Școala de Teatru Forum

>> Școala de Teatru Forum <<
Organizație suport: A.R.T. Fusion

Domeniu de activitate
Teatru | Interdisciplinar

Statutul inițiatorului
ONG

Descrierea proiectului
Despre ART Fusion
A.R.T. Fusion a luat naștere din dorința de a face o schimbare și din pasiune pentru Teatru Forum. Mai exact, în 2005, 7 tineri motivați să producă o schimbare în viața tinerilor au ajuns la concluzia că au nevoie de o organizație a lor. Teatru Forum foloseşte teatrul ca pe un mijloc de împuternicire şi rezolvare de probleme, care te motivează să fii activ şi să faci o schimbare. Caracteristica interactivă a acestei forme de teatru este dată de puterea pe care o are publicul. Cu ajutorul Joker-ului, persoanele din public pot urca pe scenă să înlocuiască un personaj din piesă şi să încerce să rezolve situaţia de opresiune prezentată. Ulterior, se doreşte ca aceştia să transfere şi să pună în aplicare aceste soluţii în comunitatea lor.

Școala de Teatru Forum
În 2012, ART Fusion a initiat Scoala de Teatru Forum, prima scoala de acest gen din Romania, unde tinerii pot sa invete despre ei, sa dobandeasca diferite abilitati sociale, folosind tehnici specifice Teatrului Forum, aplicand principiile acestei metode sociale. Prin intermediul acestei scoli ne-am propus sa atragem atentia asupra situatiei de criza in dezvoltare in care se afla tinerii romani, in special.

> Genarația 1.0, 2012
Scoala pilot s-a derulat pe parcursul a 8 luni, in 2 licee cu nivel scazut de invatamant din Bucuresti – Liceul Grivita, Liceul Traian. 20 elevi, 16 ateliere.

> Școala de Teatru Forum, generația 2.0, 2013
Ediția a 2-a și-a propus să ofere o paletă de activități din sferă educației nonformale concretizate într-un set de resurse educaționale care să ofere cadrul creșterii nivelului de competențe civice în rândul tinerilor din categorii dezavantajate. 4 licee din București au fost implicate: Colegiul Tehnic Iuliu Maniu – 12 ateliere, 9 liceeni; Colegiul Economic AD Xenopol – 12 ateliere, 11 liceeni; Școala Superioară Comercială N. Kretzulescu – 12 ateliere, 8 liceeni; Liceul Teoretic Nichita Stănescu – 12 ateliere, 12 liceeni.
Pe parcursul atelierelor, fiecare echipă a lucrat la construirea unei piese de Teatru Forum iar piesele create au fost jucate în liceele lor și în două licee mărginașe din București: Colegiul Tehnic de Aeronautică Henri Coandă, Grupul Școlar de Construcții și Montaj Elie Radu. O parte importantă a proiectului Școală de Teatru Forum a fost și Festivalul de Teatru Forum care a marcat sfârșitul atelierelor și care a avut loc în perioda 28 – 30 iunie 2013.

> Școala de Teatru Forum, generația 3.0, 2013-2014
La ediția a 3-a au participat liceeni de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, Liceul Tehnologic „Mircea Vulcanesu” și Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din București.
Rezultatele în cifre: 8 facilitatori formați în metoda Teatru Forum, ce pot replica metoda independent; 3 licee implicate; Aproximativ 150 de spectatori – liceeni și profesori – la piese; Aproximativ 30 de liceeni participanți la ateliere pe o durată de 3 luni; 1 reprezentație de Teatru Imagine a elevilor; 5 reprezentații de Teatru Forum ale facilitatorilor în cele trei licee.

Impactul activităților din proiect a vizat atât facilitatorii, liceenii, cât și publicul participant la reprezentații. Liceenii participanți la ateliere au avut ocazia să experimenteze etapele pregătirii unei piese de teatru forum și prezentarea unei reprezentații în fața publicului din mediul liceal. Elevii și-au dezvoltat capacitatea de a se exprima, de a asculta și de a lucra în cadrul unei echipe. De asemenea, ținerii și-au întărit sentimentul de persoane care POT reuși să schimbe ceva, au devenit mai puternici și mai asertivi față de ceilalți.

Impactul asupra publicului a urmărit să conștientizeze participanții în legătură cu situațiile de opresiune din mediul lor și să îi împuternicească să ia atitudine și să propună soluții pentru acele probleme prezentate în piese.

Anul lansării proiectului

2012

Status
Încheiat, 2014

Beneficiari pe grupuri de vârstă
Liceu

Arie de acțiune
Local | Național

Traineri/ experți/ artiști implicați
– facilitatori Teatru Forum

Număr beneficiari
> 90 liceeni participanți
> facilitatorii atelierelor.
> peste 500 spectactori

Număr de ediții
3

Parteneri
– liceele participante
– Habitat for Humanity, Salvați copiii București, Estuar, Youth Voice România, ATCA (Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată), Accept, Asociația de Tineret ECOU Sfântul Gheorghe, Fundația SOROS România, Facilitatori ai Școlii de Teatru Forum Gen. 2.0, CARE (Center for Action and Responsibility în Education).

Buget
a) mare > 10.000 Eur
b) fonduri publice | fonduri private

Documentare video online

Canal ART Fusion

Persoana și datele de contact ale organizatorilor
Gabriela Dinu-Teodorescu
E-mail: gabiteodorescu2003@yahoo.com
Web: www.artfusion.ro
Tel: 0724 744 184

Related Projects
    Sari la bara de unelte