Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”

În 1950 a fost înființat Teatrul de Stat de Operetă, care a fost inaugurat cu premiera Vânt de libertate de Isaak Dunaevski. Până în anul 1986, când a fost dărâmată împreună cu multe alte clădiri din centrul istoric al capitalei, gazda Operetei a fost clădirea Teatrului „Regina Maria”. Apoi, instituția bucureșteană și-a primit spectatorii în Sala Mică a Teatrului Național. Din acel moment, dar mai ales după 1989, instituția a traversat o perioadă de căutări, de încercări, de adaptare la noi condiții.

În 2001, Teatrul de Operetă avea să primească, prin Hotărâre de Guvern, titulatura de Teatru Național, stagiunea fiind marcată de premiera Miss Virtute (Suzana) de Jean Gilbert, în regia Constanței Câmpeanu. În 2005, din cauza unui incendiu care a devastat bună parte din spațiile de spectacole, teatrul a fost nevoit să-și desfășoare activitatea în alte spații, nu neapărat adecvate spectacolului muzical.

În 2006, conducerea teatrului a fost preluată de Răzvan Ioan Dincă, iar instituția a intrat într-un amplu proces de înnoire atât la nivel artistic, cât și la nivel tehnic și administrativ. În acest context, au existat schimbări semnificative în repertoriu, care astăzi include unele dintre cele mai cunoscute operete, dar și câteva titluri de musical. Unul dintre momentele importante a avut loc în 2009, când teatrul a montat primul musical realizat de o instituție profesionistă de acest gen din România: musicalul Romeo și Julieta de Gérard Presgurvic. În 2011, teatrul a montat un alt musical de succes – Rebecca de Michael Kunze și Sylvester Levay. În 2015 a avut premiera un alt musical, Fantoma de la Operă, inspirat din romanul lui Gaston Leroux, pe muzica lui Andrew Lloyd Weber.

Actualul manager, Directorul General Interimar, soprana Bianca Ionescu Ballo, îşi propune atragerea unor noi categorii de public (în special publicul tânăr) și conturarea unei noi imagini a Operetei, care să îmbine bogata sa tradiție cu proiectele de viitor, menite să transforme teatrul într-un important centru cultural al capitalei.

Programe, proiecte sau activități dedicate școlilor, cu caracter recurent:

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” a propus Inspectoratului Școlar al Municipiului București, pentru anul școlar 2017-2018, desfășurarea proiectului educativ Ora de muzică în școli. Proiectul are ca obiectiv facilitarea accesului copiilor și tinerilor la muzică, prin promovarea spectacolelor de operetă și musical. În cadrul proiectului, ne propunem să susținem gratuit două spectacole pe lună, în școlile care își exprimă interesul pentru acest proiect și care dispun de spații adecvate unui spectacol muzical (amfiteatru, sală de festivități sau chiar sală de sport în care s-au mai desfășurat spectacole). Școlile pot alege din următoarele spectacole: opereta Liliacul de Johann Strauss,  opereta Victoria și-al ei husar de Paul Abraham, Bonjour, Bonne nuit, Paris! – spectacol de șansonete, momente din musicaluri celebre (Fantoma de la Operă, Cocoșatul de la Notre Dame, My Fair Lady etc.). Soliștii vor fi acompaniați de pian și vor purta costumele din spectacol.

Contact:

Bd. Octavian Goga nr. 1, sector 3, București

(Această clădire nu este încă deschisă publicului. Clădirea nu este finalizată și nu are aviz ISU, asftel până la remedierea situației artiștii teatrului își țin spectacolele în diverse săli. Cele mai multe spectacole au loc la Sala Mare a Palatului Național al Copiilor, dar și în spații mai neconvenționale cum ar fi Grădina TVR.)

www.opereta.ro

www.facebook.com/Teatrul-National-de-Opereta-si-Musical-Ion-Dacian

pr@opereta.ro

0374.400.303

Related Projects
    Sari la bara de unelte