Muzeul Național al Literaturii Române – Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”

Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” se află în imobilul în care a locuit poetul Tudor Arghezi, recunoscut ca reprezentând unul dintre cei trei mari inovatori ai limbajului poetic românesc, alături de poeții Mihai Eminescu și Nichita Stănescu. Scriitorul a locuit aici împreună cu familia sa începând din anul 1930, locuința întipărindu-se în memoria locală sub denumirea de „Mărțișor”. Conform dorinței testamentare a scriitorului, în anul 1974 aceasta a devenit casă memorială.

Clădirea este compusă din parter și etaj, în total 18 camere, discrete, fără a epata în vreun fel, la care se adaugă dependințele. În colecția de aici, publicul vizitator poate avea acces la obiecte de mobilier datând din acea vreme, cărți, obiecte de artă, fotografii, documente originale ale poetului Tudor Arghezi (1880–1967). În curtea casei, se află și tipografia Biletelor de papagal, unde astăzi sunt expuse volume, documente, reviste și imagini din istoria familiei și a întregului spațiu, iar în prezent vizitatorii noștri pot viziona aici filmul documentar Prisaca, realizat de Paul Anghel în 1956, într-o versiune subtitrată în limba engleză. Mărțișor este cunoscută mai ales datorită livezii sale, precum și prin intermediul programelor educative și al atelierelor organizate de muzeografii noștri, destinate grădinițelor, școlilor, familiilor, la care vă așteptăm cu drag în perioada 15 septembrie–15 iunie, pe parcursul fiecărui an școlar.

Contact:

Str. Mărțișor nr. 26, sector 4, București

www.mnlr.ro; 

https://www.facebook.com/CasaMemorialaTudorArgheziMartisor/
relatiipublice@mnlr.ro

021.332.59.00/ 0723.154.052

Persoană de contact: Andreea Drăghicescu

Informație trimisă în septembrie 2017 pentru integrare în publicația O ieșire culturală cu elevii în București. Instituțiile publice se prezintă școlilor (Asociația MetruCub, 2017).

Related Projects
    Sari la bara de unelte