Muzeul Național de Istorie a României

În prezent, din cauza lucrărilor de reabilitare a clădirii, Muzeul Naţional de Istorie a României prezintă publicului expoziţiile permanente: Tezaur Istoric, Lapidarium și Copia Columnei lui Traian, precum şi expoziţii temporare, în Holul Central. În sala Tezaurului Istoric sunt expuse peste 3000 de piese de mare valoare, realizate din metale şi pietre preţioase, aparţinând unor civilizaţii care au existat de-a lungul timpului pe teritoriul actual al ţării noastre sau ilustrând evenimente şi personalităţi istorice din vremurile trecute. Într-un spațiu special construit sunt prezentate copia Columnei lui Traian, monument excepţional al Antichităţii, și expoziția Lapidarium, ce cuprinde monumente epigrafice şi arhitectonice datând din Epoca Antică şi din Evul Mediu (monumente civile: acte, decrete, monumente onorifice, religioase – monumente funerare şi votive, sculptură şi elemente decorative şi de arhitectură).

Programe, proiecte sau activități dedicate școlilor, cu caracter recurent:

  • Atelier Dacii și romanii (vârstă recomandată: 9–12 ani): prin intermediul acestui atelier vom face o călătorie în Antichitate, pentru a descoperi și a înțelege două evenimente reprezentative pentru istoria românilor – războaiele dintre daci şi romani care s-au desfăşurat între anii 101–102, respectiv 105–106.  În prima parte a atelierului vom vizita expoziţia permanentă Copia Columnei lui Traian, cu scopul de a descoperi povestea, sculptată în piatră, a nașterii poporului român. Pe tot parcursul vizitei vom fi însoţiţi de un nobil dac și un legionar roman, desprinşi parcă de pe Columnă. Cu ajutorul lor, vom povesti şi vom afla mai multe lucruri despre armele, echipamentul, vestimentaţia dacilor şi ale romanilor. Cea de-a doua parte a activității se va desfăşura sub forma unui atelier de creaţie, în cadrul căruia ne vom juca cu forme şi culori, confecționând din carton însemne dacice și romane.
  • Simboluri ale strămoșilor noștri (vârstă recomandată: 4–12 ani): prin intermediul acestui atelier vom face o incursiune în timpul regelui dac Decebal și al marelui împărat roman Traian pentru a descoperi povestea acestora și a unor bijuterii din vremea lor, adevărate simboluri ale puterii și rangului social. În prima parte vom vizita expoziția permanentă Copia Columnei lui Traian, unde o să vorbim despre „draco” (steagul dacic) și însemnele legiunilor romane. Apoi, pașii ne vor purta către Tezaurul Istoric, unde vom  admira brățările dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia – capitala geto-dacilor – și vom descoperi fascinanta poveste a brățărilor dacice din aur. În a doua parte a atelierului vom realiza împreună, prin desen, tehnica decupajului și a colajului, replici ale însemnelor și simbolurilor strămoșilor noștri.
  • Heraldica pe înțelesul copiilor (vârstă recomandată: 10–12 ani): atelierul introduce copiii în lumea fascinantă a cavalerilor, a domnițelor, a marilor familii domnitoare și a Casei Regale a României. În cadrul acestei călătorii vom povesti despre steme, blazoane și embleme, având ca material didactic fotografii și fragmente de film documentar. Vom urmări apoi evoluția acestora până în prezent. În a doua parte a activității vom reproduce din carton, la alegere, steme și blazoane ale marilor familii și dinastii istorice și/ sau le vom crea pe ale noastre.
  • Micii orfevrieri (vârstă recomandată: 9–12 ani): în prima parte a întâlnirii facem cunoștință cu expoziția permanentă Tezaurul Istoric. Aici vom descoperi povestea celor mai vechi obiecte de podoabă realizate din aur și încrustate cu pietre prețioase, tehnica de realizare și simbolistica acestora. În cea de-a doua parte a atelierului ne vom transforma în iscusiți orfevrieri (bijutieri) și vom confecționa obiecte de podoabă asemănătoare cu cele pe care le-am admirat în expoziție sau vom da frâu liber imaginației și creativității. Creațiile participanților vor fi arse în cuptor timp de 30 de minute pentru a le da forma finală și a putea fi luate acasă la finalul atelierului.

Contact:

Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București

www.mnir.ro

www.facebook.com/MNIRpage

inscrierimnir@gmail.com

021.313.19.25

Persoană de contact: Maria Gabriela Necula

Related Projects
    Sari la bara de unelte