>> Asociația T.E.T.Alexandria / Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis <<
Domenii de activitate
Teatru | Dans | Film | Interdisciplinar
Statutul organizației
ONG
Descrierea organizației
Asociația T.E.T.Alexandria (T.E.T.A.) a fost înființată în iunie 2006 și și-a început activitatea pregătind prima ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis. Asociația are membri cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, iar scopul său este derularea de activități culturale și de tineret. Asociația a funcționat, inițial, ca o trupă de teatru de amatori, iar acum are în componență studenți și practicieni din arii de interes diferite (actorie, regie, scenaristică, psihologie, economie, IT, inginerie etc) ce au în continuare, în comun, pasiunea pentru artă și implicarea comunitară a tinerilor în micile orașe de provincie. Două dintre obiectivele inițiale ale Asociației și ale Festivalului au fost acelea de a aduce teatrul într-o comunitate în care cultura lipsea cu desăvârșire, dar și de a oferi acces la evenimente artistice tinerilor din Alexandria, privați de astfel de inițiative.
În 2014, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alexandria, T.E.T.A. lansează Pauza_de_Teatru, un festival de teatru care angrenează toate școlile și liceele din comunitate, într-o competiție dedicată elevilor între 7 și 18 ani.
Tot în 2014, T.E.T.A. a demarat, împreună cu alte trei organizații partenere, proiectul Maskar, finanțat prin granturi SEE 2009-2014. Maskar se desfășoară pe o perioadă de 17 luni, în Alexandria și Turnu-Măgurele și implică 40 de tineri romi și ne-romi din cele două comunități, angrenați în ateliere de dezvoltare personală și teatru comunitar, și 30 de persoane din cele două comunități, membri ai unor grupuri de consultare locală, menite să dezbată problemele comunitare și de integrare ale minorității rome. Aceste inițiative sunt menite să documenteze istoria și tradițiile culturii rome, în cele două orașe din sudul României.
Anul lansării organizației
2006
Status proiecte educaționale
În curs
Beneficiari pe grupuri de vârstă
Liceu
Arie de acțiune
Național
Traineri/ experți/ artiști implicați
> Andreea Borțun, Co-Președinte, Alexandru Ion, Co-Președinte, Lavinia Cioacă, Co-Director, Carmen Dumitrescu, Co-Director
> membri ai Consiliului Director: Cristian Tăbăcitu, Mircea Postelnicu, Vladimir Purdel, Tudor Conoro, Mihai Petrică
> ateliere de dramaturgie: Mihaela Michailov, Bogdan Georgescu
> atelier de educație vizuală: Vlad Petri
> atelier de scenografie: Adrian Damian
> ateliere de muzică & ritm: Aforic & Cretzu, Raul Kusak, Asociația Kalelarga – Raluca Stratulat, Alexei Țurcan și Bogdan Gugu.
> ateliere coregrafie: Vava Șefănescu, Mihaela Zamfirescu, Carmen Coțofană, Mihai Mihalcea (Farid Fairuz)
> ateliere de teatru tânăr: Mihai Prejban, Alin State, Alexandra Fasolă, Sabina Brândușe, Corina Moise, Ana Covalciuc, Denisa Nicolae, Iulia Samson, Bogdan Nechifor, Sânziana Tarța, Alexandru Bogdan, Sorina Ștefănescu, Vladimir Purdel, Ada Galeș, Vlad Pavel, George Costea.
Număr beneficiari
> 185 de tineri liceeni participanți la festival (trupe selectate, participanți individuali din țară și din Alexandria) > aprox. 8.000 de spectactori la spectacole invitate, spectacole de teatru tânăr, masterclass-uri, serile povestitorilor, cinemateca târzie, proiecții TIFF.
Parteneri
> Primăria Municipiului Alexandria, Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, Institutul Cultural Român, Transilvania International Film Festival, Transilvania Film, Romanian Film Promotion, Centrul Național al Dansului, Teatrul Excelsior, Festivalul Național de Teatru, Divan Film Festival, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, Festivalul Comediei Românești, Godot Cafe Teatru, Promenada, Conciato, Muzeul Județean Teleorman, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, Call to Create, Partnership for the Arts, Consiliul Județean Teleorman, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, Mai Mult Verde, Let’s do it, Romania!
> Partenerul principal al ediției X a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis – BRD Groupe Societe Generale.
Buget
a) mare > 10000 Eur
b) fonduri publice | fonduri private
Direcții de dezvoltare ale organizației
Pe termen mediu și lung Asociația T.E.T.A. plănuiește să intre într-un proces de instituționalizare. Prima direcție de dezvoltare a asociației privește structura acesteia. După o activitate de 10 ani în domeniul culturii, timp în care membrii acesteia au depus întotdeauna muncă de voluntariat, devine stringentă nevoia instituționalizării ei, în sensul de creare a unui nucleu de salariați care să își poată dedica timpul în intregime activității asociației.
Ca direcții de implicare, asociația țintește către o diversificare a proiectelor pe care le implementează, dorindu-și să includă în activitatatea sa mult mai consistent domeniul producției de film și al evenimentelor cinematografice (seminarii, festivaluri), dar și o componentă societală prin proiecte dedicate comunităților vulnerabile, așa cum este Maskar – un proiect care își propune să pună arta în slujba dialogului intercultural, documentând comunitățile de rromi din sudul României (orașele Alexandria și Turnu Măgurele).
Documentare video online
Canal vimeo: https://vimeo.com/ideoideis
Canal youtube: https://www.youtube.com/channel/ideoIdeis
Persoana și datele de contact
Lavinia Cioacă
E-mail: lavinia.cioaca@ideoideis.ro
Web: www.ideoideis.ro
Tel: 0736 891 416