Muzeul Naţional Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni este o instituţie de cultură axată pe reflectarea istoricului ansamblului Cotroceni, pe evoluţia şi transformările sale, survenite de-a lungul timpului. Partea medievală a Muzeului Naţional Cotroceni este reprezentată de spaţiile construite în timpul domniei voievodului Şerban Cantacuzino (1678–1688): biserica, chiliile, casele domneşti, ansamblul acestor construcţii formând mănăstirea Cotroceni. Actualmente în cadrul muzeului pot fi vizitate cuhnia (bucătăria) mănăstirii Cotroceni, trapeza (sala de mese) şi câteva chilii, precum şi pivniţa mare a caselor domneşti, spaţii reprezentative pentru tehnica de construcţie şi pentru arhitectura românească de la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Istoria regalităţii din România este legată şi de Cotroceni, principele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen folosind din iunie 1866 casele domnești. Din iniţiativa sa, în anul 1893, pe locul fostului palat domnesc, dezafectat în mare parte, a început construcţia unui nou palat destinat moştenitorilor coroanei – principele Ferdinand şi soţia sa, principesa Maria. La primul etaj se află Sufrageria Germană decorată în stilul neorenaşterii germane şi restaurată conform concepţiei decorative din perioada Gottereau. Urmează Salonul de Vânătoare, decorat în stilul neorenaşterii italiene, Salonul Florilor, a cărui decoraţie murală reprezintă opţiunea arhitectului restaurator şi Biblioteca regelui Ferdinand. Marele Salon de Recepţie reamenajat între anii 1925 și 1926 de către arhitectul român Grigore Cerchez în stil neoromânesc, se învecinează şi se continuă stilistic cu Sufrageria Regală Cotroceni. La etajul al doilea al muzeului se pot vizita apartamentele familiei regale şi anume: Salonul Oriental folosit iniţial de către regina Maria ca atelier pentru pictură şi pirogravură, urmat de Apartamnetul Regal, Salonul Henric II şi Apartamentul Francez. Mai poate fi vizitat Dormitorul Reginei Maria, restaurat conform variantei din 1929, Salonul Norvegian şi camera copiilor, realizată în stil francez.

În anul 1984, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu a fost demolată biserica mănăstirii Cotroceni, aflată în curtea interioară a palatului. Proiectul de refacere a acesteia a fost demarat la începutul anilor 2000-2001 şi finalizat în cursul anului 2009. Biserica refăcută după planurile originale intră în circuitul de vizitare al Muzeului Naţional Cotroceni. În biserică au fost reînhumate osemintele ctitorului Şerban Cantacuzino şi ale familiei sale, iar vizitatorii pot vedea astfel pietrele de mormânt originale ale membrilor familiei Cantacuzino, dar şi câteva fragmente din fresca recuperată în urma demolării.

Programe, proiecte sau activități dedicate școlilor, cu caracter recurent:

Programul de pedagogie muzeală Priveşte, ascultă, învaţă:  atelierul include vizitarea Muzeului Naţional Cotroceni şi lectorate pe teme de istorie, istoria artei decorative, personalităţi istorice, susţinute de specialiştii Muzeului Naţional Cotroceni.

  • Programul Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun
  • Programul de pedagogie muzeală Ne jucăm şi învăţăm la Palat: activitatea include vizitarea de către elevi a saloanelor de la etajul întâi al Palatului Cotroceni, urmată de un joc -? concurs cu întrebări şi o competiţie contra cronometru.
  • Programul Ora de istorie la Palat: un proiect ce îmbină educaţia formală, care se face în şcoală, cu partea de educaţie non-formală, care este mult mai atractivă, mai ales pentru cei mici. Practic, respectând structura programei, împreună cu profesorul de istorie al şcolii, adaptăm şi completăm lecţia copiilor astfel încât să cuprindem o perioadă specifică istoriei Palatului Cotroceni.
  • Atelierul Ora de caligrafie reprezintă un proiect de educaţie prin care Muzeul Naţional Cotroceni atrage atenţia asupra caligrafiei, a cuvântului scris cu mâna, transmiţând un îndemn pentru educaţie, cultură, tradiţie şi artă. Pornind de la manuscrisele deţinute de MNC şi pe baza unor exerciţii practice, 20 de elevi vor realiza exerciţii de caligrafie îndrumaţi de personalităţi importante ale vieţii publice.

Contact:

Șos. Cotroceni nr. 36 (vizavi de Grădina Botanică), sector 6, București

www.muzeulcotroceni.ro

www.facebook.com/muzeulcotroceni

vizitare@muzeulcotroceni.ro

021.317.31.07

Persoană de contact: Ana Maria Ludatser

Related Projects
    Sari la bara de unelte