului, în parteneriat cu grădinițe și școli, s-au desfășurat mai multe programe dedicate copiilor și școlarilor organizate de parteneri, precum lecții deschise cu elevii în interiorul muzeului și lecții de istorie cu participarea specialiștilor muzeului.

Contact:

Calea Grivitei nr. 193B, sector 1, București

www.cenafer.ro

cenafer@cenafer.ro

0316.203.907/ 0758.886.060

Persoană de contact: Iulian Neagu

Informație trimisă în septembrie 2017 pentru integrare în publicația O ieșire culturală cu elevii în București. Instituțiile publice se prezintă școlilor (Asociația MetruCub, 2017).

Related Projects
    Sari la bara de unelte