Proiectat de renumitul arhitect Victor Ștefănescu în stil neobrâncovenesc, Muzeul Național de Geologie a fost deschis oficial pe 10 aprilie 1990. Functionând ca o secție a Institutului Geologic al României, muzeul ilustrează, într-o sistematizare logică și extrem de atractivă, cele mai moderne idei care stau la baza științelor asupra Terrei.
Flori de mină, reptile şi alte vieţuitoare vechi de sute de milioane de ani, colecţii petrografice, minerale fluorescente, eşantioane de foraj reprezentative pentru teritoriul ţării se află expuse în cele 22 de săli ale muzeului.
La Muzeul Național de Geologie au loc simpozioane științifice, expoziții temporare, lansări de carte, programe educaționale pentru școli, dar și de timp liber pentru copii, conferințe.
Programe, proiecte sau activități dedicate școlilor, cu caracter recurent:
O educație pentru dezvoltarea talentelor! Programele educaţionale derulate de Institutul Geologic al României la Muzeul Național de Geologie completează activitatea şcolară cu educaţia extraşcolară. Ca activitate intenţionată şi orientată, educaţia extraşcolară/ non-formală permite dezvoltarea competenţelor tinerilor, cultivă interesul şi dezvoltă înclinaţiile şi talentul acestora pentru anumite domenii.
Programele educaţionale IGR-MNG propuse pentru anul şcolar 2017-2018 contribuie la formarea continuă a copiilor, participanții fiind încurajați să-şi îmbunătăţească cunoştințele şi competenţele dobândite în mediul școlar.
- Grădina Dinozaurilor (preșcolari și clasele I–IV). Cu sprijinul și în colaborare cu Dino Parc Râșnov, Institutul Geologic al României prin Muzeul Național de Geologie, te așteaptă în perioada septembrie–noiembrie 2017 să descoperi reptilele înfricoșătoare din cadrul expoziției Grădina Dinozaurilor. Vânători în haită, hoți de ouă, carnivori fioroși, toți dominau Pangeea și luptau pentru supraviețuire. Întâlnirile se vor desfășura sub forma de ateliere educativ-creative. Lumea preistorică va fi sursa de inspirație pentru realizarea unei lucrări 2D sau 3D reprezentând un dinozaur, îndrumați de specialiști în domeniul educației și artelor plastice.
- Planeta preistorică. Era mamiferelor (preșcolari și clasele I–IV). La Muzeul Național de Geologie timpul are mersul inversat. Călătorim cu multe milioane de ani în urmă pentru a regăsi o secvență din preistorie, Era Mamiferelor. Urmărind firul istoric al speciei, descoperim împreună strămoșii mamiferelor moderne, care erau mult mai impunători decât oricare alt elefant, rinocer, tigru sau cangur din zilele noastre. De la cel mai mic la cel mai mare mamifer s-au dezvoltat pentru a supraviețui tuturor habitatelor terestre și acvatice, precum și schimbărilor climatice din trecutul planetei. Având dimensiuni extreme, dând dovadă de ferocitate și viteză, nu ți-ai fi dorit să te afli printre creaturile imense: feline cu colți de sabie, rinoceri cu blana buni alergători, canguri uriași sau mamuți lânoși.
- Comoara din Burgess Shale (preșcolari și clasele I–IV). Muzeul Național de Geologie te invită să te bucuri de comoara preistorică Burgess Shale, bine ascunsă milioane și milioane de ani, martoră tăcută a vieții cambriene. Odată cu această descoperire din Burgess Shale, tabloul evoluției vieții pe Pământ prinde contur prin aflarea unor grupe de animale, adaptate vieții acvatice, cu strategii noi de hrănire și locomoție. Minuni ciudate cu forme extraterestre, organisme moi care se târau, spongieri bine fixați pe fundul noroios al mării, prădători-înotătorii activi, toate aceste animale preistorice vor prinde formă și culoare în cadrul atelierelor educativ-creative.
- Descoperă-ţi singur planeta! (7–18 ani) își propune să stimuleze curiozitatea copiilor şi să le ofere răspunsuri despre Pământ, geosfere şi istoria lui, natură şi fenomenele naturale. În scopul dezvoltării aptitudinilor intelectuale, modul de lucru se bazează mai mult pe prezentarea unor date concrete şi experiment. Copiii au posibilitatea de a descoperi relaţiile dintre cauze şi efecte, află care este motorul diverselor fenomene naturale. Programul reprezintă o cale de cunoaştere activă a lumii înconjurătoare, valorificând experienţa de viaţă a elevilor şi vine în completarea programei şcolare.
Contact:
Șos. Kiseleff nr. 2, sector 1, București
www.facebook.com/MuzeulNationalDeGeologie
031.438.17.23