One World Romania la Școală

>> One World Romania la Școală <<
Organizație suport: Asociația One World România

Domeniu de activitate
Film

Statutul inițiatorului
ONG

Descrierea proiectului
One World Romania la Școală este programul educațional al Asociației One World Romania. Acest program își propune să introducă filmul documentar și discuția despre drepturile omului în liceele din România, prin activități destinate elevilor și profesorilor.

One World Romania la Școală pentru profesori urmărește pregătirea și susținerea profesorilor care sunt interesați să integreze filme documentare în activitatea didactică conform curriculumului școlar, prin intermediul unor ateliere și materiale educaționale. Acestea au loc în diferite orașe din țară, fiind deschise profesorilor de orice disciplină care sunt interesați să dezbată alături de elevi pe teme legate de drepturile omului. De asemenea, One World Romania la Școală pune la dispoziția profesorilor resurse educaționale adaptate la filmele pe diverse subiecte selectate special în acest scop.

One World Romania la Școală pentru elevi are ca scop încurajarea și susținerea Cluburilor de film organizate de liceeni ca activitate extra-curriculară și implicarea lor în proiectele asociației, ca voluntari și în Juriul Liceenilor la festivalul One World Romania.

Cluburile de film sunt mai mult decât proiecții regulate de documentare. După fiecare film, elevii pot avea discuții cu invitați specializați pe subiectul documentarului. Liceenii sunt cei care caută și invită oaspeți în acest sens, iar coordonatorul cluburilor îi poate ajuta să găsească persoana potrivită. Obiectivele principale ale acestor cluburi sunt de a folosi metode non-formale în educarea tinerilor cu privire la probleme de actualitate, de a-i informa cu privire la drepturile omului și de a le oferi oportunitatea de a-și îmbunătăți abilitățile de a prezenta, organiza și interacționa într-un mod constructiv. Pe parcursul anului, pregătim multe alte activități pentru liceenii din România.

În paralel, organizăm proiecții în școli cu regizori, producători, invitați din societatea civilă, artiști, diplomați, istorici, activiști și experți din diferite domenii. Avem proiecții dedicate elevilor în cadrul Festivalului internațional de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania și în proiectul luna.doc.

Înfiinţată în 2009, Asociaţia One World Romania organizează singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului din România. Festivalul a luat naștere în București în 2008, la inițiativa Centrului Ceh București, în parteneriat cu One World Praga, festival de film documentar dedicat drepturilor omului înființat de Václav Havel în 1999. Începând din 2009 One World Romania este organizat de asociația cu același nume, având un program complet independent de festivalul din Praga.

Cluburile de film sunt activități extra-curriculare organizate de elevi pentru elevi. One World Romania la Școală propune o videotecă de filme documentare cu informații suplimentare pentru fiecare film și acordă asistență în organizarea cluburilor de film. Coordonatorul Cluburilor de film este în permanentă comunicare cu liceenii organizatori de cluburi, oferind sfaturi de organizare, comunicare și încurajându-i să identifice invitați potriviți pentru fiecare proiecție de film.

One World Romania la Școală organizează periodic ateliere pentru organizatorii cluburilor de film, în cadrul cărora aceștia învață pașii esențiali în organizarea și promovarea unui eveniment. De asemenea, în cadrul atelierelor, elevii sunt învățați să modereze o discuție pornind de la film și să își implice colegii în activități și dezbateri.

A fi organizator al unui club de film poate echivala un internship de project management. Reprezintă o oportunitate pentru liceeni de a-și dezvolta abilitățile organizatorice, de comunicare și de promovare a unui eveniment. În plus, existența unei rețele de cluburi de film face posibil schimbul de experiență și întâlniri periodice între tinerii cu pasiuni comune.

Proiectul este realizat cu sprijinul Ambasadei Republicii Cehe la Bucuresti si CEZ Romania, impreuna cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Anul lansării proiectului
2009

Status
În curs

Beneficiari pe grupuri de vârstă
Liceu

Arie de acțiune
Național

Traineri/ experți/ artiști implicați
OWR

Număr beneficiari
N/A

Persoana și datele de contact ale organizatorilor
E-mail: scoala@oneworld.ro
Web: http://scoala.oneworld.ro/

Related Projects
    Sari la bara de unelte