Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României  a luat ființă în anul 1948, an în care i s-a dat în folosință clădirea fostului palat regal de pe Calea Victoriei din București, puternic afectat în urma bombardamentelor din 1944. Încă de la început, muzeul a avut un caracter enciclopedic, grupând colecții variate de artă românească, europeană și orientală. El este păstrătorul celui mai reprezentativ patrimoniu de artă medievală și modernă românească, un instrument indispensabil pentru cunoașterea culturii vizuale românești. Deschis din 1950 publicului larg, MNAR cuprinde în prezent Galeria Națională (cu Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Românească Modernă), Galeria de Artă Europeană, precum și spațiile istorice ale fostului palat regal (Sala Tronului, Sufrageria Regală, Scara Voievozilor).

Galeria de Artă Veche Românească prezintă o incursiune cronologică în arta celor trei provincii istorice, Moldova, Ţara Românească şi Transilvania, din secolele XIV–XIX. Icoane, fragmente de frescă, piese de mobilier sculptat, numeroase broderii şi obiecte liturgice, manuscrise şi tipărituri preţioase sugerează bogăţia şi gusturile domnitorilor, boierilor şi înalţilor ierarhi ai vremii, evocând universul evului mediu românesc aşa cum se oglindește în mediul bisericesc.

Galeria de Artă Românească Modernă. Picturi şi sculpturi realizate de la mijlocul secolului al XIX-lea până spre sfârşitul secolului XX oglindesc fidel noi mode şi modelele artistice caracteristice societăţii româneşti. Procesul de modernizare a societății românești este evident în felul în care arta devine parte a vieţii de zi cu zi, pătrunzând în interioarele aristocraţiei şi burgheziei locale și făcând obiectul unor comenzi oficiale. Pictori precum Aman, Grigorescu, Luchian, Tonitza sau Baba și sculptori precum Paciurea sau Brâncuşi participă prin creația lor la dinamica realităţilor culturale contemporane.

Galeria de Artă Europeană. Pornind de la nucleul colecţiei de tablouri a regelui Carol I, galeria prezintă operele de artă organizate pe şcoli (italiană, germană şi austriacă, spaniolă, flamandă, olandeză şi franceză), în ordine cronologică. Ele ilustrează cele mai importante curente artistice, de la renaşterea germană la barocul italian sau flamand şi până la impresionismul şi postimpresionismul francez prin lucrări de Tintoretto, Vasari, Cranach cel Bătrân, El Greco, Rubens, Rembrandt, Monet, Rodin, Bourdelle, Signac. Galeria punctează astfel un parcurs sugestiv pentru pictura şi sculptura europeană din secolul al XIV-lea până la începutul secolului XX.

Programe, proiecte sau activități dedicate școlilor, cu caracter recurent:

Programele pentru școli, familii și grupuri cu nevoi speciale fac parte din oferta permanentă a MNAR. Pentru programul național Școala Altfel muzeul oferă activități și trasee speciale. Mai multe informații pot fi accesate la adresa http://www.mnar.arts.ro/invata/scoli

Contact:

Calea Victoriei nr. 49-53, sector 1, București

www.mnar.arts.ro/viziteaza

www.facebook.com/MuzeulNationalDeArtaAlRomaniei

educatie@arts.museum.ro

021.314.81.19

Related Projects
    Sari la bara de unelte