>> Teatrul Ion Creangă <<
Domeniu de activitate
Teatru
Statutul organizației
Instituție publică
Descrierea organizației
Teatrul Ion Creangă este o instituţie publică de spectacole, un teatru de repertoriu, aflat în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi finanţat de la bugetul local. Misiunea sa este de a crea şi promova spectacole de teatru de înaltă valoare artistică, de a coordona şi implementa programe de cercetare şi proiecte cu caracter educativ, social-formativ şi estetic, destinate copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 12 ani, educatorilor, cadrelor didactice specializate, părinţilor sau tutorilor legali.
Anual, peste 50.000 de spectatori din Bucureşti şi din ţară vizionează spectacolele montate la Teatrul Ion Creangă, spectacole care propun experienţe artistice semnificative menite să inspire, să îndemne la reflecţie şi să aducă bucurie celor mici.
SELECTIE PROIECTE DE EDUCAȚIE ÎN ARTĂ
> Educaţia timpurie.Teatru pentru 0-3 ani, lansat în 2004, in parteneriat cu Step by Step Centrul pentru educaţie şi dezvoltare profesională, farmaciile HelpNet şi UNATC, Catedra de Regie teatru. Şi-a propus să pune bazele artelor spectacolului pentru grupul foarte mic de vârstă, 0-3 ani, prin crearea de spectacole de calitate special concepute pentru acest grup, cât şi ateliere pentru copii, educatori şi părinţi, în colaborare cu psihologi, psiho-terapeuţi, actori, coregrafi, muzicieni, educatori muzeali. De asemenea, să susţină educaţia prin artă. Filozofia programului se bazează pe faptul că experienţele artistice şi senzoriale din primii ani de viaţă sunt definitorii pentru educaţia copilului. Acest program a permis includerea teatrului, din 2006, în proiectele europene Small size, the net, apoi după o altă finanţare- Small size, Big Citizens, şi din 2014, Small Size, Performing Arts for Early Years.
> Festivalul Internaţional de Teatru pentru copii 100, 1000, 1 000 000 de poveşti, din 2005, a oferit primul eveniment teatral internaţional comunităţii copiilor oraşului Bucureşti, inclusiv o secţiune consistentă, adresată grupului 0-3 ani. De asemenea,a inclus dezbateri şi întâlniri ale oamenilor de teatru, pe teme arzătoare cu profilul educaţie-creativitate-artă. (linkul cuprinde un articol care documentează această evoluţie a festivalului).
> E bine să fim prieteni şi Invăţarea toleranţei, spect-actori pentru non-discriminare, 2004-2005, proiect iniţiat de Fundaţia Chance for life, alături de Fundaţiile Parada, Estuar, Prietenii copiilor, dezvoltat împreună cu Teatrul Ion Creangă – cu scopul de a folosi teatrul-forum ca instrument de sensibilizare şi conştientizare a publicului faţă de formele de discriminare la care sunt expuse persoanele aflate în risc de excluziune socială. Din octombrie 2006, proiectul s-a extins la nivel naţional, fiind susţinute spectacole în câte 10 şcoli din majoritatea marilor oraşe, pentru 3000 de elevi spectatori.
Anul lansării organizației
1964
Status proiecte educaționale
În curs
Beneficiari pe grupuri de vârstă
Grădiniță | Școală primară | Gimnaziu | Liceu
Arie de acțiune
Local | Național | Internațional
Traineri/ experți/ artiști implicați
> echipa secretariatului literar și PR, actorii teatrului
Număr beneficiari
peste 50.000 anual
Buget
a) mare > 10000 Eur
b) fonduri publice
Documentare video online
Canal Youtube
Persoana și datele de contact
Anca Scurtu, management educațional
E-mail: anca.scurtu@teatrulioncreanga.ro
Web: www.teatrulioncreanga.ro