>> Noi suntem orașul – voluntariat avizat <<
Organizație suport: ARCEN – Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate
Domeniu de activitate
Arhitectură | Patrimoniu material | Interdisciplinar |Educație urbană
Statutul inițiatorului
ONG
Descrierea proiectului
Proiectul „Noi suntem orașul. Voluntariat avizat” urmărește implicarea a 100 de liceeni din București în activități de voluntariat care contribuie la mai multe aspecte ale vieții orașului. Activitățile de voluntariat sunt precedate de prelegeri, discuții și workshop-uri, în spiritul conceptului de „voluntariat avizat”, care presupune ca voluntarul să aibă destule cunoștințe pentru a fi în măsură să-și asume problema avută în vizor și să creadă în necesitatea rezolvării ei.
Astfel, activitățile practice și educative vor fi organizate în patru module cu următoarele teme: comunitate, arhitectură și urbanism, patrimoniu și instituții culturale. Fiecare modul se finalizează printr-un eveniment organizat de către elevii participanți: un story point în cadrul Festivalului „Femei pe Mătăsari” și un reportaj despre impactul festivalului în comunitate, un traseu-cultural pietonal sub sigla ARCEN prin cartierul armenesc, indexarea tuturor clădirilor dintr-o zonă protejată a Bucureștiului și un traseu interactiv de vizitare într-un muzeu mai puțin vizitat din București.
Temele modulelor au fost alese în funcție de domeniile în care activează ONG-urile inițiatoare, iar formatorii sunt membrii asociațiilor care au studiat sau au coordonat proiecte în aceste domenii. Alături de aceștia sunt experți în patrimoniu, arhitectură și muzeologie care revizuiesc materialele pentru cursuri și susțin prezentări în cadrul modulelor.
Proiectul nu se desfășoară în interiorul instituțiilor de învățământ, ci în spații inedite, fie că vorbim despre case de patrimoniu sau despre centre culturale urbane. Spațiile sunt alese în funcție de tema fiecărui modul.
Pe lângă oportunitatea de a contribui la proiecte cheie pentru revitalizarea urbanului bucureștean, elevii participanți vor avea ocazia să cunoască organizații non-guvernamentale cu experiență și să devină membri permanenți, pregătindu-se astfel în domeniile care îi pasionează.
ARCEN a fost înființată în 2008. „Cultură, Educație și Normalitate”, adică, credem noi, prin cultură și educație avem șanse să ajungem la normalitate. Mai credem, deopotrivă, că orice gest cultural are în el o componentă educativă și orice demers care se vrea a fi educațional trebuie să cuprindă valori și repere culturale. De aceea, ARCEN e greu de împărțit în elemente, și mai greu de definit. E mai degrabă o stare de spirit care ne îndeamnă să vorbim despre lucrurile cu adevărat importante și-n plus să vorbim frumos, ordonat, argumentat. ARCEN e și o atmosferă, o atmosferă în care ideile capătă materialitate. În ultimă instanță, ARCEN e chiar un mod de viață orientat către cunoaștere pasionată, lucruri făcute cu cap și cu inimă, către voie bună și curtoazie.
Anul lansării proiectului
2015
Status
În curs
Beneficiari pe grupuri de vârstă
Liceu
Arie de acțiune
Local
Traineri/ experți/ artiști implicați
Edmond Niculușcă – Președinte ARCEN
Iulian Văcărean – Președinte Asociația Beneva
Roxana Wring – Președinte Asociația Pro.Do.Mo.
Ana Țoni – Urbanist
Elena Ciocoiu – Specialist în cadrul secţiei Educaţie, Comunicare, Proiecte Culturale şi Marketing – MNAR
Cristina Timofte – Sociolog
Număr beneficiari
100
Număr de ediții
1
Parteneri
Asociația Pro.Do.Mo., Asociația Beneva, MNAR, Uniunea Armenilor, Cărturești
Buget
a) mare > 10.000 Eur
b) fonduri publice
Direcții de dezvoltare ale proiectului
Proiectul va fi dezvoltat prin realizarea unei strategii de recrutare constantă a elevilor de liceu în vederea implicării avizate în activitățile ONG-urilor. Această strategie va fi formulată și prezentată spre aderare pe baza rezultatelor proiectului actual, în sensul că vom urmări eficiența acestui model de educație în vederea voluntariatului, luând în considerare implicare ulterioară a participanților. Aderarea la această strategie va fi deschisă și instituțiilor publice.
Documentare video online
Reportajul realizat de elevi în cadrul Modulului „Comunitate”
Persoana și datele de contact ale organizatorilor
Maria Pascu
E-mail: mariapascu9@gmail.com
Web: www.arcen.info/voluntariatavizat
Tel: 0720 093 599