Muzeul Național al Pompierilor

Foişorul de Foc a fost ridicat în anii 1890–1891. Necesitatea existenţei acestei clădiri pleca de la problemele oraşului privind două aspecte: de pe o parte, supravegherea din punctul de vedere al incendiilor şi pe de altă parte alimentarea cu apă. Astfel a apărut turnul de observare, cea mai înaltă construcţie din Bucureşti la acea dată. În acelaşi timp, în această clădire funcţionează începând cu anul 1892 şi Postul de pompieri Foişor, în dotarea căruia se aflau două utilaje trase de cai: o pompă manuală de stins incendii şi o saca pentru transportul apei, tip Knaust, Austria, modele 1882.

După 1936, clădirea a avut diverse destinaţii până în anii 1961–1963 când Foişorul de Foc a fost renovat şi amenajat ca muzeu. Tematica muzeului s-a concretizat prin prezentarea momentelor importante din istoria pompierilor, a personalităţilor, a marilor incendii, modul de expunere evidenţiind arhitectura interioară deosebită a clădirii (inclusă în lista monumentelor  istorice).

Expoziţia permanentă este organizată cronologic, pe şapte niveluri, traseul de vizitare fiind în spirală de la etajul 6 (unde se ajunge cu ascensorul) către parter.

Prima parte a expoziţiei se axează pe atitudinea omului în ce privește focul: prin exponate şi documente sunt redate primele forme de organizare ale oamenilor împotriva incendiilor, precum şi primele mijloace tehnice de intervenţie (de la găleata cu apă la pompele manuale).

Sala următoare prezintă instituţionalizarea serviciului de pompieri, prin înfiinţarea primei formaţii voluntare – Arad 1834 şi a unităţilor de pompieri militari. Un grupaj de vitrine prezintă intervenţia pompierilor la cel mai mare incendiu din istoria Bucureştilor: cel care a avut loc la 23 martie 1847, în ziua de Paşti, când a mistuit aproape 2.000 de case şi 12 biserici, distrugând centrul comercial al capitalei (o cincime din oraş) şi oprindu-se la marginea oraşului.

Aceeaşi companie de pompieri din Bucureşti s-a remarcat un an mai târziu, în încleştarea eroică şi sacrificiul suprem de la 13 septembrie 1848 în lupta cu oastea otomană din Dealul Spirii venită să înăbuşe Revoluţia. Războiul de Independenţă, 1877–1878 este marcat prin documente, fotografii, medalii, uniforme, mărturii ale participării pompierilor militari la Războiul de Independenţă, organizaţi în baterii de artilerie.

În continuare este prezentată evoluţia Corpului Pompierilor în perioada dintre cele două războaie mondiale, prin exponate originale, fotografii sau copii ale unor documente. Perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial este marcată de dezvoltarea tehnicii de luptă cu focul, punându-se accent pe produsele realizate în ţară. Sala de la etajul al II-lea este dedicată prevenirii incendiilor, cu vitrine şi panouri de prezentare a cauzelor de incendiu. Etajul I este consacrat misiunilor pompierilor: sunt prezente numeroase exemplare din bogata colecţie de obiecte primite de la pompierii străini: costume şi accesorii de intervenţie, uniforme, căşti, caschete, medalii, obiecte decorative etc.

Programe, proiecte sau activități dedicate școlilor, cu caracter recurent:

Din această scurtă prezentare, se poate contura imaginea cuprinzătoare a preocupărilor pompierilor de-a lungul anilor, a celor care au avut şi au în continuare nobila misiune de a salva vieţile şi bunurile oamenilor. Pentru copii şi elevi, dar nu numai pentru ei o vizită la Foişorul de Foc este şi educativă. Teme precum prevenirea incendiilor, comportamentul oamenilor în situaţii de urgenţă (cutremure, inundaţii,  accidente rutiere etc.) sunt deosebit de utile în zilele noastre, în procesul educativ din școli.

Muzeul a fost şi este permanent implicat în activităţi cu instituţii de învăţământ (grădiniţe, şcoli, licee, facultăţi).  Câteva programe desfăşurate:  Caravana Muzeelor, Ghiduşii Muzeelor, MOFT (Muzee, Operă, Film, Teatru – Facultatea de Automatică), Şcoala Altfel ş.a.

Contact:

Bd Ferdinand nr. 33, sector 2, Bucureşti

www.muzeulpompierilor.ro

www.facebook.com/muzeulnationalalpompierilor

contact@muzeulpompierilor.ro

021.252.28.84

Informație trimisă în septembrie 2017 pentru integrare în publicația O ieșire culturală cu elevii în București. Instituțiile publice se prezintă școlilor (Asociația MetruCub, 2017).

Related Projects
    Sari la bara de unelte