Panglica roșie

>> Panglica roșie <<
Campanie interactiva de informare, prevenţie şi solidarizare prin teatru pentru combaterea HIV-SIDA
Organizație suport: Asociația Unteatru

Domeniu de activitate
Teatru

Statutul inițiatorului
ONG

Descrierea proiectului
Proiectul de intervenție culturală – Panglică Roşie – gândit din perspectiva valorilor sociale şi culturale, şi-a propus asocierea unui act cultural – un spectacol de teatru – cu unul social – o sesiune de sociodramă – facilitând tinerilor accesul la informaţii vitale, prin intermediul artei teatrale, că artă capabilă de sensibilizare şi de schimbare a mentalităţii. Într-o lume în care numărul cazurilor de infestare a ajuns la 36 de milioane, crescând anual cu 3 milioane, în condiţiile în care criză economică a redus drastic programele şi achiziţiile din domeniul prevenţiei şi ţinând cont de faptul că cea mai expusă categorie este cea a tinerilor, acest proiect a fost conceput ca un demers socio-artistic de sensibilizare şi informare, adresat unei categorii de vârstă aflate în formare. În acest caz, cunoaşterea sau ignoranţa determină decisiv alegerea între protejare şi riscul infestării cu HIV.

Proiectul a urmărit:
– Realizarea unui spectacol de teatru cu o tematică socială actuală, în scopul combaterii HIV-SIDA, cu implicarea în proiect a unor tineri creatori independenţi şi promovarea unei dramaturgii contemporane valoroase. Spectacolul VALS ÎN BALTIMORE de Paula Vogel a fost prezentat la Universitatea Ovidius Constanța – Facultatea de Teatru, Colegiul Național „A.T.Laurian” Botoşani, Colegiul Naţional ,,Alexandru Papiu Ilarian” Târgu Mureş, Colegiul Național Gheorghe Lazăr Bucureşti. Piesa a fost un prilej de punere în discuţie asupra corectitudinii informaţiilor pe care le deţinem şi asupra deciziilor pe care le luăm.
– Familiarizarea tinerilor cu elemete ale artei teatrale şi iniţierea în cunoaşterea fenomenului teatral actual, cu precădere a ceea ce reprezintă în prezent arta activă, teatru-forum, teatrul comunitar.
– Punerea în discuţie a modalităţilor de informare culturale şi sociale.
– Studiu de caz pe tema: mituri şi realităţi în problematica HIV/SIDA.
– Evidenţierea valorii sprijinului reciproc şi schimbul de experienţă în cazul parteneriatelor.
– Facilitarea accesului tinerilor la formele de manifestare culturală.

Toţi cei implicaţi în acest proiect sunt tineri creatori din domeniul teatrului şi psihologiei care consideră că întâlnirea cu acest text este cel mai bun prilej de a face cunoscută solidaritatea lor cu persoanele afectate de HIV şi înţeleg pericolul necunoaşterii şi a indiferenţei în rândul tinerilor, pericol ce poate deveni fatal.

Experienţa abordării acestui subiect ne-a adus pe toţi în posesia unor informaţii importante pe care nu le mai putem ignora şi dorim să le împărtăşim, recunoscându-le ca fiind extrem de importante, ceea ce a născut un sentiment de responsabilitate faţă de cei cărora le putem acorda un real ajutor. De aceea demersul nostru nu se va încheia cu acest proiect, pe care îl consideram doar un proiect pilot şi un exemplu de bună practică. Ne dorim să continue corespondenţa cu cei implicaţi în acest proiect şi mai mult decât atât să putem oferi asistenţă tinerilor în iniţiativele lor culturale şi sociale.

UNTEATRU, prin Manuela Tiron – psiholog şi Mariana Cămărăşan – regizor, îşi continuă misiunea asumată prin acerst proiect împreună cu UNOPA – Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, în proiectul derulat de acesta începând cu anul 2013 „In my shoes” (proiect co-finanţat de Elveţia prin intermediul Programului de Cooperare Elvețiano-Român).

UNTEATRU este un proiect cultural independent rezultat din dorinţa înfiinţării unui spaţiu dedicat activităţilor artistice. Apariţia unui teatru independent înseamnă 10 % din reţeaua de teatre bucureştene. Trăsătura care conferă unicitate proiectului nostru este obiectivul exclusiv cultural de la care nu ne abatem: UNTEATRU nu serveşte scopurilor comerciale, nu se supune conceptului de teatru comercial. El funcţionează ca vitrină în care produsul cultural devine exponat iar spectatorul vizitator. Suntem un teatru gazdă care îşi doreşte vizibilitatea şi promovarea tânărului artist pentru care pătrunderea într-un sistem este foarte dificilă. Conceptul UNTEATRU vizează promovarea şi vizibilitatea unei noi generaţii de artişti, regizori, actori, muzicieni, coregrafi, artişti plastici, educaţia prin cultură şi asigurarea unui spaţiu de repetiţii şi producţii independente care nu pot fi vizualizate din cauza numeroaselor proiecte desfăşurate în instituţiile de teatru.

Anul lansării proiectului
2013

Status
Încheiat

Beneficiari pe grupuri de vârstă
Liceu | Adulți

Arie de acțiune
Național

Traineri/ experți/ artiști implicați
Andrei si Andreea Grosu – presedinti ai Asociatiei UNTEATRU
Manuela Tiron – psiholog, psihodramatist, formare in sociodrama
Ioana Moldovan – teatrolog si Adina Oniciuc – traducator
Florina Gleznea, Catalina Moga si Emil Mandanac – actori
Alexandra Penciuc si Mariana Camarasan- coordonatori ai proiectului si regizori anuela Tiron – psiholog şi Mariana Cămărăşan – regizor

Număr beneficiari
N/A

Parteneri
Centrul Român HIV/SIDA (INBI Matei Balş), Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Universitatea Ovidius Constanța – Facultatea de Teatru, Colegiul Național „A.T.Laurian” Botoşani, Colegiul Naţional ,,Alexandru Papiu Ilarian” Târgu Mureş, Colegiul Național Gheorghe Lazăr Bucureşti


Persoana și datele de contact ale organizatorilor

Manuela Tiron
E-mail: unteatru@gmail.com
Web: www.unteatru.ro
Tel: 0722 615 490

Related Projects
    Sari la bara de unelte