Teatrul Masca, înființat în 24 mai 1990, este singurul teatru de gest, pantomimă și expresie corporală din România. În cei 27 de ani de la înființare, Teatrul Masca s-a impus, atât în țară cât și peste hotare, ca o prezență modernă și tot timpul deschisă către adaptarea ofertei culturale la evoluția continuă a societății și a cerințelor acesteia. O mare parte din proiecte, de-a lungul timpului, i-au avut în vedere pe copii și adolescenți, ca elemente încă perfectibile ale publicului căruia ne adresăm.
Programe, proiecte sau activități dedicate școlilor, cu caracter recurent:
Școala de teatru gestual Masca (STG) – program de educație prin cultură adresat elevilor din clasele I–VI. Având în vedere că una dintre temele fundamentale ale Strategiei Culturale a Municipiului București este educația prin cultură, Teatrul Masca propune un sistem complementar de educație prin intermediul jocului teatral, oferind alternative pentru constituirea unui orizont cultural mai larg decât ceea ce poate fi cuprins în programa școlară. În cadrul cursurilor, copiii au șansa să lucreze efectiv cu actorii teatrului și să-și dezvolte, sub îndrumarea acestora, latura creativă într-un mod firesc și după propriul ritm. Disciplinele specifice unei școli de teatru gestual – jonglerie, acrobație, dans, improvizație ș.a. – se traduc în deprinderi concrete pe care copilul le asimilează pentru a deveni mai sigur pe el atât în relația cu sine, cât și cu cei cu care interacționează. Cursurile se desfășoară în perioada octombrie 2017–iunie 2018.
Ora de cultură – proiect adresat elevilor din clasele I–VIII. Sub forma unei vizite la sediul teatrului nostru, copiii au posibilitatea să-i cunoască pe actorii care alcătuiesc trupa teatrului, să interacționeze cu aceștia, să le pună întrebări despre ce înseamnă această profesie și, de ce nu, să asiste la o repetiție adevărată a unui spectacol de teatru. Într-o atmosferă informală, cei mici îi ajută pe actori să se machieze și să se costumeze, ascultă în timp real indicațiile regizorului și câștigă o privire din interior asupra actului artistic, la care nu au participat decât ca spectatori. Totodată, educatorii au parte de o experiență care poate fi asimilată ca suport pedagogic pentru exemplificarea anumitor teme din programa școlară. Ora de cultură se poate concretiza în orice perioadă, în urma unei solicitari, sub forma uneia sau a mai multe vizite la sediul teatrului.
Contact:
Bd. Uverturii nr. 14, sector 6, București
www.facebook.com/teatrulmascapagina/
021.430.51.56/ 0733.048.516
Persoană de contact: Ana Maria Ioniță