Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte și Tradiții Populare. Este un muzeu național aflat sub autoritatea Ministerului Culturii și Identității Naționale. Posesorul unor colecții de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o clădire-monument istoric, în stil neoromânesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA (European Museum of the Year Award). Stilul original de expunere se prelungește și în publicațiile muzeului, în acțiunile de tip Muzeul Misionar, Școala Satului sau în evenimente precum vernisaje, concerte, conferințe.

Programe, proiecte sau activități dedicate școlilor, cu caracter recurent:

Din 2002, MNȚR desfășoară un program variat de ateliere creative pentru copii, prin care își propune să transmită câte ceva din valoarea patrimoniului imateral și material, un pic din emoția lucrului manual și foarte mult din creativitatea și originalitatea copiilor. Pentru anul școlar 2017–2018, Atelierul de creativitate propune un program adaptat tematicii Muzeului, dar și spațiului de desfășurare și caracteristicilor programului școlilor.

  • Ateliere de colaj, desen, cusături cu Ruxandra Grigorescu, vârsta 5+, în cadrul cărora copiii află câte ceva din obiceiuri, săbători, lumea satului prin desen, asamblat imagini, cusut cu ață și vise frumoase.
  • Jocuri mețeriste cu Valentina Bâcu, vârsta 7+, în cadrul cărora se parcurge Muzeul Țăranului prin intermediul unui board game, se creează propria expoziție, se inventează propriile jocuri.
  • Atelier de născocit povești „de acum” despre oameni „de atunci” cu Raluca Oprea-Minoiu, vârsta 6+. După ce se scotocește prin sertare cu fotografii din arhiva Muzeului Țăranului, povestea este spusă, jucată, chiar și dansată.
  • Atelierul Oare ce fac obiectele noaptea în muzeu? cu Raluca Oprea-Minoiu, vârsta 6+. Ne alegem obiectele (fie că-i o catrință, un clopoțel de ceramică sau o suveică), împreună dăm un rost obiectelor, apoi le desenăm, le decupăm și le spunem povestea la panoul de teatru de umbre.
  • Atelierul Povești cu urechi cu Călin Torsan, vârsta 10+. Nu sunt scorneli despre măgari sau iepuri, cum au crezut mulți. Ci întâmplări despre muzică și despre instrumentele care o nasc.
  • Atelier de confecționat bucurii din lână împâslită cu Ioana Tănase, vârsta 8+, din care rezultă mici obiecte și accesorii de lână de luat acasă sau de dăruit.
  • Atelier pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu, vârsta 8+. Veniți pietricele și plecați munticei după ce veți fi învățat tradiționala tehnică a zugrăvirii pe sticlă.
  • Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu, vârsta 6+. Circul, animale fantastice, compoziții cu figuri geometrice, explorarea spațiului cosmic, lumea subacvatică, toate pot deveni subiecte la atelierele de modelaj.
  • Ateliere de croit, țesut și cusut cu Lidia Stareș, vârsta 6+. În atelierele de cusut vom descoperi semne și însemne. Apoi le vom inventa pe ale noastre și le vom coase.
  • Atelier de hârtie manuală cu Sașa Liviu Stoianovici, vârsta 5+. Deșeul de hârtie se mărunțește, se îmbăiază, se toacă, se combină cu apă. Rezultă pasta de hârtie. Se scoate cu sita, se așterne pe pânză, se presează, se întinde, se usucă. Se întâmplă magia și se obține o nouă hârtie.

Contact:

Șos. Kiseleff nr. 3, sector 1, București, 011341: expoziție permanentă (închisă pentru lucrări de consolidare a clădirii monument istoric)

Str. Monetăriei 3, Sector 1, București, 011216: spații expoziții temporare, Atelierul de Creativitate, Clubul Țăranului, Cinema Muzeul Țăranului (Studioul „Horia Bernea” și Grădina Cinema), târguri.

www.muzeultaranuluiroman.ro

www.atelieruldecreativitate.blogspot.ro

www.facebook.com/MuzeulTaranului, www.twitter.com/MuzeulTaranului

info@muzeultaranuluiroman.ro, atelieruldecreativitate@gmail.com

021.317.96.59

Related Projects
    Sari la bara de unelte